Nemas problemas …

… trodde vi – tänk så fel man kan ha!

Lasses körkort försvann spårlöst … och efter att vi letat överallt, så blev det förstås till att förlustanmäla och beställa ett nytt. Snabbt, enkelt och till det facila priset av 100 riksdaler så fixades både ansökan och fotografering med hjälp av en trevlig dam på Trafikverket i stan.

På Trafikverket kan man låta en nära anhörig, t.ex. den äkta maken/makan intyga att man är den man säger sig vara  – i det här fallet var det alltså jag som fick visa mitt körkort och de gjorde en koll mot Skatteverket, att jag är jag och att vi är man och hustru …

Så långt gick allt fort och lätt  … och så kom en avi att Lasse hade ett rekommenderat brev att hämta … snabbt fixat på bara några dagar.

Det måste hämtas personligen och man måste kunna visa upp giltig legitimation. Bra att man är noga, men … för att sen hämta ut försändelsen med det nya körkortet så MÅSTE man ha en giltig id- handling- som i det här fallet ligger i brevet, som inte får öppnas utan att man kan visa giltigt leg!

Nu blev det plötsligt problem!

 

Inte Lasses körkort, utan mitt 🙂 – hans kan han ju inte hämta ut …

 

Jag ringde Trafikverket … och förklarade problemet … och fick veta, att det enda att göra är att Lasse skaffar EN ANNAN giltig id-handling hos polisen eller Skatteverket.

OK, så måste det bli och jag kollar upp hur man gör…

Först måste man boka en tid. Den första tiden hos polisen var en tidig morgon en månad senare, men Skatteverket hade en tid en vecka tidigare, så den bokade jag. Den dagen är idag, så idag blir det en stadsresa för oss.

Kostnad 400:- som måste betalas i förskott – det är fixat … och vi måste ha med kvitto eller annan bevisning på att det är betalt innan vi kommer dit – och lyckligtvis duger det att jag intygar att Lasse är Lasse!

Så … vad har vi lärt oss av detta?

Jo, ha koll på körkortet … och se till att ha en annan godkänd id-handling … bara ifall att.

60 reaktioner på ”Nemas problemas …

 1. Oj, oj, men har han inget pass?
  Man kan verkligen undra vart körkortet tagit vägen….troligen så dyker det upp snart på ett högst oväntat ställe.
  Hoppas att det går smärtfritt idag då. Även om det tar ett tag till innan ni kan hämta ut körkortet.

  Gillad av 1 person

  1. Nix … våra pass är utgångna – vi åker ju aldrig utomlands numer …
   Det ska nog gå bra – frågan är var som är närmast att parkera – verkar lika långt från alla tänkbara parkeringar …

   Gilla

 2. Helt galet. Nu börjar det bli snårskog i allt… vet inte om Du läste mitt blogginlägg där jag berättade om att jag skulle (enligt Postnord) lösa ut mitt paket på OKQ8 med bank id men även behövde ha godkänd fotolegitimation med mig.
  Jag hoppas det löser sig… tur Du kan intyga att Lasse är Lasse 😉
  kram

  Gillad av 1 person

 3. Moment 22 i ett nötskal….jag visste att det är precis så överdåda dumt, kan man inte ha två personer som bevittnar att personen är den han utgör sig för att vara? Ja det är förstås missbruk av även dylika saker, folk som har förfalskade körkort o dyl men med dagens all teknik borde det gå att lösa. Ska man skratta eller gråta? Och pengar rakt ner i sjön……
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Hopplöst … jag måste skaffa ett eget ID-kort också – har bara körkortet och om det försvinner, så blir det samma visa igen.

   Gilla

 4. Det där lät onekligen väldigt komplicerat och dessutom ett onödigt moment. Hur ska Lasse legitimera sig för att få ut den nya legitimationen då? Eller tänker jag fel…

  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Här duger jag! På vägverket och på skatteverket … men inte hos PostNord! Jag hoppas han får ID- kortet där på Skatteverket direkt- förstår hur du tänker 🙂
   Kram

   Gilla

 5. Otroligt, riktigt löjligt att du kan legitimera dig hos skatteverket men inte hämta ut körkortet!😜 Om din man är med dig så kan de se att det är han som är på fotot.

  Gillad av 1 person

  1. Om de fick öppna försändelsen med körkortet, så såg de ju att det är han, men det är där haken ligger – ingen annan än han själv får öppna!
   Hittade du min kommentar?

   Gillad av 1 person

 6. Men hur ska han få ut den andra ID-handlingen utan att kunna identifiera sig? Jag fattar faktiskt inte. Så man kan hämta ut en ID-handling utan att verifiera sig men inte körkort?

  Ja, Sverige kan de med! Inte bara vi som krånglar med körkort alltså! 😀

  Gillad av 1 person

  1. Haha … enkelt trodde vi – läste ju hur det krånglade hos er, men här är inte ett dugg bättre! Vi får se … fortsättning följer! 🙂

   Gilla

 7. Men jösses vad snurrigt! Vi ”tappade” båda våra körkort innan vi flyttade till Spanien (för att få det förlängt och en sak mindre att oroa oss över i några år) men jag minns att det var plättlätt att få ett nytt. Fast vi hade å andra sidan pass att legitimera oss med.

  Hoppas att det löser sig nu då!

  Gillad av 1 person

  1. Plättlätt om man har en annan giltig legitimation … skitsvårt utan!
   Allt löser sig, men tar tid … och tålamod 🙂

   Gilla

 8. Nämen oj så störigt. Började ju bra men sedan , fy vad jobbigt 😒

  Jag kom på att om man blir bestulen på sitt kreditkort vilket jag blev i Lissabon så går man ju enkelt in och spärrar det med sin mobil på sin bank. Men kom på att man ju då måste logga in med bankid, så även om man ringer upp dem. Om man då blivit bestulen på sin mobil också ???? Hur tusan gör man då?
  Verkligen inte lätt om man blir av med id handlingar, kreditkort eller mobil.

  Gillad av 1 person

  1. Vi blev av med vår mobiler några månader efter att vi flyttat till Spanien. Jag kan ju meddela att det var ingen rolig historia.
   Som tur är lät han våra ID-handlingar vara men det var illa nog med att bli av med mobiltelefoner och kreditkort. Lycka var att ha vänner som hjälpte till.
   Mitt främsta tips är att ha alternativ till mobilt bank-id, dvs ett fungerande digipass eller liknande. Dessutom ha kontakter och foton sparade i molnet. Jag hade inte mina foton sparade så nästan allt från vår flytt från Sverige till Spanien försvann.

   Gillad av 1 person

   1. Jobbigt att förlora sina tillhörigheter … och att även förlora sin legitimation är nog nästan ännu värre …
    Jag måste också skaffa mig ett nytt leg – har som Lasse bara mitt körkort.

    Gilla

  2. Ja, hur sjutton gör man då? Vårt moderna liv skapar många problem! Lyckligtvis fungerar det fortfarande att ringa och spärra sitt kreditkort, men hur hittar man numret utan telefonen eller datorn?

   Gillad av 1 person

  1. Visst löser det sig, men det tar tid. Jag måste också skaffa ett nytt leg, för liksom Lasse så har jag bara mitt körkort ..
   Kram

   Gilla

  1. Har du bara ett giltigt leg så är det inga problem. Jag måste nog också skaffa ett nytt ID-kort – har liksom Lasse bara mitt körkort och tappar jag det, så blir det samma sak igen.

   Gillad av 1 person

 9. Jag glömmer aldrig när mamma skulle ha ett id-kort. Hon hade inget körkort och inget pass, så hon behövde det verkligen.
  Glad i hågen gick hon in på polisstationen. Det här var på den tiden vi hade en polisstation i Klintehamn. Hon förklarade sitt ärende och de mycket tillmötesgående poliserna sa att det skulle gå bra.
  ”Finns det någon legitimation?”
  ”Det är ju det jag ska ha, men ni känner väl mig. Jag heter Si o Så!”
  Mamma var ju säker på att alla i samhället kände henne.
  Då vänder den ena polisen sig mot de andra och frågar:”Känner du igen den här tanten?”
  Att mamma inte exploderade! Tala om att bli kränkt! Att bli kallad för tant! Det värsta tillmäle som finns!
  Det ordnade väl upp sig till slut och hon fick sitt id-kort, men hon grät i flera dagar för att de där snorvalparna kallat henne för tant.

  Det blir nog bra när ”lappen” försvinner och ersätts av en app i mobilen. Fast jag hoppas verkligen att det kommer att finnas alternativ. Alla har inte en mobil, alla har inte en smart mobil med appar. Jag hoppas att Trafikverket tänker på det!

  Kram, Ingrid

  Gillad av 1 person

  1. Stackars din mamma … så klart hon kände sig kränkt! Lider med henne så här långt efteråt … och småler lite åt din fina berättelse!
   Vi får verkligen hoppas att Trafikverket tänker till, för som du skriver – alla har inte smarta telefoner!
   Kram

   Gillad av 1 person

 10. Det som verkade enkelt var ju inte det. Men jämfört med många andra länders byråkrati är nog Sverige ändå ganska ”lättsamt” Skönt att det ordnade sig. jag blev av med min plånbok för ett par år sedan och också körkortet. Men jag har ju alltid ett giltigt pass så det löste sig smidigt. Hoppas allt nu är ok.
  Kram!

  Gillad av 1 person

 11. Visst är det bra att de är noga men kanske kunde det vara lite enklare att lösa. Om de t ex kunde öppna kuvertet för att se att det stämmer. Men det är klart…man får ju inte öppna någon annans post utan att det går att bevisa att rätt person ger sitt medgivande. När jag var bankanställd hände det ibland att kunder inte hade med sig sitt ID. Då frågade vi om det fanns någon i lokalen som kunde intyga att de var den de påstod. Det räckte att någon visade sitt ID och sa att det stämde så kunde vi genomföra transaktionen. Visserligen var det här för massor av år sedan så det kanske också har blivit omöjligt nu. Tur att det verkar lösa sig för er efter mycket krångel.
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Det var andra tider förr … och saker och ting förändras. I dagens ”fuffenssamhälle” med en del oärliga människor, så måste förstås kontrollen vara rigorös, men det känns hårt ändå …
   Allt fixar sig, men det tar mycket tid och frestar både ekonomi och tålamod.
   Kram

   Gilla

 12. Hoppas verkligen att det gick bra med er ofrivilliga utflykt till Norrköping. När jag läste inlägget tänkte jag direkt på Emma, vars man har ju också vissa problem med att få sitt spanska körkort.
  Tänkte också på pass, men läste din kommentar. Så då föll ju den idé pladask.

  Sedan är jag impad över alla dina behörigheter – moped, MC och bilar. Du är tuff du:-)

  Gillad av 1 person

  1. Haha … tuff skulle jag inte påstå, men gammal! Så gammal att jag fått en del ”på köpet”. Moppe har jag kört en gång och MC skulle jag aldrig våga köra🤔😁

   Gilla

 13. Ja, jag har då både pass och leg. Hade även giltigt körkort för upp till tungt släp (BE) men får inte köra pga min glaukom (ögonsjukdom). Men jag vänjer mig vid andra färdmedel 😀
  Hoppas allt ordnar upp sig för er!
  Kram

  Gillad av 1 person

 14. Ja tyvärr är detta Sverige 😢 Känner till ett lika tokigt fäll där en 98 åring måste legitimera sig och denne har inte haft id på över 30 år… samt sitter på ett äldreboende… Lycka till, du får väl köra så länge 😂

  Gillad av 1 person

 15. Vilken byråkrati! Men tyvärr är det väl nödvändigt i dessa tider med identitets stölder och annat där man kan råka riktigt illa ut. Så man får nog ändå vara tacksam för att de är så noga och inte ruckar på reglerna.

  Gillad av 1 person

 16. Vilket krångel, jag minns något liknande när mamma och pappa levde och passen hade gått ut, det var dem de använde som legitimation. Men älskar din blombild, verkligen vacker! Vad är det?

  Gillad av 1 person

Kommentarer inaktiverade.