Gems Weekly Photo Challenge # 9

Veckans ord att tolka i Sannas roliga utmaning är VIS … och ett ord som är synonym till vis är KLOK.

Jag är ättling i fjärde generation till en klok gumma … i alla fall om jag ska tro min farmor  🙂

Nu har jag förstås inget foto på henne, den kloka gumman, men det här är hennes dotter …

… min farmorsmor Elin, född 1886 … och det var hennes mamma som var en klok gumma!

Hon kunde allt om växterna i naturen … deras namn och hur de användes och hon tillverkade salvor och dekokter och enligt vad som berättats så var hon en duktig ”läkekvinna”.

Jag har kanske ärvt hennes intresse för naturen, men tyvärr blev jag ingen klok gumma för det 🙂

Vill du se hur andra tolkar veckans ord, så klicka på hjärtat här under.

 

50 reaktioner till “Gems Weekly Photo Challenge # 9

 1. Jag tror allt att du fått en rejäl skvätt av den klokheten. Både när det gäller natur och mycket annat. Jag har statistik på att du är klok flera gånger om. Det tycker säkert dina utmanare på ex. korsordsmästerskapen.
  Kram Bosse som numera har två lika långa ben.

  Gillad av 1 person

 2. Jag reagerade på den vackra bilden! Lite så såg man ut på den tiden, i håret och klädseln och det var vackert.
  Jag tror säkert du har en klok gumma i dig. Man får ju ändå så inte utöva detta nuförtiden, men man kan göra sitt eget.
  Kram!

  Gillad av 1 person

  1. Visst är det en fin bild! Om jag nu har någon liten klok gumma inom mig, så är det något jag aldrig känt av … 🙂
   Kram

   Gilla

 3. Vilken vacker bild på henne! Jag önskar nästan att man levt på den tiden. Det gick att se skillnad på män och kvinnor och kläderna var så vackra även om de kanske inte var så praktiska alla gånger.
  Jag tycker du är lik henne lite också enligt den bild du har i din profil.

  Gillad av 1 person

 4. Med tanke på Ditt intresse för växter och natur, inte minst svamp… så kan hända att Du i ett annat tidigare århundraden hade varit en klok gumma. Numera är det väl inte längre så många som söker hjälp hos en kunnig, klok gumma.

  Gillad av 1 person

 5. Är du säker på det? Att du inte är en klok gumma. Jag skulle kunna tänka mig att du kanske är det trots att du tvivlar på det själv. Bara ditt intresse för svamp ger ju en hint om det.
  Kram, Ingrid

  Gillad av 1 person

 6. Vilken fin bild på henne! Naturintresset kan säkert komma därifrån och i en annan tid hade du kanske också varit en klok gumma, vem vet. Behovet har liksom förändrats…

  Kram

  Gillad av 1 person

 7. Vilken jättefin bild och jag kan bara undra hur livet var för henne. Undra om hon blev ”mobbad” för att hennes mamma var en klok gumma, men förhoppningsvis höll de inte på med sån’t på den tiden. Jag är alldeles säker på att du är klok, på många sätt. Vi kanske hade vänt oss till dig med frågor om naturen och allt den kan hjälpa oss med om vi inte hade Google… 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Visst är det en fin bild … jag gillar den mycket. många frågor som aldrig får ett svar … men tyvärr fanns nog mobbing även då.
   Haha … ja, man vet aldrig 🙂
   Tack Helen!

   Gilla

 8. Det fanns säkert både bra och dåliga kloka gummor, men det finns ju mycket i naturen som både kan bota och ta död på oss.
  När min mamma var liten gick min mormor med henne till en klok gumma som smörjde in hela mammas kropp med tjära, du kan tänka dig så hemskt.

  Gillad av 1 person

 9. Nog har mycket av den klokheten och kunskapstörsten gått i arv i flera generationer och hamnat hos dig. Det lyser igenom ganska ofta 😀 Men man behöver inte leva upp till tidigare generationers bedrifter. Inte för att jag vet om det skiljer så mycket i kunskap mellan er men du är säkert tillräckligt klok för att hålla intresset på en nivå som du trivs med 😀
  Kram

  Gillad av 1 person

 10. Du är visst en klok gumma, så det så! Och jag tror du lever tryggare än kloka gummor gjorde förr. Då trodde man väl att gummorna trollade och egentligen var häxor. Huva, lika bra att leva i nutid. Vilken rolig vinkel du hittade till temat! Kram

  Gillad av 1 person

 11. Gamla foton kan man titta länge på. En så vacker frisyr med håret som en krans på huvudet. Och blicken, vad berättar den? Vad fick henne att gå till fotografen för att bli avporträtterad just då? Och kläderna, den var inte lättstruken blusen med de många vecken – eller är det ett klänningsliv. Skärpspännet, smycket, klart att man vill vara fin när man ska avporträtteras. Var det hennes mor, den kloka gumman som ville att hon skulle fotograferas? Visst går klokhet och lynne i arv, dyker upp flera generationer efter. Vem vet vilka gener vi för vidare till dem som är små nu.

  Gillad av 1 person

  1. Visst är det spännande med gamla foton – många tankar väcks, liksom många frågor … och aldrig kan vi få några svar. Spännande tankar och en hel vetenskap, detta med våra gener …

   Gilla

 12. Vilket fint fota du har! Naturgenen har gått i arv, det förstår vi ju. Din specialkompetens om svampar, den kommer nog från den kloka gumman. Ha nu en fin lördag, även om vinden är kylig så skiner ju solen på oss =) Kram

  Gillad av 1 person

  1. Visst är det fint! Du har nog rätt … naturgenen har gått i arv och det är jag glad över 🙂
   Isande kalla vindar idag … brrrr! Hoppas vi slipper snö i alla fall!
   Kram

   Gilla

 13. Heisann, gøy å kjenne til sine mødre tilbake i historien og at noe går i arv, for du er vis på ditt vis! Ha en fin dag ;:OD)

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.