Dyrt …

… 256:-/ kg … skulle du betala det för äpplen?

Det tänker då inte jag göra – inte ens för torkade, men det var vad dessa kostade!

De flesta som har egna äppelträd har frukt långt mer än de kan ta hand om själva – utom vi då, som bara har ett äppelträd – ett sjukt sådant! Lyckligtvis så får vi så mycket äpplen vi vill ha hemkört i bärkassar, så någon brist på äpplen det lider vi knappast. Lasse gjorde äppelmos och jag har gjort äppelchutney … och nu har jag börjat torka en del också. Perfekt till vintern när äpplena är dyra att köpa. Gott att hacka och blanda i müsli eller i muffins om du bakar.

 Jättegoda att ha med i en påse på utflykten eller framför tv:n istället för feta chips.

Jag behövde handla lite och för att samtidigt gå på skyltjakt så valde jag Finspång … där allt var sig likt.

Bygget av nya vårdcentralen fortsätter …

Bergslagstorget förvandlades på försommaren till en mötesplats med konstgräs, sittgrupper och lite olika aktiviteter för barn (eller hugade vuxna) 🙂 Detta skulle vara tillfälligt över sommaren, men eftersom det fortfarande är kvar så är inte sommaren slut än – i alla fall inte i Finspång!

Förstår inte var dagarna tar vägen … det är redan fredag! Igen!

Just nu dimma, +9 grader …

… men förhoppningsvis blir det bättre framåt lunchtid 🙂

41 reaktioner till “Dyrt …

 1. Det är dimma här också men det blir nog en fin dag när dimman lättar. Här växer inga äpplen och jag är förvånad över att man bara säljer utländska äpplen på affärerna. Det borde ju finnas massor med svenska äpplen att köpa. Konstigt. Jag har satt äppelträd flera gånger men dom vill sig inte här i kylan. Bara ett par mil härifrån i närheten av indalsälven finns hur mycket äpplen som helst. Det är lite kallare här eftersom det är högre men nog är det konstigt. Jag har ju en ek och dom skulle inte alls klara sig här.

  Gillad av 1 person

  1. Konstigt att din affär inte har svenska äpplen att sälja – kanske ska du föreslå att de ändrar på det!
   Synd att inte några äpplen vill växa hos dig – numer kan man ju beställa ryska sorter som ska vara mycket härdiga – till zon 7 tror jag …

   Gilla

 2. Det är ju brittSOMMAR nu, så inte är sommaren slut 🙂

  Äpplen, så gott! Ja, i år har de flesta äppelträd dignat av frukt. Om inte ert uppför sig som det ska så får det anses som prydnadsträd? Eller kanske bytas ut? 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Haha … brittsommar ja – tänkte inte på det! 🙂
   Tanken finns att skaffa ett annat träd, men det tar ju några år innan det bär frukt och då bor vi kanske inte kvar. Dumt resonemang av mig, för de som kommer att bo här efter oss kanske också vill ha ett äppelträd … ja,ja … vi får se.

   Gillad av 1 person

 3. Vi hade en kanondag igår, men jag fotade ingenting, var på resande fot. Men njöt desto mer av utsikten från bilen. De tillfällena är ju sällsynta nuförtiden! Men du, jag har nog aldrig smakat torkade äpplen! Blir det inte väldigt söta? Tänker på russin som ju är mycket sötare än vindruvor…Jag har varit så arg på äppelsäsongen i år så jag inte handlat ett enda äpple. Det har dignat i varenda trädgård på byn, sen har det legat på marken, sen har folk samlat ihop o lagt ut i naturen, o det är ju jättebra, men varför ska då svenska äpplen kosta 35,- kilot o polska 15,.? Hoppas solen hittar dig idag, fredagskram!

  Gillad av 1 person

  1. Härligt väder idag också … men jag städar, bakar, tvättar och lagar mat … hoppas på fint väder i morgon också 🙂
   Jag torkar lite syrliga vinteräpplen och de blir goda tycker jag. Du får testa och torka ett äpple skuret i tunna ringar 🙂 Verkligen konstigt att de svenska äpplena ska vara så dyra! Samma pris som för ett år sen … och då var det ett dåligt år för äpplen!
   Ha en fin fredagseftermiddag!
   Kram

   Gillad av 1 person

 4. Vi har tyvärr inget äppelträd, men jag får från min snälla granne. Hos mig är det sol och varmt. Ska visst bli runt 20 grader idag med. Skönt så länge det varar. Ha en fin helg

  Gillad av 1 person

  1. Härligt väder här också … +17 grader i skuggan och solsken från en blå himmel 🙂
   Ha det gott!
   Kram

   Gilla

 5. Jag skulle aldrig betala den summan för torkade äpplen då det finns färska att köpa i butiken hela året. Jag äter inte så mycket äpplen sedan jag flyttade från Stockholm, och här i Kårböle tror jag inte någon har äppelträd. Fin bild på kranen.
  Svante

  Gillad av 1 person

  1. Jag vet att äpplen är mer sällsynta norrut, men det finns ju sorter som är härdiga upp till zon 7 … Konstigt att det inte finns några äppelträd i Kårböle … det finns sorter som klarar ännu kallare klimat …

   Gilla

 6. Idag har vi kanondagen, igår var det mulet men varmt och skönt ändå. Idag har vi fyllt svampkorgen med karljottar igen och lyckan är stor.
  Nej, jag skulle inte betala ett sådant kilopris för äppel. Never.
  Precis som ni har vi inte så mycket bra frukt själva, även om vi har tre äppelträd men vi bor i Äppelriket och får äppel hur mycket som helst av en god vän. Tror jag ska ta och torka lite jag också, det är gott med torkade äppelskivor.
  Trevlig helg önskas!

  Gillad av 1 person

  1. Suck … önskar jag bodde någonstans med mer svamp just nu 🙂 Nu klarar jag visserligen behovet av matsvamp ytterligare ett år framåt, men det är ju så trist att det knappt finns någon svamp alls nu … inte ens flugsvampar!
   Visst är det gott med torkade äpplen 🙂
   Trevlig helg!

   Gilla

 7. Oj – kanske jag ska sälja äpplen, för det priset kan jag torka dem också 🙂
  Dimmigt här också i morse men nu har vi strålande solsken och jag har smitit från jobbet – en bra fredag med andra ord!

  Gilla

  1. Kanske är det fler än jag som inte vill betala den summan, men det kan vara värt ett försök 🙂
   Bra att du tog helg lite tidigare … känns som du mår bra av det! 🙂

   Gilla

 8. Otroligt vad de kan ta betalt! Dina hemtorkade äpplen ser precis lika goda ut, så varför betala så dyrt. Svamparna var ju för söta bara. Och så fina bilder med dimman. Hoppas dock att det lättade senare. Vi hade dimma här också på morgonen men nu skiner solen och det är en härlig brittsommardag igen.
  Ha en bra fredag.

  Gillad av 1 person

 9. Jag har balkong, så här växer inga äpplen. Men aldrig jag skulle ge så mycket för torkad frukt!
  Inte snålhet, utan ekonomi.
  Jag har fått några äpplen av snälla personer och igår köpte jag svenska Ingrid Marie för 20 kr/kg, de är mums!
  Kram!

  Gillad av 1 person

  1. Ja, visst är det konstigt om någon köper till det priset …
   Härligt väder blev det!
   Trevlig helg till dig också!

   Gilla

 10. Jag är helt säker på att dina torkade äpplen är mycket godare och sundare. De har inte besprutats, de har ingen vaxskikt och de blev inte utsatt för gas. Ibland tappar man aptiten.
  Svampar hittar du överallt. De här var riktigt färggranna men säkert svårt att tugga 😀 Trevlig helg!

  Gillad av 1 person

  1. Jag tror du har rätt i att mina äpplen är både nyttigare och godare … och mycket billigare 🙂
   Lite svårsmälta tror jag de är de här svamparna, men de har roliga färger 🙂
   Önskar dig en trevlig helg också!

   Gillad av 1 person

 11. Jag skulle aldrig betala den summan för torkade äpplen. Det känns helt befängt med tanke på vilken skörd man kunnat bärga i år. Egentorkade är helt klart att föredra 😀

  kram och god kväll!

  Gillad av 1 person

 12. 256 kronor för ett kilo torkade äpplen är ju hudlöst! Torkade äpplen gillar jag dock inte – i motsats till torkad karljohan;-). Minns att mina föräldrar hade massvis med äppelträd och mamma gjorde äppelmos och inkokta äppelklyftor som räckte hela vintern. Har inte ärvt hennes talanger;-)

  Tusen tack för byggkranen förresten och stort tack att du gick på skyltjakt:-)

  Här var det rena sommarvärmen idag. Hur det såg ut tidigt på morgonen har jag ingen aning om, jag brukar sova då;-)

  Gillad av 1 person

 13. Huvudstaden har haft härligt väder idag med molnfritt och +18 i skuggan dagtid. Har både suttit på balkongen och varit ute längs vattnet. Just äpplen funderade jag på idag när butikerna tar mellan 25 och 30 kr /kg. Och de finns i överflöd. Hur tänker man här. Vad gäller torkade äpplen skulle jag aldrig köpa dem och betala så mycket/kg. Idag på min vandring såg jag hur mycket äpplen som helst och de bara förfars. Trist! När vi hade egna äppelträd så torkade jag äpplen och vi gjorde mos men att köpa äpplen till detta pris gör jag inte .
  Kram!

  Gillad av 1 person

  1. Visst har vi härliga dagar just nu … bäst att njuta så länge det går.
   Konstigt att de svenska äpplena är så dyra i affärerna – bäst om man har egna, eller har vänner som har, så man kan få lite utan att betala 🙂
   Kram

   Gilla

 14. Roliga svampar här också!
  Jag hör till dem som betalar nästan hur mycket som helst för sånt som jag vill ha, för jag varken syltar, saftar eller torkar något själv. Plockar inga bär, syr inga kläder – hinner inte, eller gillar det egentligen inte heller – vi är ju alla så olika och fullt upp har jag ändå med allt möjligt annat 🙂
  Söndagskram!

  Gilla

 15. Milda makter vilket pris! Jag brukar torka äpplen men i år är det bara päron som gäller, de små älskar dem, de blir sötare än äpplena. Men kanske kan jag torka lite om det finns äpplen kvar på torpet, jag har bett grannarna plocka. Dimma längtar jag efter, har inte haft någon hittills. Gillar din dimmiga gärdesgårdsbild.

  Gillad av 1 person

  1. Bra när man kan använda frukten … och torkade äpplen och päron är betydligt nyttigare än en del annat godis 🙂
   Tack … roligt att du tyckte om min dimmiga bild 🙂

   Gilla

 16. Nej, fy vilka dyra äpplen. Jag har torkat lite av min egen äppelskörd men mest har det blivit pajer och kakor. Mycket har tyvärr bara förstörts.
  Kul att sommaren dröjer kvar långt in i oktober och kanske stannar den hela vintern till nästa vår 😉
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Det är gott att ha lite torkade äpplen till vintern, men att köpa till det priset skulle jag aldrig göra!
   Visst har vi en härlig höst! 🙂
   Kul att du tittade in!
   Kram

   Gilla

Kommentarer är stängda.