Blåsväder …

… ja, Alfrida hette hon visst, stormen som lamslagit delar av vårt avlånga land. Här klarade vi oss bra, men nog har det blåst förskräckligt! Nästan nio timmar utan ström, men annars passerade hon utan att vålla några större problem.

 

Klockan är runt halv sju på morgonen och det är fortfarande mörkt…

… en del moln for snabbt fram på himlen och månskäran flyttade sig snabbt … snart försvann den bakom träden.

Framåt lunch var blåsten som bortblåst … och nu ser det lugnt ut.

Från det ena till det andra … inte så jätteofta som jag lägger ut recept på bloggen, men nu ska jag göra det!

Det första är från ett recept som jag hittade hos Annette.

Lite modifierat och omgjort till en vanlig paj istället för portionspajer, som jag inte har tålamod till att fixa … och så tillsatte jag 100 g stekt bacon, klippt i bitar. Det blev en smaskigt god Grönkålspaj – och baconet gör man ju som man känner för … med eller utan går säkert lika bra.

Det andra är en riktigt god Grönkålssoppa … hade ju en massa grönkål kvar som måste tas omhand …

 

35 reaktioner på ”Blåsväder …

 1. Paj är alltid gott!
  Nog har det blåst alltid, vi har klarat oss strömmässigt, det är skönt. Man blir rätt lamslagen vid strömavbrott!
  Ha en fin fortsättning på 2019!

  Gillad av 1 person

 2. Tack för fina recept! Vad gäller grönkål har jag nog inte lagat något alls av det tidigare men nu fick jag uppslag. nyttigt lär det också vara. För vad vet jag dock inte….Alltså nyttigheten.
  I Spanien, hos oss, har det inte alls stormat, men jag har sett bilder och på tv och pratat med dem hemma. Och i Sverige är vi ju inte vana vid sådant oväder. Jag har oavsett var jag är både en rejäl ficklampa och en pannlampa till hands. Och mängder av värmeljus. Såg att du också hade det.
  Väldigt tjusiga molnbilder!
  Kram och trevlig kväll.

  Gillad av 1 person

 3. Nio timmar utan ström – ooooops! Men levande ljus är ju såååååå mysiga säger alla. Jämfört med dig så har vi klarat oss betydligt bättre. I mitt bostadsområde var det precis ingenting, till och med julgranen stod kvar totalt oskadd. Däremot drabbades andra delar av Täby ganska hårt. Har också bloggat om stormen.
  Grönkål har jag aldrig lagat. Pajer är inte min/vår grej, men soppor är det. Å svamp- och spenatsoppa är favon:-)

  Gillad av 1 person

 4. Ja nog har det blåst, här klarade vi oss rätt bra. Lite omkullvickade träd men inga mängder och inte i vägen för mig 😉 Elen fick vi behålla den här gången så det enda hon ställde till med för oss var att hon väsnades så nattsömnen blev lite si och så 🙂
  Härligt med recept, det ska jag nog prova vid tillfälle!

  Gillad av 1 person

 5. Det blåste rejält hos oss, men elen vågade inte lämna oss, något mer. Det får räcka med 8 sekunder på nyårsafton. Undrar hur många, som får lika långt avbrott, som vi i Kårböle fick julen 2006. Då var vi utan ström 4 dagar.
  Svante

  Gillad av 1 person

  1. När stormen Gudrun härjade i januari 2005 var vi strömlösa i fem dagar och det tog två dagar innan vi kunde åka närmaste vägen till samhället. Träden låg som plockepinn över vägen. Inte kul, men det det gick bra den gången också 🙂

   Gillad av 1 person

 6. Underbar månskära! Grönkål är ingen favorit här, den och brysselkålen är dom sorter jag inte förlikat mig med, trots nyttigheten. Desto mer äter jag av annan kål. Nu funkar fömodligen receptet t.ex med spenat också, och lika nyttigt är det. Jag har inte gjort pajer på år och dar. När det finns plats i frysen kanske det är dag. Jag gör gärna portionspajer, så himla händigt att plocka fram när man inte orkar kreera i köket.

  Gillad av 1 person

 7. Oj, nio timmar utan el. Det var lång tid. Själv har jag inte drabbats av stormen mer än att det var svårt att sova pga alla dess läten. Här i kommunen har dock många drabbats. En av mina kompisar hade i morse plock i pinn på tomten men lyckligtvis inga träd som rasat på några byggnader. Många drabbats på samma sätt samt att träden rasat över vägarna. Hemtjänsten har inte kunnat ta sig fram.
  Stort tack för receptet. Det sparar jag. Jag vill öka min mathållning med vegerariskt, men är dåligt insatt i hur jag ska få i mig proteinet. Grönkål kanske är proteinrikt!
  🥬😀🤗

  Gillad av 1 person

 8. Oj, det var lång tid utan ström. Här klarar vi oss bra i sånt här väder eftersom vi inte har luftledningar. Men på landsbygden blir det oftare strömavbrott. Men tända ljus är ju alltid mysigt. Och fina bilder fick du också på månen.
  Recepten ser riktigt goda ut och måste provas någon gång. Jag älskar allt med olika kålsorter och grönsaker överhuvudtaget.

  Gillad av 1 person

  1. De flesta luftledningarna är nergrävda här också, utom sista 500 metrarna till oss … blev det efter Gudrun 2005, men strömavbrott blir det ändå ibland – och det var inte på den delen den här gången 🙂
   Visst är det gott med kål! Kul om du testar recepten 🙂

   Gilla

 9. Jag älskar all kål, således också grönkål, som är nyttig, som också säkert all kål är! Jag gillar både pajer och soppor!
  Vi har klarat oss bra från stormen och inga strömavbrott här i stan. Men jag har varit med om långa sådana på landet förr i tiden. Dock har jag pannlampa, ficklampa och ljus i närheten, alltid.
  Kram!

  Gillad av 1 person

 10. Tack för fint inlägg Anki! Här har det blåst så mycket så att jag blev rädd att både skorsten å tak skulle ge sig iväg :O Det verkar som om Alfrida har agerat olika på olika delar i landet.
  Tack för ditt recept, det ska jag absolut prova 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Läskigt att lyssna på hur stormen ryter utanför – man känner sig väldigt liten!
   Kul att du gillade recepten … jag är nybörjare på grönkål och tyckte det var kul med något nytt 🙂

   Gillad av 1 person

 11. Paj är alltid ett säkert kort och kan varieras i det oändliga. Även här stormade det rejält men vi slapp strömavbrott vilket var skönt i alla fall. I dag är det snällare vindar!

  Kram och god torsdag!

  Gillad av 1 person

 12. Vi klarade oss bra från stormen, vår grusås skyddade oss från de värsta vindarna. Grönkål är en favorit hos mig också pajen utan bacon vill jag gärna prova.
  Jag tycker det är bra att du lägger ut grönsaksfröer. Tack.

  Gillad av 1 person

 13. Kul att du lagade grönkålspaj, och extra gott skulle jag tycka med bacon! Grönkålssoppan måste jag testa, jag gillar all slags kål, och soppor är så smidigt och gott att laga och äta. Enklare än att hålla på med en pajdeg. Jag är inte bra på det, eller om det är mitt tålamod som kunde vara bättre 😉 Jag gjorde portionspajer till jul, men bara för att jag trodde att inte så många skulle våga prova, men alla tog faktiskt slut. Jag har däremot några kvar i frysen, det kanske får bli dagens lunch.

  Gillad av 1 person

 14. Ett så långt strömavbrott kan ställa till problem men ni hade i alla fall ljus och jag vet ju att ni kan elda i kaminen. Hoppas att allt i frys och kyl klarade sig bra också. Skönt att komma ut på morgonen och se att inget har blivit förstört i blåsten. Mycket kan hända och efter en storm kom jag ut och hittade grannens brygga tvärs över vår brygga. Vår yttersta del av bryggan låg hos nästa granne.
  Mysiga bilder på både levande ljus och måne och maten ser väldigt god ut 😀
  kram

  Gillad av 1 person

  1. Åtta timmar utan el är helt OK – vi klarade fem dygn när stormen Gudrun drog förbi 🙂
   Naturens krafter är oerhörda … bra att vi påminns ibland tror jag 🙂
   Kram

   Gillad av 1 person

 15. Grönkålsrecept kan man inte få för många av. Tack!
  Ja skönt att inte ni heller drabbades så hårt av Alfrida. Kort men intensivt.
  Fina bilder på månskäran! 🙂

  Gillad av 1 person

 16. Mysiga bilder blir det i alla fall med tända ljus i mörkret. Försökte ringa den bofasta grannen på landet men de hade tagit bort sin fasta telefon och inga mobilnummer fanns på Hitta.se. Men jag tänkte att om de ser att något har hänt hos oss så ringer de. Igår fick jag till slut tag på sommargrannen ovanför oss och hon visste att berätta genom sin kontakt att det inte hade varit strömavbrott i byn. Om några träd har fallit på vår stora tomt får vi se så småningom. Skönt att ni slapp vänta längre än så på strömmen! Här i stan har jag plockat björkris i massor, den gigantiska grannbjörken har delat med sig. Låter gott med grönkålspaj, borde nog testa.

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Visst är det mysigt med tända ljus, men det behöver det ju inte vara strömavbrott för att njuta av 🙂 Skönt att läget verkar vara under kontroll vid ert lantställe! Man blir lite orolig innan man vet …
   Grönkålspajen … och även soppan rekommenderas varmt 🙂

   Gillad av 1 person

Kommentarer inaktiverade.