Pingst …

…  kommer från grekiskan och betyder 50 … och anledningen är att pingstdagen infaller på 50:e dagen efter påsk.

Varför firar vi pingst då?

Jo, det är en kristen högtid och det sägs att innan Jesus lämnade jorden så lovade han att människorna skulle få en sanningens ande som skulle var med oss för alltid. Hur det nu är med den saken har jag ingen som helst uppfattning om … men  ibland verkar han väldigt frånvarande!

Pingsten infinner sig alltid sju veckor efter första söndagen och efter första fullmånen efter vårdagjämningen. Så nu vet ni det!

Eftersom påsken inföll sent 2019 är också pingsten sen. Pingstafton är 8 juni, två dagar efter Sveriges nationaldag.

Fram till 1772 firades pingsten med fyra röda dagar – och efter pingstdagen kom annandag pingst, tredjedag pingst och fjärdedag pingst i almanackan.

Hänryckningens tid …  blommor och fjärilar överallt!

Lite fakta från Jordbruksverket …

Hur som helst … hänryckt eller inte, så önskar jag dig en fin pingstafton!

45 reaktioner till “Pingst …

 1. Då var det Tistelfjärilar jag såg på morgonens promenad.de var bra mycket större än Nässelfjärilar. Var gott om fjärilar idag och mycket fint blommar det i vägkanten. Ha en fin Pingstafton du också!

  Gillad av 2 personer

 2. Så fina bilder på tistelfjärilarna. Det är verkligen inte lätt att få så skarpa bilder på fjärilar för de vill ju aldrig sitta still. De här ser man överallt i år men jag har inte lyckats få en enda bild på dem hittills.
  Synd att de minskat ner på antalet röda dagar vid pingst. Jag hade gärna haft dem kvar 👍😉

  Gillad av 1 person

  1. Tack så mycket! Som vanligt måste man ha lite tur … och ibland har man det och ibland inte 🙂 Visst är det synd att annandagen försvann till förmånen för 1:a maj … det var bättre förr!

   Gilla

 3. Hur det nu än är med den saken så tycker jag att pingsten har blivit en osynlig helg. Den är egentligen väldigt stor inom kristendomen men nu blir den nästan lite bortglömd. För min del kunde man plockat bort 1:a maj men det är nog ett väldigt känsligt kapitel misstänker jag…

  Är det Strandtrift som lockar fjärilarna?

  Kram och ha en fin lördagskväll och pingstafton!

  Gillad av 1 person

  1. jag håller helt med angående 1:a maj! Det är en förlegad dag tycker jag – bättre med en lång pingsthelg.
   Fjärilarnas favoriter här är helt vanliga gräslöksblommor 🙂
   Önskar dig en fin pingstdag!
   Kram

   Gilla

 4. Tycker pingsten tappat mycket på att annandagen inte är röd dag. Tycker inte vi behöver en röd dag på nationaldagen.
  Dock praktiskt att alltid vara ledig efter Makens födelsedag.

  Gillad av 2 personer

 5. Vi är fullständigt invaderade av tistelfjärilar och här är det den småblommiga syrenen som är deras favorit. Jag satt på terrassen i eftermiddag och såg hur de strömmade in västerifrån, den ena flocken efter den andra och sonen som bor i Visby sa att det är tusentals av dem där också.
  Ha en fin fortsättning på helgen!
  Kram, Ingrid

  Gillad av 1 person

 6. Underbart vackra bilder. Vilka snälla fjärilar som sitter stilla medan du fotar. Det är inte vanligt men de kanske är trötta och väldigt törstiga i värmen 🙂 Tack för lektionen. Det är alltid kul att få veta vad de olika högtiderna står för, även om jag inte tänker så mycket på det kristna budskapet.
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Tack så mycket! Ibland har man tur och ibland hinner man inte med, men av många tagna bilder så var det som vanligt inte så många som blev presentabla 🙂
   Jag är inte heller den som tänker på det kristna budskapet, men min nyfikenhet driver mig att leta efter fakta 🙂
   Ha en fin pingstdag!
   Kram

   Gilla

 7. Har aldrig sett så många fjärilar och de gillar minisyrenen och spirena. Tyvärr har jag inte sett andra fjärilar och det känns inte bra. Har dålig koll på helger nu när jag inte jobbar.
  Ha en skön kväll

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det är troligt många just nu … här är gräslöken och den nyutslagna schersminen de största favoriterna 🙂 Jag har sett citronfjärilar, sorgmantlar, blåvingar och påfågelögon … i juli brukar olika gräsfjärilar komma, så jag hoppas de dyker upp hos dig också.
   Ha en fin pingstdag!
   Kram

   Gillad av 1 person

 8. Tusen tack för all info om Pingst. Det hade jag ingen aning om. Med andra ord så var det bättre förr med fyra helgdagar jämfört med ingen idag. Tistelfjärilen är otroligt vacker. Tack för infon även om den. Den enda fjärilen jag sett i år är faktiskt en citronfjäril, eller jag såg faktiskt fyra stycken igår.

  Gillad av 1 person

  1. Nyfikenheten du vet … jag funderade över var årets pingst tagit vägen och jag hittade den i Google 🙂
   Har sett en del citronfjärilar här också … i juli brukar fler sorter dyka upp.

   Gilla

 9. Jag önskar dig också en fin pingst! Stort tack om påminnelsen. Hade nog glömt lite till förmån för Toves konst i Arvika.
  Är nu hemma i storstan igen och njuter just nu av denna hänryckande tid på balkongen och samlar ihop de senaste dagarnas intryck och upplevelser.
  Önskar dig en fin helg.
  Kram!

  Gillad av 1 person

  1. Varsågod Ditte 🙂 Jag förstår att du haft annat att tänka på …
   Du har ju en härlig balkong där du kan njuta sköna sommarkvällar 🙂
   Kram

   Gilla

 10. Undrar om det var tistelfjärilar de hade som kokonger i sonens skola och sedan fick barnen följa deras utveckling för stt slutligen förhoppningsvis släppa ut dem. Det var ju ledsamt ibland för alla klarade sig ju inte.

  Äsch, kanske var någon annan fjäril. Men kom att tänka på det nu.

  Gillad av 1 person

 11. Vi har väldigt mycket tistelfjärilar här hos oss i år. Vi är själva förvånade över mängden men njuter stort.
  Tack för pingstinformationen, den behövde jag för det mesta är tyvärr glömt sedan länge.
  Jag upplever att så gott som ingen i min omgivning ens tänker på att det är pingsthelg längre. Förr var det viktigare, kanske inte för det religiösa inslaget utan för att det blev ledigt. Men sånt känner jag inte av längre och som jag redan skrev,ingen säger glad pingst här längre åt varandra. Ni är bättre på det i Sverige!
  Här firar vi vår självstyrelse däremot, nu 98 år gammal/ung. Snart blir det mycket firande, redan från nästa år för att fira hundraårsjubileet,
  Allt gott Anki, ha en fin dag!

  Gillad av 1 person

 12. Jag har alltid tyckt att påsken är väldans opålitlig och kan dyka upp lite när som helst. Pingsten lika så. Fast att dom hade med varandra att göra, det visste jag. Dock inte att Pingst betyder 50 – tack för den infon! Gillar konstanter bättre än såna där svävande algoritmer 😉

  Ha en fin femtiodag! 😀

  Gilla

 13. Jaha, heter dom tistelfjärilar? Då lärde jag mig något nytt. Är inte så mycket för det religiösa. Men jag visste att pingst kommer något visst antal dagar efter påsk, av någon anledning. Men visste inte att det är just 50 dagar efter. Så ditt inlägg var lärorikt – jag har lärt mig två saker🤓😄🤗

  Gilla

 14. De klär varandra, vitlöken och tistelfjärilen, vackra foton på dem! Mina blommar inte än och inte har jag sett några tistelfjärilar heller. Det verkar som om det är en hel del insekter som färdas i svärmar i år. Jag är fascinerad av att vi har migrantfjärilar, de flyger så långa sträckor och ser så späda ut.

  Många helger på varandra nu… Glad och trevlig pingst, det kvalmiga vädret verkar ha försvunnit!

  Gillad av 1 person

  1. Tack så mycket!
   Nästan ofattbart att de kan färdas såna långa sträckor … det gäller nog att de har medvind!
   Som pensionär är alla dagar lika och det är svårt att veta vilken dag som är vilken 🙂

   Gillad av 1 person

 15. Glad ”rest”pingst. Det är ju nästan över. Vackra bilder! Jag ser då och då en fjäril och tog kort på en men här är det färre som vanligt. Kan beror på att jag inte har en trädgård. Där finns säkert fler. Pingsten regnade bort hos oss men vatten behövs verkligen.

  Gillad av 1 person

  1. En fördel med egen trädgård är att man har större chans att se olika ”kryp” 🙂 Här blev det svalare och lite ostadigare först idag … och regn behövs verkligen!
   Tack så mycket!

   Gillad av 1 person

 16. Tack för fina foton och info som jag inte hade. Tyckte jag hade hyfsat koll på pingsten som sådan (helig ande till lärjungarna m m) efter mina aktiva ungdomsår i Svenska kyrkan, men att pingst betydde 50 hade jag missat. Alltid lär man sig något nytt. Tack för det! 🙂

  Gillad av 1 person

   1. De sa på morgonnyheterna att de brukar komma hit några tusental av dem, men i år har det kommit omkring en miljard av dem, antagligen ännu fler. Man vet inte varför.
    De kommer från Centralasien.

    Jag har också noterat att de är vanliga i år.

    /Skvitt

    Gillad av 1 person

Kommentarsfältet är stängt.