Inte så miljösmart som jag trodde!

Blev lite överraskad när jag läste denna artikel i Norrköpingstidningen … Plastkasse eller bomullskasse … det är frågan. Jag har alltid egna kassar med mig  antingen papperskassar, tygkassar eller de större, lite tjockare plastkassarna som finns på t.ex. Maxi, City Gross och Rusta, som jag använder om och om igen och köper bara någon enstaka plastkasse för att få en soppåse då och då. Nu kanske jag får tänka om – och jag som trodde jag var miljövänlig och klimatsmart!

Har genom kommentarer upptäckt att inte alla kan läsa den intressanta artikeln så jag har kopierat den, så den som vill, kan läsa den här istället:  Artikel i NT

55 reaktioner till “Inte så miljösmart som jag trodde!

 1. Läste samma sak i någon tidning. Jag gör på samma sätt, som du, och jag sorterar bort metall, och plastsopor, och lämnar vid vår återvinningsstation. Sedan jag började sortera dessa sopor blir det nästan inget kvar till den stackars soptunnan. Miljöfantasterna är ju inte nöjda förrän medborgarna går på knäna ekonomiskt, ju dyrare, desto bättre för miljön tycks de tro.
  Svante

  Gillad av 1 person

  1. Här sorteras också … och på två veckor får vi knappt ihop ½ påse med hushållssopor … bra om det går att återvinna det vi lämnar för det, men tyvärr är det ju inte så …

   Gillad av 1 person

   1. Synd bara att hushållssoporna börjar lukta innan man fyllt påsen, då skulle de inte behöva tömma var 14:e dag. Det skulle räcka med 1 gång varannan månad.
    Svante

    Gillad av 1 person

 2. Nej då, jag tycker du tänker rätt. En av anledningarna att använda annat än plastpåsen är ju att minska sopmängden och mängden plast i naturen – och det gör du ju. Jag använder bommulls- eller de där tjocka månganvändarplastpåsarna också, men jag köper aldrig sådana för i vart fall jag är iväg ibland på olika tillställningar där de skänks bort.

  Gillad av 1 person

  1. Just detta med de ekologiska bomullspåsarna känns inte så bra, för de trodde jag verkligen var ett bra alternativ … men med tanke på hur de produceras så … hm … men visst är det jätteviktigt att hålla användandet av all slags plast på en så låg nivå som möjligt!

   Gillad av 1 person

 3. Återanvändning är viktigt och jag tror ju att även om tygkassen kanske inte är bäst… finns det verkligen något som är bra jämt? Ibland känns det som om det vi får lära oss som är bra på måndag är helt fel på fredag 😉
  Men jag tänker så här att om jag nu har en tygkasse eller återanvänder tidigare köpta plastkassar så är det ändå bättre än att ständigt fylla på med nya plastkassar var gång jag handlar.
  Vi gör så gott vi kan och det är tillräckligt.
  kram

  Gillad av 2 personer

  1. Det bästa är om alla gör så gott man kan och försöker att återanvända det man har – om och om igen – och att man som du skriver, inte tar nya påsar varje gång om man redan har en massa hemma.
   Jag tror nog de flesta försöker vara miljövänliga 🙂
   Kram

   Gilla

 4. Ja, den där artikeln stod även i GP! Och jag har inte köpt några tygkassar… men har fått ett antal vid olika tillfällen som vi använder då vi handlar. Har några större påsar också typ Ikeas, som används vid behov. Så vi köper sällan plastpåsar… tänker ändå att begränsning av plast är bra för miljön! Inte minst för världens alla hav som är så nedsmutsade av PLAST! Ja, hur vi än gör så blir det tydligen inte helt bra! Nu väntar jag på en motreaktion på den där artikeln…
  Kram Gunilla

  Gillad av 1 person

  1. Visst måste vi begränsa plasten … och att återanvända det vi redan har … och hindra det att komma ut i naturen!
   Det är verkligen skrämmande med hur världens hav ser ut!
   Kram

   Gilla

 5. Samma reaktion hos mig; men den bomull som redan är producerat må kunna brukas framför plasten. Återvunnen bomull ska väl hålla måtten bättre också. Vi konsumenter kommer få ännu mera hit o dit framöver då det helt enkelt troligen inte finns tillräckligt med forskning och kunskap om vad som är bäst och tickande gradklockor som klimatsmart är i gång.
  Så jag bär min bomull med mig och fyller dem med varor. Till sopor köper jag plast på rulle.
  Må så gott

  Gilla

 6. Jag gör som du, Anki, och jag har inte köpt en plastpåse på år och dag. Jag var tidig med att använda mina egna påsar. Men, som med allt annat, det måste till lite skrämselpropaganda också, lite dåligt samvete.
  Jag fortsätter i min stil. Ha en fin dag, kram!

  Gillad av 1 person

  1. Jag fortsätter också som förut – tror att återanvändning av det jag redan har är det mest miljövänliga 🙂
   Kram

   Gilla

 7. Kunde tyvärr inte läsa artikeln eftersom det krävs inloggning. Men själv köper jag så gott som aldrig plastpåsar utan kör med samma sorter som du Anki. Tycker det känns bäst oavsett om det är det miljösmartaste eller inte.

  Gillad av 1 person

  1. Om du vill läsa texten så har jag kopierat den från tidningen och lagt in i slutet av inlägget …
   Jag tror att de flesta vill vara miljövänliga i sina val och att vi gör så gott vi kan 🙂

   Gilla

 8. Jag läste med artikeln och blev lite snopen. Jag använder stora plastkassar, som är lite kraftigare och de går att använda i stort sett hur många gånger som helst. Det är bara att duscha av dem när det behövs och hänga på tork. Sopsortering har vi här med och nu går det av bara farten. Känns inte särskilt besvärligt. Kram

  Gillad av 1 person

 9. Jag kunde inte komma till artikeln utan att vara prenumerant så jag vet inte vad den sa. Men jag tror ändå, som en del i tidigare kommentarer, att det är bättre att återanvända det man redan har än att ständigt köpa nya plastpåsar.
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Absolut bäst att återanvända … om och om igen! Om du vill läsa artikeln så har jag kopierat texten från tidningen och lagt in den i slutet av inlägget.
   Kram

   Gilla

   1. Tack! Nu har jag läst den och visst är det förvånande uppgifter. Men jag fortsätter nog att utan dåligt samvete använda de kassar jag har hemma. Om jag någon gång har köpt en plastpåse och burit hem tunga matvaror i den, är det nästan alltid något hål i plasten efteråt och då hamnar plastpåsen i plaståtervinningen. Det bästa måste vara att använda de påsar man redan har hemma så länge man kan. Och den slutsatsen verkar många ha kommit fram till 🙂
    Kram
    Kram

    Gillad av 1 person

   2. Håller med … jag gör som du och återanvänder det jag har 🙂
    Men visst blir man lite överraskad om den ekologiska bomullen …
    Kram

    Gillad av 1 person

 10. Jag använder en korg för det mesta. Den köpte jag på Madeira för många, många år sedan och den gillar jag. I den brukar jag ha ett par tygkassar som jag fått, en från coop och en från ICA. Jag kan inte läsa artikeln du länkar till för den är låst, men jag kan tänka mig vad det går ut på.
  Ha en fin dag!
  Kram, Ingrid

  Gillad av 1 person

  1. En korg är ju jättebra, men bara en korg förslår inte så långt … Om du vill läsa artikeln så har jag uppdaterat inlägget med en kopia på vad som stod i tidningen.
   Kram

   Gillad av 1 person

 11. Jag använder tjockare kassar som man kan köpa på ICA för tio kronor. De håller bra så jag har använt dem länge. Ibland är det tydligen inte som man tror…

  Kram och ha en bra dag!

  Gillad av 1 person

  1. Tror de allra flesta gör så gott de kan för att vara miljövänliga … men ibland förvånas man av det man läser …
   Kram

   Gilla

 12. Jag kunde inte komma in och läsa artikeln. Men plast måste vi sluta med, det är ett som är säkert. Jag använder samma tygpåsar eller andra sorters påsar varje gång jag handlar. De håller år ut och år in. Till sopor källsorterar jag i påsar som jag får från energi och miljö. Köksavfall gör jag jord av med Bokashiströ. Vanliga soppåsar använder jag påsar som är 75% återanvända sockerrör.
  Vi måste rädda vår planet från plast.

  Gillad av 1 person

  1. Jag har uppdaterat inlägget med en kopia av texten … så om du vill läsa så kan du göra det nu. Håller helt med dig ang. plasten! Men jag blev förvånad över hur stor miljöpåverkan bomullskassar har … speciellt de ekologiska.

   Gilla

 13. Vi använder flergångspåsar när vi gör planerade inköp. Nu är vi rätt dåliga på att göra såna utan spontanhandlar oftast när vi har varit ute på promenad. Så tack för att du lättat mitt samvete genom att visa den artikeln 😉 Hmm… Undrar om jag kanske ska börja med plastkläder? Finns det en sån marknad, tro… 😉

  Ha en härlig dag!

  Gillad av 1 person

  1. Det bästa vi kan göra för miljön är just att göra vårt bästa!
   Haha … plastkläder vore något i den Spanska värmen! 😲 Tokfia!
   Ha en fin fortsättning på denna dag!

   Gilla

 14. Oj så svårt det blev nu. Tur att den sista meningen fanns: ”Eller om man redan har en bomullskasse hemma”. För jag använder gamla tygkassar. Det mest miljöovänliga måste väl vara att inte köpa nytt och istället använda det som man redan har.

  Det här var också intressant: ”Biologiskt nedbrytbara plastpåsar är inte heller något bra alternativ, eftersom de inte är så nedbrytbara som man kan tro. De är nedbrytbara, men bara i en speciell industriell process som kräver en viss värme och viss tid. De bryts inte ner i haven eller naturen, vilket skapar förvirring.”

  Oj, så svårt det är att göra rätt.

  Gilla

 15. Nej, köper aldrig heller varken plast- eller papperskassar. Jag köper Julas kassar som håller i 6 år och kostar 9:- kr. De har jag alltid med mig i bilen.
  Sedan tar jag allt till container och våran kommun har börjat med matavfallspåsar. Hushållsavfall är nästan ingenting.

  Gillad av 1 person

  1. Tror det bästa är att återanvända så mycket som går … och att vi sorterar så mycket vi kan. Vi har haft delade tunnor för hushållsavfall och komposterbart i många år nu – säkert i 20 år – och numer finns flerfackstunnor, som fungerar jättebra! Det alternativet har vi valt bort eftersom tunnorna är enorma … och jag tycker det funkar att jag tar med mig ett par påsar till returstationen som ligger bredvid affären. Man får sina rutiner 🙂 Hushållssopor blir knappt ½ påse på två veckor … så det är nästan skrattretande att sopbilen ska komma den dåliga vägen till oss varannan vecka. 🙂

   Gillad av 1 person

 16. Ooooops! Där ser man! Jag använder aldrig bomullskassar eller stora, lite tjockare plastkassar. Jag köper plastkassar ibland som jag sedan återanvänder och stoppar hushållssoporna i. Förut stoppade jag även matavfall i kassarna, men nu har vi ju fått papperspåsar för avfallet av kommunen.
  Plastkassarna jag köper ibland använder jag flera gånger när jag handlar.

  Så här hade jag för en gångs skull inte helt fel;-)

  Gillad av 1 person

  1. Det bästa vi kan göra är nog som vi gör … att återanvända om och om igen! Du tänker nog lika rätt som de flesta andra …

   Gilla

  1. Tack Annica! Jag blev mest förskräckt över hur mycket vatten det går åt för att tillverka 1 kg ekologisk bomull – och hur man sen tror att man gör ett bra val som väljer det – i kassar eller i kläder … det skapade många funderingar i min stackars hjärna. 🤔

   Gillad av 1 person

 17. Läste artikeln i tidningen. Och man kan bli trött för mindre.Klart att plasten överlag måste minskas och framförallt det som vi människor slänger i haven. Men det känns som att ena dagen är det si och andra är det så… Ingen vet ju. jga har i flera år haft med mig mina tyg och nylonkassrar till butiken och i Spanien också ”dra maten”. Och jag tänker fortsätta med det. Och felas det en kasse så köper jag en. På många ställen nu säljs bara papperskassar Men för att få papper krävs träd. Så det är ju inte heller bra. Kanske ska vi inte handla alls. Var är det sunda förnuftet som tidigare funnits…
  Kram!

  Gillad av 1 person

  1. Tack Ditte … jag tror det bästa är att återanvända så mycket så möjligt – som enskild kan man nog inte göra så mycket mer …
   Nedskräpningen i naturen … på land och i haven är förskräcklig! Varför … och HUR har det kunnat bli så?!?
   Kram

   Gilla

 18. Inte lätt alla gånger att veta vad som är rätt. Jag har som du några stycket tygkassar (ska inte köpa fler) samt de där lite större och tjockare plastkassarna. Till största delen handlar jag mat on-line. Maten levereras i större papperskassar. Soppåsar köper jag på rulle. Lite tunnare plast, som jag tror är lite mer miljövänliga än vanliga plastkassar. Kommunen håller med papperssoppåsar för matavfall. Däremot har jag tänkt att ”offra” en tvättpåse att använda för att lägga frukt i, istället för butikens plastpåsar om jag fysiskt befinner mig i butiken. Tyckte den idén var ganska bra😀
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Det bästa är nog att alla försöker dra sitt strå till stacken och gör så gott man kan – och idén med tvättpåsen låter helt OK. Smart! 🙂
   Kram

   Gillad av 1 person

 19. Otroligt fint foto på maskrosparasollet!

  Vad gäller kassarna så blir jag egentligen inte förvånad. Men det bästa är väl att ta den kasse som man redan har hemma och återbruka den. Det är på nåt sätt så typiskt och ganska stressande detta att det som man läst tidigare och som man trodde på omkullkastas senare av något annat. Som detta med ”flerbarnsskam” som ju borde vara åldringsskam och vi borde återinföra ättestupan.

  Gillad av 1 person

  1. Tack så mycket! Blir glad över dina ord! 🙂
   Jag tror som du – det bästa är att återbruka så många gånger det går.
   Ja, du … ibland blir man väldigt fundersam på hur det är tänkt att bli i framtiden …

   Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.