Äntligen …

… så kom vi då iväg på årets premiärtur … och framåt lunchtid stannade vi vid ställplatsen  i Björnhammaren.

1897 startade Rejmyre Glasbruk en filial här – Gryts Glas.  Man tillverkade pressglas, som fraktades i pråmar till Gryts övre bruk där det slipades för att sen returneras till Björnhammaren för vidare transport på järnväg.

På pingstaftons morgon 1903 brann glashyttan i Björnhammaren ner på grund av för het glasmassa och därmed var glasepoken över.

Aktiebolaget Gryts bruk, med privilegier från 1692, startade en mekanisk verkstad och tråddrageri år 1905. Bruket sysselsatte folk med tråddragning, där järntråd förbereddes för att bli spik. Spiken gjordes sedan färdig på Gryts bruk några kilometer norrut.

Resterna av tråddrageriet, som brann 1958 … återuppstod för att drabbas av brand ytterligare en gång …

Med tiden ändrades allt … sämre tider gjorde att många fick sluta sina anställningar och så småningom blev byn en ”spökby” med tomma hus.  1970 talet bodde här bortåt 150 personer, numer mindre än 50 …

För några år sedan revs alla husen på gatan ”Lyckliga gatan” och alla andra hus som var för dåliga för att rädda gick samma väg.

Nu har i stort sett alla kvarvarande hus fått nya ägare – en del blir fritidshus och några kommer att bli hem för nya åretruntboende.

Nu är en ny dag och det såg lovande ut under den tidiga morgonen …

… men tyvärr var knotten lika envisa som igår kväll, så någon promenad blev det inte. Och så kom regnet …

Under förmiddagen fortsatte vi … tog vägen förbi Brevens bruk … och stannade till vid kyrkan, som invigdes 1842 – och som då även användes som skola med 117 barn under en magister Klingbergs ledning.

Brevens kyrka, med sitt platta torn, där Brevens musikkår spelar på morgonen varje Kristi himmelsfärdsdag

Efter några mil på smala och kurviga grusvägar så är vi är vi på plats i Vingåker … och jag tar en första promenad …

Så kom regnet även till Vingåker … och någon mer promenad har det inte blivit … förhoppningsvis blir det en lagom fin morgon för en promenad i morgon bitti, innan vi vänder hemåt. Jag vill ju inte missa barnbarnens traditionella skolavslutning i parken vid Löfstad slott.

 

60 reaktioner till “Äntligen …

 1. Vilken jättefin ställplats ni hittade i Björnhammaren. Ni verkar ha fått vara ganska ensamma om allt det fina, bortsett från de envisa knotten. Trist att de hittade er men ni hann njuta en stund i alla fall. Lite regn brukar inte göra så mycket när man är ute med husbil eller husvagn. Det kan t o m vara mysigt med regn på taket. Men inte hela tiden för då blir man rastlös. Vad mycket fint du hittade både i Björnhammaren och i Vingåker. Gratis är alltid trevligt och då är det bara att tacka och ta emot 😀
  Kram

  Gillad av 2 personer

  1. En härlig plats och fin miljö … men knott är otrevliga 🙂
   Gratis är trevligt … mer bilder kommer 🙂
   Kram

   Gilla

 2. Härliga foton och så mysigt det verkar med en liten tur med husbilen (nästan så jag blir avundsjuk trots att jag svor ”aldrig mer” när vi sålde husbilen 🙂 men man är väl inte sämre än man kan ändra sig). Synd på regnet, det kunde ju ha kommit när inte ni var där 🙂

  Gillad av 1 person

 3. Inte bara fantastiskt fina bilder utan väldigt intressant läsning också. Synd att vädret inte helt var på er sida och att knotten såg till att du inte kunde göra din sedvanliga promenad. Ändå fick du ihop så fina bilder – hur gör du;-)

  Gillad av 2 personer

 4. Fina bilder och intressant text… tänk så mycket historia det finns om alla gamla brukssamhällen! Synd att mycket har fått förfalla, men roligt att inte alla hus har gått samma öde till mötes! Underbart att det finns något kvar. Fin och rymlig husbil ni har… kul att åka iväg så där på minisemester. Tur ändå att det inte regna hela tiden… det ser så mysigt ut på bilderna där ni står med husbilen.
  Kram Gunilla

  Gillad av 2 personer

  1. Tack! Intressant att besöka platser som har något att berätta 🙂
   Husbilen är gammal, men vi gillar den 🙂
   Kram

   Gilla

 5. Jag bara känner av den ljuvliga känslan av att komma iväg. Så var mitt liv tidigare.
  Knott eller regn, vad gjorde det i det hela, i friheten?
  Njuter genom dig.
  Kram!

  Gillad av 2 personer

 6. Den turen gav väl en försmak av vad som komma skall…förutom dessa eländiga knott, vi har både dem o mygg nu. Då gäller att det är tillräckligt svalt för att man ska kunna bära mer kläder utan att svettas ihjäl. Jättefina omgivningar, jag läser ju nu om tiden när man startade Kosta glasbruk på 1700-talet. Trevligt att höra och se historien om bruket. Och kul att nånting blivit kvar till eftervärlden! Kram

  Gillad av 2 personer

 7. Vad trevligt att komma med hit. För mig okända trakter. Men jag har hört talas om Gryts bruk och Gryts glas. Roligt att å veta mer om tråddrageriet. Här var kunskaperna än mindre.
  Roligt att de övergivna husen börjar renoveras så hoppas byn kan växa och överleva.

  Vad gäller Vingåker har jag varit där några gånger men inte med husbil.
  Hoppas både regn och knott ger med sig.

  Härliga bilder om jag njutit av i sena kvällen-
  Kram!

  Gillad av 2 personer

  1. Tack Ditte! kändes bra att komma iväg ett par dagar – och det är trevligt att besöka nya platser 🙂
   Kram

   Gilla

 8. Äntligen säger jag med. Nu får jag se så många platser som jag aldrig själv kommer att kunna besöka. I morgon är det avslutning för Rasmus. Jag kan inte fatta att han gått ut högstadiet…han började ju där alldeles nyss. Kram

  Gillad av 2 personer

 9. Synd att det är så mycket moderniteter när det gäller att betala numera. Jag har ingen aning, om hur man swishar, om det ens går med min mobil, det går att ringa med den för det har jag gjort då, och då. Att skicka SMS klarar jag inte då ett finger täcker hela knappsatsen. Mygg, och Knott är besvärliga i Kårböle också, och myggmedel fungerar inte längre.
  Svante

  Gillad av 2 personer

 10. Björnhammaren verkar vara en väldigt eldbefängd plats… Trist med avfolkningen på landsbygden!
  Väldigt vackert där i alla fall 🙂

  Ha en härlig skolavslutningsdag!

  Gillad av 2 personer

  1. En fin plats … jag är lite svag för platser som har en historia att berätta 🙂
   Avslutningen blev regnfri och fin på alla sätt 🙂

   Gilla

 11. Vad glad jag blev när jag kom hit och såg att du äntligen kommit iväg på en premiärtur. Jag har ju under alla år varit svag för dina ”redovisningar” av både fantastiska foton och intressant text. Lika kul att se nytt som att återse platser där jag själv varit genom åren. Det där fotot på morgonen blev min favorit. Regnet styr vi tyvärr inte över. Just nu både ösregnar det och åskar. Egentligen borde jag dragit ut ”saker”.
  Hoppas det inte regnar under skolavslutningen.
  Kram Bosse

  Gillad av 2 personer

  1. Tack Bosse! Livet är inte alltid så som man vill, men nu kändes det kul att komma iväg 🙂 Skolavslutningen klarade sig från regn, men bara några km bort kom det rejäla skurar …
   Kram

   Gilla

 12. Men oj, har du varit i Vingåker? Inte så långt borta från där jag slagit rot. Förövrigt anser jag Vingåker vara något av det tråkigaste stället i vårt vackra land – bara min personliga åsikt.
  Kram!

  Gillad av 2 personer

  1. Haha … ja, Vingåker är väl inte världens roligaste, men ett stopp på gratis ställplats och ett par fina promenader var ändå inte fel. Vi har ju naturens skönhet omkring oss hemma och då kan man ju stanna i lite mer civiliserat ibland 🙂
   Kram

   Gilla

 13. Så härligt. Ja inte med myggen då förstås, utan med det andra. Blev det bad också?
  Ni har säkert blivit bruna och fina nu efter solvistelse intill vatten.
  Kram

  Gillad av 2 personer

 14. En sån fin tur ni har varit på. Spännande med gamla hus som får nytt liv. Vacker ställplats vid vattnet. I min stad erbjuder man ställplatser till höga priser och till på köpet bredvid stadens reningsverk. Vet inte riktigt hur de tänker.

  Gillad av 1 person

  1. Trosa är en fantastik liten stad, men nu är det många år sen vi var där – då stod vi vid gästhamnen har jag för mig … och dyrt var det redan då.

   Gillad av 1 person

   1. I år har de nya hamnentreprenörerna tredubblat priset från förra året stod det i tidningen. De behöver säkert ha in de pengarna eftersom de har lagt ut mycket på renovering och ombyggnad av området, men vem vill betala tredubbelt så mycket om det finns andra ställen att stå på med lägre pris. Det återstår att se hur det går 🙂

    Gillad av 1 person

 15. Helt nya trakter för mig, kul att se din fina dokumentation, särskilt vad gäller hur man räddar trähusen. Så, nu är premiärturen gjord, nu är det sommar på riktigt, eller hur? Men jag gissar att du inte badade…

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Alltid trevligt att besöka ställen dit man inte brukar åka och om det samtidigt finns en intressant historia där så är det ännu trevligare 🙂
   Haha … badar gör jag först om vattentemperaturen är på mins 23 grader!

   Gillad av 1 person

 16. Då måste det vara sommar när husbilen rullar iväg för första gången i år. Intressant om spökstaden. Synd att många hus fick rivas men bra förstås att det renoveras en del också. Knott är jobbiga. De vill man inte ha som sällskap.

  Gillad av 1 person

Kommentarsfältet är stängt.