Korngryn …

… brukar du använda det?

Jag har efter några år återupptäckt detta svenskodlade goda gryn, som jag ofta använde förr och minns att farmor och mormor använde … svenskodlat och billigt – och säkert nyttigt också.

Funkar bra som ersättning för t.ex. ris – och det som blir över går att blanda i salladen.

För en tid sen gjorde jag  korngrynspudding – enkelt och gott tillsammans med stekt bacon och rårörda lingon … vi åt korngrynspuddingen nygjord, utan att skiva den och steka – gick jättebra!

… och igår testade jag för första gången att göra en frisk och törstsläckande dryck – Barley water, som lär vara populär i England. Ja, inte vet jag om det stämmer, men det blev gott i alla fall.

Min blogg är nu ingen matblogg, även om det dyker upp ett och annat recept, men ibland är det kul att dela med sig av det som jag själv gillar.

56 reaktioner till “Korngryn …

  1. Jag har aldrig använt korngryn och jag kan inte komma ihåg att jag ätit det heller, men det kanske är dags att prova det nu.
    Ha en skön helg!
    Kram, Ingrid

    Gillad av 1 person

    1. Tycker absolut du ska testa … kostar inte mycket att köpa och jag tycker det är ett perfekt alternativ till ris. Svenskodlat, mindre åtgång på vatten och inga långa transporter.
      Ha en fin helg du också!
      Kram

      Gilla

    1. Så är det nog … det var så jag återupptäckte korngrynen – jag mindes en maträtt från barndomen 🙂
      Tack … kul att du gillar den! 🙂
      Kramar

      Gilla

  2. Hej Anki!
    Korngryn kommer jag ihåg från min uppväxt och jag minns också att det var gott, med lingonsylt. Har fullständigt glömt bort detta användbara gryn, tack för påminnelsen!

    Kram!

    Gillad av 1 person

    1. Kul att du också har minnen med korngryn … absolut vårda att användas mera. Ett klimatsmart val till ris 🙂
      Kram

      Gilla

  3. Hej, nu har du tipsat om min favorit! Jag tycker den är godare än ris, dessutom har jag lärt mig att det går åt enorma mängder vatten när man odlar ris, dessutom är det inte svenskt. Bara fördelar alltså, dessutom mycket godare. Jag började en gång i tiden, för typ 20 år sen använda den när jag kokade hundmat! Och tänk, så småningom begrep jag att även människor kunde äta korngryn! Numera använder jag den också i finsk kållåda, men Barleys water, det borde jag testa för det har jag inte provat! Kram

    Gillad av 1 person

    1. Ett fantastiskt gryn! Nu när jag fått korta ner mina promenader, då orken tryter … då passar jag på att laga lite ”gammaldags” mat – sånt som jag minns från barndomen – och det var så jag återupptäckte korngrynen 🙂
      Kram

      Gillad av 1 person

  4. Jag tror att jag har använt korngryn, kommer inte riktigt ihåg. Men i skafferiet finns mathavre och linser, och quinoa. Så inte otroligt att kan ha haft korngryn, men sett att det blivit för gammalt.
    Säkert nyttigt! Tacksam för tips.
    Ha en fin fredag och kram!

    Gillad av 1 person

    1. Prova kan man göra … att jag tycker det är gott betyder ju inte att alla gör det, men det finns många recept på nätet … kul med lite ”nygammalt” 🙂

      Gillad av 1 person

    1. Använder också gärna buljongtärning när jag kokar korngrynen … beror ju på vad jag ska ha det till 🙂

      Gilla

  5. Korngryn är vad jag förstått mer vanligt i Sörmland än i Norra delen av Sverige.
    När J var liten och de bodde i Eskilstuna åt de ofta korngryn och fläsk, jag vet det enbart för att jag för x antal år sedan kom hem till Js mor som hade en oaptitlig röra på tallriken 😉

    Kul med nya vinklingar på sånt man själv aldrig knappt hört talas om… Elin hade lagat till bulgur på hemkunskapen förra veckan, ingenting vi nånsin ätit och enligt Elin inte mat 😉

    kram

    Gillad av 1 person

    1. Pölsa äts väl i Norrland? den är gjord på
      korngryn … en typisk rätt som man antingen älskar eller hatar 🙂
      Jag är ingen ”matmamma”, men gillar att testa lite äldre recept – sånt som jag minns från barndomen. Lite knäppt, men kul 🙂

      Gilla

      1. På den tiden jag var tvungen att i alla fall smaka på maten min mor lagade till gjorde hon egen pölsa utan korngryn eller annat… mer lik typ kalvsylta fast grå och utan nitrit.
        Köpe pölsa eller skolans pölsa har aldrig kommit in genom min mun 😉

        Jag gillar lite udda recept och att höra om hur andra delar av Sverige å världen äter, så fortsätt gärna med dessa inslag 🙂

        kram

        Gillad av 1 person

  6. Korngryn vet jag att min farmor använde då och då. Men jag har ännu inte gjort det. Däremot har jag druckit ”Barley Water och gillade det. Men jag hade inte gjort det själv utan blev bjuden.
    Kram!

    Gillad av 1 person

    1. Korngryn användes nog oftare förr, men jag gillar att testa lite gamla recept och så är korn ett klimatsmartare val än ris. Svenskodlat och behöver inte så mycket vatten … 🙂
      Kram

      Gilla

  7. Korngryn får jag i mig då jag äter pölsa, med rödbetor. God maträtt, som finns att köpa färdig i butik.
    Svante

    Gillad av 1 person

  8. Ja, har använt korngryn och min man gjorde det också. Fast nu är det ett tag sedan. Min mamma hade det alltid i skafferiet. Är gott i soppa också. På tyska: Graupen.

    Gillad av 1 person

    1. Ett klimatsmart val istället för ris … och mycket godare 🙂 Har läst om att det funkar i soppa – ska absolut testa det 🙂

      Gillad av 1 person

  9. Jag har aldrig använt korngryn, utan bara gått förbi paketen i butiken. Det borde jag kanske inte göra`Dina tips verkar väldigt intressanta…väl värda att testa. Kram

    Gillad av 1 person

    1. Kvarngryn har jag inte testat – de innehåller alla svenska sädesslag – utom korn 🙂
      Ha en fin helg du också!
      Kram

      Gilla

  10. Korngryn har jag faktiskt aldrig sett eller hört talas om. Jättekul att du delar med dig. Personligen har jag aningen svårt för allt vad gryn heter. Bulgur och quinoa har jag också svårt för. Allt sådant växer bara i munnen på mig, även om det är säkert jättenyttigt.
    Barley water är absolut ”berömd” i England. Har druckit det en gång, men det var alldeles för sött och sliskigt för mig.

    Oooops, ja jag vet det där med mat och dryck. Är nog lite konstig här också.

    PS. Om du gillar barley water borde du tycker om Ginger beer också. Det är ingen öl alltså utan det här: https://www.ica.se/recept/hemgjord-ginger-beer-718993/. Å ingefära är ju också nyttig sägs det;-)

    Gillad av 1 person

    1. Tack för tipset på Ginger beer, det ska jag
      absolut testa!
      Jag tycker inte Barley water är söt – 1 dl socker till drygt 3 l vätska med 4 citroner i är i min mun aldrig sötsliskigt 🙂

      Gilla

  11. Korngryn är gott. Jag har korngrynsflingor i müsslin. Testade att koka gröt på dem häromdagen, men det var inte så bra. De ville inte smälta ihop till gröt. Som ersättning för ris är de bra. bäst gillar jag ”stöpta” gryn. Korngryn kokade i fläskbuljong. Kan blanda i russin, men jag gillar utan. Serveras med knaperstekt fläsk och lingon. Mums. Tyvärr blir det sällan nu då vi är söderöver på vintern, då det är vintermat för mig!

    Gillad av 1 person

  12. Jag använder inte korngryn men minns det från barndomen, kanske dags att återuppliva minnena??? Det där Barley water lät ju intressant, kanske värt ett försök och jag kan ju inte gärna bara kasta bort korngrynen efter att ha kokat dem 🙂

    Gillad av 1 person

  13. Vi brukade ha en påse korngryn i skafferiet tidigare men den sista påsen blev väl gammal, så fåglarna fick ta hand om kornen. Men jag ska lägga korngryn på inköpslistan igen. Ibland lagar vi korv själva och då brukar vi också använda korngryn. Min mamma älskade korngryn i samband med fläsk. Själv gillade jag inte den kombinationen som hon lagade till just den maten men det finns ju många andra olika recept på hur man kan använda grynen. Klimatsmart är det också, absolut. Nu inspirerade du mig Anki, tack för det!

    Gillad av 1 person

  14. Har aldrig prövat korngryn, men har förstått att det börjar bli populärt igen. Det är ju vettigt ur miljösynpunkt att äta korngryn istället för ris. Ibland testar jag nytt… ibland är jag en ”typisk vanemänniska!” Nu har jag fått för mig att jag mår bra av att äta mindre utav veteprodukter…. vetet är ju inte som det var förr har jag läst mig till. Det finns visst många ”oroliga magar” som mår bättre av att äta lite eller inget vete alls! Man kan tydligen vara i ”gråzonen”, vilket betyder känslighet för alltför mycket veteprodukter. Ja, det är en hel vetenskap att läsa och lära om! Tack för tipset!
    Kram Gunilla

    Gillad av 1 person

  15. Korngryn har jag aldrig testat, men jag gillar sånt som bulgur och matvete så jag borde kanske testa det där också? 🙂

    Nu kom jag att tänka på ramsan ”Mor åt gröt, far åt helvete” 😉

    Ha en härlig dag!

    Gillad av 1 person

  16. Oh, min älsklingsgröt förr i tiden, har helt glömt bort den. Mamma gjorde den i ugnen, måste genast köpa och göra, tack för påminnelsen.

    Gillad av 1 person

    1. Så kul att jag gav dig lite minnen – och påminde om att korngryn finns fortfarande kvar 🙂 Jag gillar dem skarpt!

      Gilla

  17. Jag har aldrig använt korngryn men det beror nog på att det finns så mycket annat och att jag inte har haft behov av några fler korn eller gryn. Men nu blir jag lite nyfiken och kommer nog att köpa en förpackning och prova mig fram 🙂 Kul med tips på lite annorlunda maträtter och drycker 😀
    Kram

    Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.