Ambitiös …

… eller antagligen ville jag bara vara till lags …

Idag gjorde jag ett fynd i en gammal kista. Jag hittade en plastpåse med påbörjade broderier! Det måste vara minst 40 år sen jag såg de här sakerna senast! Minns dem bara vagt … har  helt förträngt dem!

Tre påbörjade broderier … inget blev någonsin färdigt …

Som jag berättat växte jag upp hos min farmor och hon var jätteduktig med nål och tråd och broderade mycket. Min mormor var också jätteduktig med all slags handarbete, liksom min mamma, som var en hejare på krångliga stickmönster och svåra broderier!

Alla tjatade på mig att en kvinna måste kunna sy och sticka … och jag var totalt oduglig! Lärde mig aldrig – hade inget intresse och inte blev det bättre av att jag på flickskolan hade en slöjdlärarinna som verkligen inte var bra! De duktiga eleverna … de som redan kunde, de fick all uppmuntran och all hjälp, medan vi två, tre stackars tjejer, som inte alls kunde – vi fanns helt enkelt aldrig  för henne!

Den här var i alla fall färdig – men nu är jag osäker på om det verkligen är jag som gjorde den klar, eller om jag fick hjälp.

Nåja … tillbaka till de funna broderierna – jag tror att jag verkligen ville lära mig och trodde jag skulle tycka det var kul, bara jag kom på det roliga … vilket då aldrig skedde!

Så de blev nerlagda i en plastpåse, undangömda och bortglömda! Tills idag!

45 reaktioner till “Ambitiös …

 1. Vi kan inte gilla allt. Tyvärr skall man gilla vissa saker när man är kvinna. Jag kan inte baka och det tycker många är konstigt.
  Stoppa tillbaka broderierna eller skänk dem till Erikshjälpen.
  Kramar

  Gillad av 1 person

  1. Tack … de är redan nerpackade bland det som ska vidare till Erikshjälpen 🙂
   Tror det var värre förr detta med vad kvinnor skulle kunna … och som sagt att sy är inte min grej – inte baka heller, fastän jag är uppvuxen i ett bageri 🙂
   Kram

   Gillad av 1 person

 2. Jag kan inte sy maskin. Lyckades aldrig lära mig det. Däremot har jag stickat och virkat oändligt mycket i mina dagar och fått beställningar på allt från lusekoftor till kramdjur. Det fanns inget mönster som stoppade mig tills ögonen började bli för dåliga och jag fick svårt att se. Att hålla på med läsglas och förstoringsglas var för jobbigt, så mitt stickande och virkande rann ut i sanden. Men fortfarande kommer alla jag känner till mig med sina stickningar och vill ha hjälp när de kört fast. Och varje gång blir jag lika sugen på att börja igen. Jag älskar verkligen att sticka och virka!
  Broderi däremot har jag aldrig varit bra på. Det var min mamma däremot. Vilka fantastiska konstverk hon kunde åstadkomma.
  Hoppas du kanske får lust att försöka göra några av dina broderier färdiga, vem vet du kanske kan mer än du tror!

  Gillad av 1 person

  1. Min mamma var som du … hon kunde sticka allt! Tyvärr fick hon också sluta sticka när hon inte såg längre och jag vet att hon saknade och sörjde mycket över det.
   Aldrig i livet att jag ens försöker! Sakerna är nerpackade och kommer att lämnas tillsammans med en massa annat till Erikshjälpen. Kanske kan någon annan tycka det är kul 🙂

   Gilla

 3. Min mamma syr fortfarande, vid 86 års ålder, minimala korsstygn. Nu skickar folk från fb halvfärdiga arbeten till henne och hon syr klart dem.
  Själv är jag oduglig.

  Gillad av 1 person

 4. Ha, ha , ha, Vad jag känner igen det hela. Hittade också en halvfärdig Clara vävertavla på vinden, i en kartong för ett tag sedan. Ja lade tillbaka den igen då jag insåg att jag nog aldrig kommer att göra den färdig. Hade också en mormor och farmor som broderade, virkade, stickade, ja allt som man gjorde förr. man fick aldrig sitta ner och inte ha något för händerna, sa de.
  Tror du att du kommer att göra färdigt dina påbörjade alster? Hästen är fin!

  Jag har en häst som min mormor vävde till mig i flamskvävnad, tror jag det heter.

  Gillad av 1 person

  1. Nix! Jag tänker inte ens försöka! Har packat en stor påse med saker till Erikshjälpen – broderierna hamnade också där!
   Jodå hästen är fin, men den får någon annan ta hand om 🙂
   Kul att läsa att vi är lika duktiga på handarbeten 🙂
   Du får glädja dig åt hästen från din mormor!

   Gillad av 1 person

 5. Då är jag raka motsatsen. Bortglömda broderier eller andra handarbeten finns inte i min värld, ha..ha…
  Började när jag var 6 år gammal och fick sluta nästan helt när jag fick min nervskada i halsryggen. Det var en stor sorg.
  Vi har alla olika intressen och begåvningar. En kvinna måste inte alls kunna sy och handarbeta.

  Gillad av 1 person

  1. Så är det och tur är väl det att vi föds med olika talanger och begåvningar 🙂 Sorgligt att läsa att du inte längre klarar att göra det du gillade så mycket – förstår att det är en stor sorg.

   Gillad av 1 person

 6. Även jag tillhör skaran odugliga – eller möjligen ointresserade – när det kommer till handarbete. Inte har jag ro att sitta och pilla med sånt inte. Märkligt egentligen när jag, som du vet, kan pilla med ett bloggtema hur länge som helst. Men det är väl bara så enkelt som att vi är olika och tur är väl det. Jag gissar att jag har några handarbeten av olika slag i gömmorna jag också och där får de nog stanna tills de flyttar till återvinningsstationen 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Härligt ändå att vi är ganska många som är avoga mot handarbete 🙂 Mitt fynd är nerpackat bland andra fynd i en stor påse som idag ska iväg till Erikshjälpen …

   Gillad av 1 person

 7. Det du visar upp ser jättefint ut men om inte lusten finns så är det ingen mening med att ha kvar dem. Jag gjorde samma sak i förra flytten. Jag hittade också gamla broderier som hade blivit gömda och glömda och nu är de borta 🙂
  Den här gången har jag skänkt massor av virkade dukar och gardiner till ”Hjärta till hjärta” men de var åtminstone färdiga.
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Lusten finns definitivt inte, så mitt fynd är nerpackat bland andra fynd jag gjorde i den nämnda kistan. Idag kommer alltsammans få resa till Erikshjälpen 🙂
   Kram
   Kram

   Gillad av 1 person

 8. Vi får in en hel del såna påsar på Kupan med påbörjade broderier, mönster och garner och vi får in en hel del färdiga handarbeten också, som ditt hästhuvud till exempel och det går nästan inte att sälja. När man vet vad materialet kostat och hur många timmar det gått åt för att göra det färdigt….
  Tala om förspilld kvinnokraf!
  Kram, Ingrid

  Gillad av 1 person

 9. Hahaha!!!😂
  Vill minnas vi har haft liknande erfarenheter av syslöjd och samma o(intresse) av detsamma än idag. Kul att du hade sparat dina alster iaf. Hästbroderiet är ju riktigt fint!

  Jag har däremot aldrig blivit pådyvlad av någon annan än den hemska syslöjdsläraren att flickor måste kunna sy.
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Japp, så är det – vi är lika odugliga på syfronten! Du hade i alla fall en mamma som stod upp för dig – min farmor var tvärtom. Hon var bra på alla sätt och vis, utom detta att flickor skulle lära sig laga mat, sy, mangla, stryka en skjorta … och lära sig tala franska!
   Kram

   Gillad av 1 person

   1. Samma här. Kan endast några enkla ord. Franskan kom till i årskurs 7. Samma årskurs som ”skolkämnet” kom! Så så mycket pluggande blev det inte. I slutet på 8:an började jag närvara lite mer för att kunna rädda 9:an. Vid det laget var det jobbigt att ta igen ett nybörjarspråk. Men nådde iaf betyg 3 i franska.
    Då jag gick i högstadiet var det sån gammalmodig rektor som även införde ordning och uppförande i betyget, fast just det ämnet var inte gymnasiegrundande, Tur för mig det!!
    Kram

    Gillad av 1 person

   2. Anki, tråkiga besked. Sedan min skilsmässa för 10 år sedan har jag haft en psykopat efter mig. Hon skickade hatbrev till min arbetsgivare minst tre ggr per vecka och ringde lika många gånger. Hon bedömdes som en potentiellt farlig person. Så jag började ta taxi till och från alla adresser. Arbetsgivaren var allvarligt oroad för mig.
    Så lugnade allt ner sig efter flera år. Fick såklart byta blogg flera gånger. Klantiga jag startade en blogg med samma användarnamn.. Under många års tid inga foton alls som kan avslöja var jag bor, vilka mina barn/barnbarn är. Så föll jag till föga Ch visade mer öppet i vilken ort jag bor, samt foton på barnbarn……..
    Nu tycks den galna psykopaten var i gång igen. Så jag kommer troligen vara tvungen att avsluta den här bloggen och starta en ny, mer anonym. Kommer att kontakta dig.
    Kram

    Gillad av 1 person

   3. Såå tråkigt att läsa! Jag minns att du skrivit om detta en gång och jag förundrades över att du var så modig och öppen med din blogg. Jobbigt för dig! Bra om du hör av dig – du har ju min mejladress.
    Kram

    Gillad av 1 person

 10. Hahaha! Så du håller på att rensa(?) du också;-) Kan bara säga att här har vi då verkligen nåt gemensamt! Hade nämligen lika mycket talang som du, alltså ingenting. Å du väckte ett minne här. Minns att vi skulle göra ett broderat servettfodral med rader av olika korsstygn. Dödsdömt vad gällde mig. Så min gulliga morsa gjorde fodralet åt mig. När det var dags för att visa upp ”konstverket” för slöjdlärarinnan så sa hon bara: ”Det är inte du som gjort det, du måste ha fått hjälp. Tror det är din mamma som gjort det fina fodralet.”
  Jag som inte kunde ljuga då (lika lite som jag kan det nu) erkände direkt. Underkänt blev resultatet…

  Vilket härligt inlägg. Säg ärligt nu – ska du slänga ditt ”fynd” eller kasta det;-)

  PS. Jag ville nog aldrig lära mig att sy, sticka, brodera med mera. Var liksom inte lagt åt det hållet. DS

  Gillad av 1 person

  1. Tack BP! Skrattade gott åt din kommentar! Mitt fynd är redan nerpackat bland andra fynd och får idag åka till Erikshjälpen 🙂

   Gilla

 11. Trots att jag gillar allt som har med sömnad och handarbete att göra så har jag också en låda med ofärdiga arbeten. Jag tittar i den ibland, men det blir inte mycket mer. Att handarbeta ska kännas kul och avkopplande annars är det helt fel. Då är det bättre att göra något annat. Jag tycker det är löjligt med det där uppdelandet av manligt och kvinnligt. Kaffe Fassett är en hejare på att sticka fast han är man och just nu gillar jag allt måla på huset och gräva upp buskar. Kram

  Gillad av 1 person

 12. Stor underhållning att läsa alla kommentarer på detta intressanta inlägg. Alla verkar ha sin egen historia och minnen att berätta om handaslöjd och handarbeten av alla de slag. Kul att få ta del av detta. Jodå jag handarbetar en del själv. Numera blir det mest virkning. Har broderat en hel del s k fritt broderi. Tyvärr fick jag lätt ont i axlar och nacke så jag har slutat nu.

  Gillad av 1 person

 13. Men vet du vilket trevligt minne, o så glad någon kommer att bli att hitta dessa på Erikshjälpens loppis! De halvfärdiga broderier vi får in går åt som smör i solen, så du kan vara säker på att någon blir lycklig! Min pappa med sina stora händer var duktig på att brodera, mamma berättade hur lustig han såg ut när han satt med små broderier, själv stor som ett hus. Jag har tyvärr inte ärvt mammas handarbetsbegåvning och inte har den hoppat över en generation heller för jag har nog aldrig sett dottern med ett handarbete….Tisdagskram från ett kyligt pörte, -20 imorse! Nu bara -10 och strålande sol!

  Gillad av 1 person

  1. Nu är broderipåsen + en del andra fynd lämnade till Erikshjälpen 🙂
   Kul med din pappa som gillade brodera – säkert inte så vanligt bland män 🙂
   Nästan 9 grader kallt i morse – just nu +1,7 och strålande sol!
   Kram

   Gillad av 1 person

 14. Tänker du verkligen ta tag i dom där igen? Jag känner igen fenomenet. Hade många (hyfsat många i alla fall) projekt på men få blev klara. Dom som fanns i påsen med ”påbörjade” dom rök när vi flyttade till Spanien 🙂

  Gillad av 1 person

  1. NIX! Det tänker jag verkligen inte göra! Påsen är nu hos Erikshjälpen – kanske kan någon annan brodera färdigt! 🙂

   Gilla

 15. Känner igen mig här. För egen del har jag nog haft svåra allergier mot stickning, virkning och broderier. min mamma och mormor och farmor kunde detta men inte jag. Dessutom helt ointresserad. Och det var jag av ”syslöjd” hela skoltiden. Blev befriad från den i klass fyra och fick jobba i biblioteket i stället. Men jag tror jag har några av mammas gamla broderier i en påse. Men jag kommer inte att göra dem klara så de ska nog få vandra vidare. Får göra som du gjorde men ge till Stadsmissionen vi har nära. Tänk att det fanns fler än jag som inte var hanarbetsintresserad. Skönt att veta.
  Kram!

  Gillad av 1 person

  1. Vi är inte ensamma … och det känns bra! Man måste inte gilla handarbete – vilket härmed är bevisat! 🙂
   Kram

   Gilla

 16. Har vi inte alla (nästan) ofärdiga arbeten liggande i gömmorna? Jag var länge hämmad, för att min storasyster var så duktig. Men sen började vi sy ihop, sydde nya klänningar varje gång vi skulle ut på helgen. Oj, vad många det blev! Sydde också till barnen och stickade fina tröjor, vissa fick fina frihandsbroderier på bröstet. Men sen rann det bara ut i sanden, handarbetar inte alls numera. Men jag minns några gånger när jag tog mig vatten över huvudet, tack och lov kunde mor min sticka klart det jag inte klarade av. Låter bra att du har rensat ut!

  Gillad av 1 person

  1. Ja, vi är alla olika och tur är väl det 🙂 I tonåren hade jag två kompisar som gjorde som du och din syster och sydde nya kläder till varje helg 🙂
   Ja, det känns bra att det är borta 🙂

   Gilla

 17. HAHAHAHAHA! Underbart! Återigen, vi är så lika du och jag! 🙂 Jag var mina syslöjdslärarinnors stora problem. Hopplöst obildbar. När jag sydde fast mig själv i symaskinen (bara tröjärmen, men ändå), för att bara nämna ett missöde, var både jag och läraren redo att ge upp.
  Härligt att du ändå försökte med broderierna. Och så kul att hitta dem så där långt efter! Det såg väldigt fint ut! 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Haha … skulle gärna sett dig där med symaskinen 🙂 Skönt ändå att se att det finns fler av oss som inte kan 🙂
   Mitt fynd finns nu på Erikshjälpen och kanske kan någon göra det färdigt 🙂

   Gilla

 18. Haha det där känner jag igen Anki! Jag gillade träslöjd bättre än syslöjd. Jag tycker att det är vackert…men tråkigt att göra själv. Min farmor och mormor var baddare på detta, men inte jag. I högstadiet så stickade jag en halv tröja osv…men sedan gjorde jag hyllor, fiskedrag, lådor osv haha 😀

  Gillad av 1 person

 19. Oj vad jag fick skrolla för att komma till kommentarsrutan. Poppis inlägg att kommentera, förstår det. Många känner igen sig, jag också. Jag har också halvfärdiga och t.o.m icke påbörjade handarbeten! Hästhuvudet tycker jag är väldigt fint… tog du inte vara på det?

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det var visst ett ämne som alla hade en relation till 🙂 Nix … jag sparade det inte – har alldeles för mycket grejer ändå … 🙂

   Gilla

Kommentarer är stängda.