Ut på tur …

… och här kommer lite från lördagens utflykt med Ekoturen

Klicka gärna upp kollagen för att se bilderna bättre … och för att kunna läsa bildtexterna.

Nu åker vi!

Min kamera har ganska bra zoom, men inte tillräckligt bra för att fånga orrarna på bild – och utan stativ så kändes det ganska hopplöst … men här har jag i alla fall pekat ut tre orrar … de fanns i flera grupper ute på myren, men allihop retfullt långt borta.

Om du vill lyssna hur de låter, så klicka HÄR.

Eftersom bilden ovanför är usel så kan ni se på teckningen här hur de ser ut!

Efter besöket hos orrarna fortsatte vi till Skönnarbo, där Monica från Gästgiveriet i Tjällmo dukat upp en härlig frukostbuffé!

Vi fick mycket historia kring platsen av vår guide, som jag tyvärr glömt namnet på Här fanns redan på 1600-talet ett järnbruk, Skönnarbo bruk –  det gamla restaurerade vattenhjulet finns fortfarande kvar.

Mätta och belåtna var det så dags att åka vidare … nästa stopp var vid Perkils Kättil.

En av Skandinaviens största jättegrytor … jag lyckades inte ta någon bra bild där, men titta gärna på länken här under:

Perkils kättil

Härifrån återvände vi till Tjällmo Gästgiveri för att släppa av de som klev på där på morgonen.

Samtidigt fick vi  tillfälle att ta en liten titt på hur det ser ut …

Så dags för dagens sista utflyktsmål, Torekulla kyrka – som inte alls är en kyrka utan en rasgrotta!

En bit att gå från parkeringen , men väl framme kunde vi njuta av både vacker natur och spännande miljö.

Här tändes en brasa så vi kunde grilla vår medhavda matsäck  …

Ja, det var en härlig dag … och det blev ett långt inlägg, men hoppas du haft trevligt under tiden 🙂

 

 

 

49 reaktioner till “Ut på tur …

 1. O ja det har jag, vilken toppentur, den innehöll ju allt och lite till. Vet du, jag googlade på grottspindeln och den var i maffigaste laget för mig, huva! Hade du varit på de här ställena tidigare eller var det nytt även för dig? Tisdagskram

  Gillad av 1 person

  1. Skönnarbo har jag bara passerat och Perkils kättil, där har jag inte varit tidigare, men Torekulla och Tjällmo är bekanta platser och Kärnskogsmossens naturreservat där har vi övernattat med husbilen 🙂
   En riktigt fin dag blev det!
   Kram

   Gillad av 1 person

 2. Så trevligt det ser ut och så fint väder. Här är det härligt nu också med sol och ingen blåst och kalla nätter så isarna håller. Det är pimpling som gäller nu och jag är glad att dom som kommer till påsk kan roa sig med sånt. Björnen har kommit ur ide och trampar omkring runt sjön. Äntligen kan man sitta ute och fika.

  Gillad av 1 person

 3. Vilken härlig tur ni kom ut på och tack för att du delade med dig. Som vanligt fina och härliga bilder. Kan tänka mig att det var skönt att komma in i värmen en stund för -9 grader är extra kallt på morgonkvisten.

  Kram och ha en trevlig tisdag!

  Gillad av 1 person

 4. Det måste ha varit en härlig utflykt. Tack för inlägget så jag fick uppleva lite.
  Min man blev upphämtad och var ute på Orrspel för några dagar sedan, men att gå upp klockan 4 lockade inte mig. De hade stått på en liten höjd och sett skådespelet genom tubkikare. Men jag ångrade mig lite sedan.

  Gillad av 1 person

 5. WOW!!! Vilken toppentur! Fantastiska bilder också även om du inte kom så nära orrarna så var ju naturen helt bedårande! 🙂

  Vi hade orrar som spelade på isen på vårarna i sommarstugan utanför Byske. (Blir lite irriterad att jag får rödkrull under ”Byske”, Byske har ALLTID funnits! 😉 ). Anders fotade en gång med ett bautaobjektiv och några ”exraringar” så han kom upp i ett 1500 mm objektiv. Trots det såg bilderna ut som om det bara var nåt skräp på linsen 😉 Så jag tycker att dina bilder på orrarna är riktigt bra, faktiskt 🙂

  Tack för den härliga turen!

  Gillad av 1 person

 6. En tur i min smak. Där hade jag velat vara med.
  Orrar har jag hört rätt flitigt när vi bodde på landet och i närheten av en mosse. Det kom släktingar dit och fotade och filmade orrspel, härliga tider!
  Snyggt fotat och berättat, Anki! 😀
  Ha en fin dag, kram!

  Gillad av 1 person

 7. Den utflykten hade jag gärna följt med Dig på… även om jag ser orrar typ året om 🙂 men det övriga var ju helt nytt å Du har fina bilder som Du bjuder på, tack ❤
  Ha en fin tisdag nu ska jag strax bege mig till Sjukstugan och träffa arbetsterapeuten…

  Gillad av 1 person

  1. Kul att du var med Åsa! Orrarna finns här också året runt, men just deras spel på våren är ju spektakulärt 🙂
   Tack Åsa!
   Hoppas det gick bra hos arbetsterapeuten!

   Gilla

 8. Men vilken härlig dag! Så avundsjuk jag blir! Få höra orrar och naturupplevelser en hel dag! Jag missar ju hela våren med mitt kryckhoppande här, inte en chans att kunna promenera i skogen än på ett tag. Bara slätt underlag som gäller. Så tack, tack för att jag fick följa med! 🙂

  Gillad av 1 person

 9. Jag önskar att jag hade kunnat vara med trots mycket tidig uppstigningstimme men det är ju alltid värt när man får vara med om allt det fina ni var med om. Orrspel är fint och jag har direkta minnen av att ha sovit i en riskoja på en stormoss i oktober när frosten infann sig. Orsaken var en annan än att se på orrar men älgarna vi var ute efter hörde säkert hur jag skallrade tänder i kylan. Men orrarna blev bra och fin upplevelse så att vi missade älgarna glömdes bort i den fina morgonstunden.
  Vilket hus och vilka golvbräder!
  Rasgrottan ser också intressant ut.
  Fina bilder, härliga texter och stort tack!

  Gillad av 1 person

 10. Härligt med utflykter! Och Norrköpings kommun ska o bör vara stolta över att ha tillgång till en sådan bra sak som ”EKOTUREN”. Det finns mycket som det läggs pengar på, många gånger i onödan. Men just sånt här är vad som behövs och kommunen bör vara mycket stolta över det!!!
  Mvh Maj Jan o LOKE

  Gillad av 1 person

  1. Tack för din kommentar Maj! Precis så är det … Norrköpings kommun borde vara stolta över och värna om denna fantastiska möjlighet att kunna få med både barn och vuxna ut i naturen. Tyvärr har det ju beslutats att Ekoturen kommer att läggas ner 1 juli, vilket verkar väldigt ogenomtänkt.

   Gilla

 11. Tack för att man fick följa med. Synd att orrarna var så långt borta men dagen var nog ändå underbar. Trevligt att umgås när man har samma intresse och det blev dessutom många fina bilder. Ha en fortsatt kväll!

  Gillad av 1 person

  1. Ja det far en fantastisk dag … vi såg ju orrarna på håll och genom tubkikarna kom man ganska nära ändå, men som sagt kameran räckte inte till riktigt 🙂
   Tack Kristallina!
   Ha en fin dag!

   Gillad av 1 person

 12. Men oj, vad mycket kul ni hann med. Både härliga naturupplevelser och massor av kunskap. Det verkar ha varit en väldigt trevlig och välplanerad dag. Du bjuder på massor av fina bilder och jag njuter av den underbara frostiga morgonen. Spännande med grytan. Naturen ger oss hur många märkliga upplevelser som helst 🙂
  Kram

  Gillad av 1 person

 13. Tack för en jättefin och omväxlande tur både i bild och text. En riktig ”njutflykt” och väldigt trevlig läsning. Verkligen roligt att få följa med.
  Orrar har jag sett men det var länge sen och hört dem också. Men jag tog en repetition hos dig för min känsla för hur fåglar låter är inte stor.
  Och att åka med och ha en bra guide som visar runt ger så mycket.
  Kram!

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det var en härlig dag! Guiden var inte med under hela dagen, utan bara vid Skönnarbo järnbruk …
   Kul att du var med!
   Kram
   Tack Ditte!
   Kram

   Gilla

 14. Även jag tackar jättemycket för att jag fick åka snålskjuts med dig. För mig var turen exotisk, vilket ju är ganska logiskt då jag är asfaltbonde;-) Orrar har jag aldrig sett, en sådan grotta har jag aldrig besökt heller, visste faktiskt inte ens att den fanns. Undrar dock varför den heter kyrka när det är en grotta. Ser att jag missat en del i mitt liv eftersom jag ju är ingen morgonmänniska heller. Det är då en himla tur att din blogg finns som visar mig saker som jag aldrig varit i närheten av. Tack tjejen:-)

  Gillad av 1 person

  1. Var så god … kul att du var med! 🙂
   Man vet nog inte riktigt säkert varför en del grottor kallas kyrkor – kanske var de en tillflyktsort under ofredstider … eller sp var det bara att den har en stor grottsal.

   Gilla

 15. Väldigt vad mycket ni fick se, uppleva och fotografera. Att det var så kallt bara tio dagar bakåt i tiden glömmer man lätt, men det ser friskt och härligt ut. Jag har lite svårt att fotografera i grupp, men vissa saker som orrspel kommer man nog inte ut på ensam. Försmädligt när zoomen inte riktigt räcker till, jag försökte fota tranor för en vecka sen och det gick inte så bra, de flydde när jag närmade mig och jag fick betrakta dem genom linsen på långt avstånd.

  Gillad av 1 person

  1. En underbar dag … men som synes kall morgon. Fantastisk känsla att se och höra orrarna, om än bara på avstånd. 🙂 Naturen så här års är bara såå fantastisk. Svårt detta med fågelfotografering 🙂

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.