Penséer, penséer …

… och ännu mer penséer.

Till påskhelgen köpte jag några penséplantor, bl.a. denna …

När jag tittar på vår gräsmatta – eller det som var gräsmatta före förra årets torka, så känns det som att jag kunde låtit bli.

Överallt – och i alla färger och storlekar dyker de upp!

De flesta ganska små, men fina ändå 🙂

Om du undrar så är de ljusa prickarna pollen …

En annan favorit som blommar just nu är tovsippan … denna vackra sippa, som ser ut som en förvuxen, hårig vitsippa  – och som helst växer var som helst, utom i rabatten 🙂

Den första tovsippan fick jag av vår granne, Ester i mitten av 80-talet – och när vi flyttade från huset som vi delade med henne till villan utanför Skärblacka, ja då fick den följa med. Den blommade snällt varje år i tio år, men det blev aldrig några fler plantor. Jag tyckte lite synd om den, så när vi flyttade hit där vi bor nu, så tänkte jag att den skulle få en ny chans … och den har tackat många gånger om och spridit sina frön under alla år.

51 reaktioner på ”Penséer, penséer …

  1. Ja, nu blommar det verkligen både här och där …
   Jag tycker också att det varit ovanligt lite sippor i år … så kanske tog fjolårets torka hårt.

   Gillad av 1 person

  1. Visst är det härligt när de sprider sig – och att de hellre bor utanför än i rabatterna får man nog ha överseende med 🙂

   Gilla

 1. Tovsippa tror jag aldrig jag hört talas om tidigare, än mindre sett. Ovanlig blomma i vårt land?

  Vårblommorna ger gärna litet glädjefnatt. Vi har en lång period bakom oss så när det börjar grönska och vårblommorna komma då finns det mycket som lyser upp trädgårdarna. Vackra foton som vanligt hos dig.

  Gillad av 1 person

  1. Tovsippan är en gammal trädgårdsväxt – i alla fall här i Östergötland, men den är nog inte så vanlig. Visst blir man glad av alla blommorna!
   Tack!

   Gillad av 1 person

 2. Penseer i mängder och alla färger är nog årets gräsmatta. Undebara bilder som man blir glad åt. Har haft tovsippor men i år är det bara en.
  Kramar

  Gillad av 1 person

  1. De lyser verkligen upp i min f.d. gräsmatta 🙂 Hoppas dina tovsippor kommer tillbaka – jag gillar dem skarpt!
   Kramar

   Gilla

 3. Ljuvliga penséer hos dig och så fina bilder. Jätteroligt att de verkligen förmerat sig så.
  Och idag när jag tittade in här fick jag lära mig en ny växt. Ja, ny för mig alltså, tovsippan.Väldigt fin den också.
  Kram och tankar till dig.

  Gillad av 1 person

 4. Så många olika penséer du visar upp. Måste dock säga att den på första bilden är den vackraste, eller rättare sagt den som skiljer sig mest från sina kusiner.
  Åsså fick jag ett svar på en fråga som jag aldrig ställde. Såg nämligen inte bara hägg (tror jag) igår, utan en ensam liten vit blomma också. Nu vet jag att det var en tovsippa.

  Gillad av 1 person

 5. tovsippa??? Tänker osökt på tofsvipa, hahaha så tokigt det kan bli. Himla söt lite skönhet, aldrig sett den förut….heller! Gillar speciellt dess egensinnighet, den vill välja själv var den trivs! Penseer är tacksamma kompisar, mina överlevde hagelstormar och snöoväder utan att knota när jag glömde ta in dem…Kram

  Gillad av 1 person

 6. Visst är penséerna fantastiska i år. Jag har aldrig varit med om att få en massa av dem i gräsmattan. I grusgången, eller mellan plattorna på terassen, men aldrig i gräset.
  Kram, Ingrid

  Gillad av 1 person

 7. Penséer har en rysligt bra förmåga att sprida sig 🙂 Hos mig är det grusgången som ligger risigt till (där vill jag ju inte ha dem) men såg nu att de spridit sig till en rabatt också och där kan de ju få husera om de vill.

  Gillad av 1 person

 8. Penseerna är magiska i år! Vi brukar ha fullt i gången, men i år är hela gräsmattan invaderad! Det gör mig glad! Så fin tovsippan är, den har jag aldrig sett eller hört.

  Gillad av 1 person

  1. Jag har nog aldrig haft såna mängder med penséer i gräsmattan förr – eller f.d. gräsmattan 🙂
   Tovsippan är en favorit 🙂

   Gilla

 9. Du har absolut gröna fingrar… jag skulle bli jätteglad ifall jag hade hälften av Din blomsterprakt, vår gräsmatta framför vårt hus är inte bara torr, blöt, lerig å trist den är helt i avsaknad av färg…
  Hos min mor blommar vårlökar längst husväggen.
  Hur är det med hjortarna… kommer de och äter upp Dina blommor?
  Vintertid kan vi ha älg och rådjur som äter på äppelträden.
  Ha en fin torsdag, kram

  Gillad av 1 person

  1. Jag har nog inte så gröna fingrar som man kan tro … men med kameran är allt möjligt 🙂 Hjortar och rådjur kommer då och då och smaskar i sig av det mesta. Tråkigast är att de i ett nafs kan sätta i sig en hel rabatt med blommor som just börjat blomma … men man lär sig vad de gillar och inte gillar och så får man anpassa sig 🙂
   Kram

   Gilla

 10. Man kan ju inte annat än att älska de blommor som gör som de själva vill och dit hör ju penseérna,violerna och några till. Mitt i allt så står de där de inte brukar stå, där de egentligen inte ska stå men där de får stå i alla fall. Tack för ljuvligt vackra bilder Anki!

  Gillad av 1 person

 11. Penséer, en av mina älsklingsblommor. Jag tycker att dom är så otroligt vackra och finns i så många färger. Ja, titta bara på dina fina foton av dom. Ljuvligt.
  Tovsippan däremot, det var en ny bekantskap för mig. Vacker också den och tacksam tydligen.
  Kram!

  Gillad av 1 person

  1. Visst är de underbara! Gillar dem skarpt! Tovsippan är fin, men blommar bara en kort tid på våren/ försommaren.
   Kram

   Gilla

 12. Vilka underbara blomster! Tänk vad en flytt kan göra för välmåendet 🙂 (Fast jag läste först att det var tofsvipan som blommade, ibland lurar man sig själv till onödigt undrande 😀 )

  Gillad av 1 person

 13. Den första som du köpte är ljuvligt vacker. Helt otroligt vilken färg- och mönstervariation dessa underverk har. De som jag fotograferade var också översållade med pollen 🙂
  Kanon fina bilder!

  Gillad av 1 person

 14. Älskar verkligen penséer i sin färgrikedom och skönhet! De förökar sig lätt och det är väl bra!? Den första bilden – där blombladen är lite krusiga gillar jag skarpt. De kallas för rokokopenséer! Passande eller hur?
  Tovsippa – även en nyhet för mig! Vacker!
  Kram Gunilla

  Gillad av 1 person

 15. Underbara bilder och vad härligt att du kan titta ut och njuta av allt detta. Vilken färgprakt 😀 Den fina vita tovsippan är jättesöt och lyser säkert upp sin del av trädgården 🙂
  Kram

  Gillad av 1 person

 16. Mina Tovsippor är väl mer väldresserade då för da håller sig i landet även om de poppar upp lite varstans där…..Ja ja allt behöver ju inte stå på rad =) Penséer de är vilda av sig och det skär lite i hjärtat att mala ner dem med gräsklipparen. De jag har i kruka växer så att det knakar. Du ha en fin solig fredag! Kram

  Gillad av 1 person

  1. Haha … mina tovsippor är kanske lite vildare av sig 🙂
   Ha en fin fredag!
   I morgon är det Trädgårdsdag vid Färgargården i Norrköping – om jag orkar ska jag försöka åka dit 🙂
   Kram

   Gilla

 17. Så många vackra penséer du har. Vi har planterat i blomsterlådorna under våra fönster, men det är endast gula. Fast de lyser väldigt välkomnande i infarten. Kram

  Gilla

 18. Hahaha, så jag känner igen det! Jag har penséer överallt numera – t o m i gruset nedanför trappan. De växer överallt. Vilket härligt ogräs! Det där med rabatter har jag gett upp för länge sen. 🙂
  Tovsippan kände jag inte till. Så fin! Grattis till att den trivs!

  Gillad av 1 person

  1. Visst är det härligt med rebeller i trädgården 🙂 Mina rabatter är ganska igenväxta – bara de starkaste överlever 🙂

   Gilla

 19. Penséer hör våren till, de är så härliga. Väldigt läcker sort du hittade, läser att den heter rokokopensée, så roligt! Hos mig har penséerna hoppat in i gången, mellan stenplattorna, pyttesmå men söta. Tovsippan ger villhavibrationer, så vacker! Jättefin bildkavalkad!

  Gillad av 1 person

  1. Visst är de läckra de där rokokopenséerna, men jag föredrar ändå den små halvvilda, rebelliska typerna med fina ansikten!
   Tovsippan är underbar!
   Tack … roligt att du gillar!

   Gilla

Kommentarer inaktiverade.