… brukar du använda det?
Jag har efter några år återupptäckt detta svenskodlade goda gryn, som jag ofta använde förr och minns att farmor och mormor använde … svenskodlat och billigt – och säkert nyttigt också.
Funkar bra som ersättning för t.ex. ris – och det som blir över går att blanda i salladen.
För en tid sen gjorde jag korngrynspudding – enkelt och gott tillsammans med stekt bacon och rårörda lingon … vi åt korngrynspuddingen nygjord, utan att skiva den och steka – gick jättebra!
… och igår testade jag för första gången att göra en frisk och törstsläckande dryck – Barley water, som lär vara populär i England. Ja, inte vet jag om det stämmer, men det blev gott i alla fall.
Min blogg är nu ingen matblogg, även om det dyker upp ett och annat recept, men ibland är det kul att dela med sig av det som jag själv gillar.
Jag har aldrig använt korngryn och jag kan inte komma ihåg att jag ätit det heller, men det kanske är dags att prova det nu.
Ha en skön helg!
Kram, Ingrid
GillaGillad av 1 person
Tycker absolut du ska testa … kostar inte mycket att köpa och jag tycker det är ett perfekt alternativ till ris. Svenskodlat, mindre åtgång på vatten och inga långa transporter.
Ha en fin helg du också!
Kram
GillaGilla
Tack Anki! Jag ska göra ett försök. Kram
GillaGillad av 1 person
Känner igen korngryn men troligen från min uppväxt.
Din nya header är tjusig.
Kramar från oss
GillaGillad av 1 person
Så är det nog … det var så jag återupptäckte korngrynen – jag mindes en maträtt från barndomen 🙂
Tack … kul att du gillar den! 🙂
Kramar
GillaGilla
Hej Anki!
Korngryn kommer jag ihåg från min uppväxt och jag minns också att det var gott, med lingonsylt. Har fullständigt glömt bort detta användbara gryn, tack för påminnelsen!
Kram!
GillaGillad av 1 person
Kul att du också har minnen med korngryn … absolut vårda att användas mera. Ett klimatsmart val till ris 🙂
Kram
GillaGilla
Hej, nu har du tipsat om min favorit! Jag tycker den är godare än ris, dessutom har jag lärt mig att det går åt enorma mängder vatten när man odlar ris, dessutom är det inte svenskt. Bara fördelar alltså, dessutom mycket godare. Jag började en gång i tiden, för typ 20 år sen använda den när jag kokade hundmat! Och tänk, så småningom begrep jag att även människor kunde äta korngryn! Numera använder jag den också i finsk kållåda, men Barleys water, det borde jag testa för det har jag inte provat! Kram
GillaGillad av 1 person
Ett fantastiskt gryn! Nu när jag fått korta ner mina promenader, då orken tryter … då passar jag på att laga lite ”gammaldags” mat – sånt som jag minns från barndomen – och det var så jag återupptäckte korngrynen 🙂
Kram
GillaGillad av 1 person
Jag tror att jag har använt korngryn, kommer inte riktigt ihåg. Men i skafferiet finns mathavre och linser, och quinoa. Så inte otroligt att kan ha haft korngryn, men sett att det blivit för gammalt.
Säkert nyttigt! Tacksam för tips.
Ha en fin fredag och kram!
GillaGillad av 1 person
Korngryn är både nyttigt och gott! 🙂
Kram
GillaGilla
Nej, det har jag aldrig använt, men det var ett bra tips👍🏻
GillaGillad av 1 person
Prova kan man göra … att jag tycker det är gott betyder ju inte att alla gör det, men det finns många recept på nätet … kul med lite ”nygammalt” 🙂
GillaGillad av 1 person
Kokt korngryn och stekt fläsk med skyn över det kokta korngrynen är en höjdare!
GillaGillad av 2 personer
Instämmer! 🙂
GillaGilla
Korngryn är gott, jag kokar det gärna med en liten buljongtärning.
Men att göra någon dricka av det har jag aldrig provat.
GillaGillad av 1 person
Använder också gärna buljongtärning när jag kokar korngrynen … beror ju på vad jag ska ha det till 🙂
GillaGilla
Korngryn är vad jag förstått mer vanligt i Sörmland än i Norra delen av Sverige.
När J var liten och de bodde i Eskilstuna åt de ofta korngryn och fläsk, jag vet det enbart för att jag för x antal år sedan kom hem till Js mor som hade en oaptitlig röra på tallriken 😉
Kul med nya vinklingar på sånt man själv aldrig knappt hört talas om… Elin hade lagat till bulgur på hemkunskapen förra veckan, ingenting vi nånsin ätit och enligt Elin inte mat 😉
kram
GillaGillad av 1 person
Pölsa äts väl i Norrland? den är gjord på
korngryn … en typisk rätt som man antingen älskar eller hatar 🙂
Jag är ingen ”matmamma”, men gillar att testa lite äldre recept – sånt som jag minns från barndomen. Lite knäppt, men kul 🙂
GillaGilla
På den tiden jag var tvungen att i alla fall smaka på maten min mor lagade till gjorde hon egen pölsa utan korngryn eller annat… mer lik typ kalvsylta fast grå och utan nitrit.
Köpe pölsa eller skolans pölsa har aldrig kommit in genom min mun 😉
Jag gillar lite udda recept och att höra om hur andra delar av Sverige å världen äter, så fortsätt gärna med dessa inslag 🙂
kram
GillaGillad av 1 person
Korngryn vet jag att min farmor använde då och då. Men jag har ännu inte gjort det. Däremot har jag druckit ”Barley Water och gillade det. Men jag hade inte gjort det själv utan blev bjuden.
Kram!
GillaGillad av 1 person
Korngryn användes nog oftare förr, men jag gillar att testa lite gamla recept och så är korn ett klimatsmartare val än ris. Svenskodlat och behöver inte så mycket vatten … 🙂
Kram
GillaGilla
Jag tillhör inte heller de som använder korngryn, men ska testa. Blir förstås nyfiken och vill testa efter att ha läst det här inlägget. 🙂
GillaGillad av 1 person
Prova kan an ju göra … och det finns många recept med korngryn på nätet 🙂
GillaGillad av 1 person
Korngryn får jag i mig då jag äter pölsa, med rödbetor. God maträtt, som finns att köpa färdig i butik.
Svante
GillaGillad av 1 person
Ja, pölsa är gott!
GillaGillad av 1 person
Ja, har använt korngryn och min man gjorde det också. Fast nu är det ett tag sedan. Min mamma hade det alltid i skafferiet. Är gott i soppa också. På tyska: Graupen.
GillaGillad av 1 person
Ett klimatsmart val istället för ris … och mycket godare 🙂 Har läst om att det funkar i soppa – ska absolut testa det 🙂
GillaGillad av 1 person
Jag har aldrig använt korngryn, utan bara gått förbi paketen i butiken. Det borde jag kanske inte göra`Dina tips verkar väldigt intressanta…väl värda att testa. Kram
GillaGillad av 1 person
Absolut värt att testa!
Kram
GillaGilla
Det är alltid kul med tips på mat. Det här låter som något som är värt att testa. Ser väldigt gott ut!
GillaGillad av 1 person
Det är ingen dyr mat, så testa kan man ju göra 🙂
GillaGilla
Köpte en blandning som hette svenska Kvarngryn, den var jättegod, kan tänka mig att korn ingick där. Vattnet har jag inte testat…. ännu! Trevlig helg!
GillaGillad av 1 person
Kvarngryn har jag inte testat – de innehåller alla svenska sädesslag – utom korn 🙂
Ha en fin helg du också!
Kram
GillaGilla
Nej, det har jag aldrig gjort men jag misstänker att det serverats i olika salladsmixar i gruvan…
Kram och god fredagskväll!
GillaGillad av 1 person
Så kan det vara 🙂
Kram
GillaGilla
Korngryn har jag faktiskt aldrig sett eller hört talas om. Jättekul att du delar med dig. Personligen har jag aningen svårt för allt vad gryn heter. Bulgur och quinoa har jag också svårt för. Allt sådant växer bara i munnen på mig, även om det är säkert jättenyttigt.
Barley water är absolut ”berömd” i England. Har druckit det en gång, men det var alldeles för sött och sliskigt för mig.
Oooops, ja jag vet det där med mat och dryck. Är nog lite konstig här också.
PS. Om du gillar barley water borde du tycker om Ginger beer också. Det är ingen öl alltså utan det här: https://www.ica.se/recept/hemgjord-ginger-beer-718993/. Å ingefära är ju också nyttig sägs det;-)
GillaGillad av 1 person
Tack för tipset på Ginger beer, det ska jag
absolut testa!
Jag tycker inte Barley water är söt – 1 dl socker till drygt 3 l vätska med 4 citroner i är i min mun aldrig sötsliskigt 🙂
GillaGilla
Korngryn är gott. Jag har korngrynsflingor i müsslin. Testade att koka gröt på dem häromdagen, men det var inte så bra. De ville inte smälta ihop till gröt. Som ersättning för ris är de bra. bäst gillar jag ”stöpta” gryn. Korngryn kokade i fläskbuljong. Kan blanda i russin, men jag gillar utan. Serveras med knaperstekt fläsk och lingon. Mums. Tyvärr blir det sällan nu då vi är söderöver på vintern, då det är vintermat för mig!
GillaGillad av 1 person
Visst är det gott med korngryn – och mycket användbart 🙂
GillaGilla
Jag använder inte korngryn men minns det från barndomen, kanske dags att återuppliva minnena??? Det där Barley water lät ju intressant, kanske värt ett försök och jag kan ju inte gärna bara kasta bort korngrynen efter att ha kokat dem 🙂
GillaGillad av 1 person
Korngryn är absolut värt att provas – ett klimatsmart val som ersättare till ris … och godare 🙂
GillaGillad av 1 person
Vi brukade ha en påse korngryn i skafferiet tidigare men den sista påsen blev väl gammal, så fåglarna fick ta hand om kornen. Men jag ska lägga korngryn på inköpslistan igen. Ibland lagar vi korv själva och då brukar vi också använda korngryn. Min mamma älskade korngryn i samband med fläsk. Själv gillade jag inte den kombinationen som hon lagade till just den maten men det finns ju många andra olika recept på hur man kan använda grynen. Klimatsmart är det också, absolut. Nu inspirerade du mig Anki, tack för det!
GillaGillad av 1 person
Ett bra gryn som jag gillar skarpt!
Så roligt att kunna inspirera dig 🙂
Tack själv Karin!
GillaGilla
Har aldrig prövat korngryn, men har förstått att det börjar bli populärt igen. Det är ju vettigt ur miljösynpunkt att äta korngryn istället för ris. Ibland testar jag nytt… ibland är jag en ”typisk vanemänniska!” Nu har jag fått för mig att jag mår bra av att äta mindre utav veteprodukter…. vetet är ju inte som det var förr har jag läst mig till. Det finns visst många ”oroliga magar” som mår bättre av att äta lite eller inget vete alls! Man kan tydligen vara i ”gråzonen”, vilket betyder känslighet för alltför mycket veteprodukter. Ja, det är en hel vetenskap att läsa och lära om! Tack för tipset!
Kram Gunilla
GillaGillad av 1 person
Korngryn har jag aldrig testat, men jag gillar sånt som bulgur och matvete så jag borde kanske testa det där också? 🙂
Nu kom jag att tänka på ramsan ”Mor åt gröt, far åt helvete” 😉
Ha en härlig dag!
GillaGillad av 1 person
Om det finns i Spanien så kan du ju testa 🙂
Haha … kul ramsa 🙂
GillaGilla
Korngryn är gott med grönsaker 🙂
GillaGilla
Oh, min älsklingsgröt förr i tiden, har helt glömt bort den. Mamma gjorde den i ugnen, måste genast köpa och göra, tack för påminnelsen.
GillaGillad av 1 person
Så kul att jag gav dig lite minnen – och påminde om att korngryn finns fortfarande kvar 🙂 Jag gillar dem skarpt!
GillaGilla
Jag har aldrig använt korngryn men det beror nog på att det finns så mycket annat och att jag inte har haft behov av några fler korn eller gryn. Men nu blir jag lite nyfiken och kommer nog att köpa en förpackning och prova mig fram 🙂 Kul med tips på lite annorlunda maträtter och drycker 😀
Kram
GillaGillad av 1 person
Korngrynen är goda och jag gillar dem mycket, men smaken är som baken … 🙂
Ha en bra söndag!
Kram
GillaGillad av 1 person
Aldrig ätit – men tack för tipset!
Och för den härliga bilden i morgonsolen i trädgården på slutet! 🙂
GillaGillad av 1 person
Bra ersättning till ris och gott i sallad – du får testa 🙂
GillaGilla
Nej, äter nog inte sådant där 😀
GillaGillad av 1 person
Haha … smaken är som bekant delad … 🙂
GillaGilla