Det första jag såg …

… när jag öppnade dörren tidig morgon igår …

… och idag …

En ensam hind … dåligt ljus och lång zoom på fri hand … men det får duga så.

Här lite bilder från gårdagens promenad …

På en tunn torr kvist såg jag detta … en liten vit äggkokong, gjord av en spindel som heter skogslyktspindel

Kokongen har två rum över varandra – De små spindlarna kläcks 3-4 veckor efter äggläggningen och tar sig då ner i kokongens nedre rum, där de vistas ytterligare 2-3 veckor. Därefter bryter de genom kokongens vägg och vandrar ut i det fria.

Onödigt vetande kanske … men naturen är spännande – och det är kul att veta vad man hittar 🙂

50 tankar om “Det första jag såg …

 1. Godmorgon, du gör mig totalt förvirrad, men jag gillar det! Gökblomma känner jag inte igen, däremot gökärt men det är det ju inte, den äter jag och den ser inte ut sådär. första fotot försökte jag förstora men det funkade inte. Nej det finns för många arter för min lilla hjärna men vad gör väl det. Sen är det ju också så att i olika vinklar och på olika avstånd ser blommorna olika ut. Jag känner väl till kråkvicker men ditt fina foto visar den på för mig nytt sätt. från ny vinkel. Igår såg jag årets första vänderot och jag tror jag fick fundera en halvtimme innan jag kom på namnet. Så dåligt minne har jag….Hoppas allt går åt rätt håll med Lasse, ha en fin tisdag!/Kram

  Gillad av 1 person

 2. Ögon och sinnen öppna finner man mycket. Morgonstunder gillar jag. Hinden funderar lite på dig tycks jag se… naturen är fin. Vackra exponeringar 👌

  Gillad av 1 person

 3. Alltid så fina naturfoton hos dig. Tack för att du bjuder oss på den. Men huvva……spindelkokong……den borde cementeras in så att aldrig något kan komma ur den……..hihihi. Skämt åsido, jag har faktiskt försökt fösrstå vad fulingar gör för nytta, utan att komma på det. Har frågat några som jag tror kan ha en större insikt än jag om detta…….men inte heller där fått mer än lite vaga svar. Fyller de ingen större funktion så……..

  Gillad av 1 person

  • Tack! 🙂
   Spindlar är nyttigare än du anar! De fångar och käkar upp massor med skadeinsekter på böndernas sädesfält … de fångar massor med flugor, myggor och andra småkryp som vi inte vill ha – och de är föda till andra djur, som fåglar och ödlor …
   Har en bekant som arbetade för SIDA under några år och när han och hans familj bosatte sig i en hydda i Afrika fanns där en stor spindel … hans fru hatade spindlar och tvingade mannen att bära ut den lååångt bort … och det gjorde han. Efter bara några dagar var hyddan full med kackerlackor och andra småkryp … och mannen fick skaffa en ny spindel! 🙂
   Kram

   Gillad av 1 person

   • Blääää, men tack för infon. Nu vet jag vad den har för funktion. Tacksam över att bo där jag bor, utan kackerlackor. Skulle önska att ännu fler fåglar och ödlor fanns här.
    Kram

    Gillad av 1 person

 4. Njutit av din promenad och alla växtert som jag aldrig sett. Spindel kokongen är häftig och det är så roligt när du berättar om den. Är väldigt intresserad av naturen numera och det är bloggandet som lärt mej massor.
  Skönt att Lasse mår bra.
  Kramar till er båda

  Gillad av 1 person

 5. Toppenfina bilder! Förr kunde jag äta lite av naturen. Surblad och gökärt t.ex. Men inte numera. Plockar inte ens brännässlor och gör soppa, som är så gott.
  Ha en fin dag, kram!

  Gillad av 1 person

 6. Kanske inte nödvändigt vetande, men intressant vetande! Jag glömmer det säkert lika fort som jag lär mig, men visst är det intressant. Naturen är verkligen förunderlig och spännande! Blommorna och dina foton njuter jag av utan att försöka minnas namnen, det fixar jag inte nämligen! Men skogslyktsspindelns ägg, det kommer jag nog komma ihåg! Litet annorlunda kunskap! Tack för den och för alla vackra bilder du visar.

  Gillad av 1 person

 7. Det är inte illa att öppna dörren på morgnarna och mötas av det du fick se 😀 Du har helt rätt i att många blommor ser ganska oansenliga ut innan man ser dem i närbild. Du gjorde många fina fynd under din promenad. Många väldigt söta blommor och en jättespännande spindelgömma 😀 Jag kanske aldrig får turen att se en sådan men om jag gör det, då vet jag vad det är. Kul och inte ett dugg värdelöst vetande 😀
  Kram

  Gillad av 1 person

  • Jag njuter lika mycket av min utsikt, som du av din … så olika, men så fina var och en på sitt sätt 🙂
   Inte värdelöst vetande för den som är intresserad, men andra kanske tycker det 🙂
   Kram

   Gillad av 1 person

 8. Härliga sommarbilder! Jag blir verkligen imponerad av att du vet vad allt är och vad det heter. Man lär sig väldigt mycket på din blogg. Spindeln hade jag ingen aning om heller, men det kan till viss del bero på att jag inte gillar spindlar och därför inte forskar i vilja sorter det finns hahahaha!

  Gilla

  • Tusen tack! Roligt när man kan förmedla lite av sitt intresse 🙂 Spindlar är nyttiga djur … tyvärr alltför missförstådda här i världen 🤔🙂

   Gilla

 9. Vilken suverän bild på halvmånen, knivskarpt! Å vilken intressant läsning om kokongen. Har som du kan gissa aldrig sett en sådan. Du är verkligen världens bästa och mest fyllda databank. Otroligt. Spindeln var i och för sig i det äckligaste laget, men det gör ju texten inte mindre intressant, eller hur;-)

  Gillad av 1 person

  • Tusen tack BP! Överdriv inte nu igen … jag kan verkligen inte så mycket som du tror, men roligt att du tyckte det var intressant 🙂

   Gilla

 10. Jag är så glad för dina promenader och försöker varje gång lära mig lite. Och just det där lilla extra som denna spindel med sin tvårumskokong är jag extra förtjust i. Gladdes åt att jag i alla fall kunde smörblomma och förgätmigej.
  Naturen har så mycket att ge oss och jag jobbar på för att lära mig mer. Just nu har jag tränat på brudbröden och ska nog minnas dem också.
  kram och tack!

  Gillad av 1 person

 11. Fascinerad av kokongen, tack för infon, precis vad jag undrade över när jag för några år sedan hittade en sån. Fina fynd på din morgonpromenad, jag hoppas komma iväg på såna snart.

  Gillad av 1 person

Kommentarer inaktiverade.