Stadsbesök …

… med en titt i barndomens kvarter.

Skjutsade Lasse till kontroll hos hans doktor och medan jag väntade åkte jag till Ljuratorget – platsen i Norrköping där jag växte upp på under 50-60-talen. Runt detta torg fanns på den tiden massor med affärer – bl.a. ett av de första ”snabbköpen” i stan, fiskaffär,  en ”modern” mjölkaffär där man fyllde på sin medhavda mjölkflaska i en automat, bank, apotek, manufakturaffär, blomsterbutik, cykelaffär och en damfrisering. De två sistnämnda finns fortfarande kvar, men i andra lokaler och med nya innehavare (förstås). ICA-butiken finns också kvar och en affär med hundprylar har funnits där sen många år också … dessutom en affär där man säljer fönster, men annars är det ganska öde.

Ja, här växte jag upp, men de flesta veckosluten var jag hos min mamma eller hos mormor och morfar ute på landet …  och för övrigt bodde jag nästan i Ridhusets stall, på andra sidan parken … och alla sommarlov tillbringade jag ute på landet, oftast på en gård vid Hov ute på östgötaslätten, strax utanför Vadstena.

Doktorn var nöjd med Lasse och för en gång skull skrev hon inte ut några nya mediciner – hon ändrade inte ens på doseringen på någon av dem han redan har – och det har nog aldrig hänt förr!

Hemma igen, efter maten tog jag en promenad … måste ju motionera både mig och kameran – och till min glädje såg jag en del nyuppkomna svampar! 🍄🍄🍄 😁

Mest småsvampar, som dessa …

… ganska många ännu mindre, som de här … jämför storleken med granbarret den växer på!

… och ännu mindre, en liten collybia, nagelskivling, som här växer på en gammal rutten svamp.

På en stubbe fanns fina bläcksvampar, glitterbläcksvampar … och på en annan växte det även stubbhorn.

Ingen av svamparna i det här inlägget är någon matsvamp … ingen direkt giftig, men ändå inga matsvampar.

Haha … tänk att man kan bli på så bra humör för att man hittar lite svamp! 🙂

52 reaktioner till “Stadsbesök …

 1. Huset jag bodde i de första 5½ åren revs strax efter vi flyttat därifrån. Men då flyttade vi till nybygge i mitten av sextiotalet, mamma bor kvar i den lägenheten än, så jag är rätt ofta i mina barndomstrakter. Kul att se var du bodde! Och så skönt att de inte ändrade medicineringen för en gångs skull!

  Gillad av 1 person

 2. Underbara småsvampsbilder! De är så sirliga och graciösa med sin smala fot, verkligen dekorativa. Men jag anar att det inte är helt lätt att fota dem, små som de är.

  Roligt med en titt i barndomskvarteren. Jag läste Ljugartorget, haha. Tänk att växa upp ovanför ett kondis som tillhör ens släkt! Mina första bostäder finns inte kvar, men hittade det garage vi bodde i några år när vi var i Kiruna för två år sedan. Och den första moderna bostaden med vatten i kran och vc. Vilken underbar lyx.

  Så somrarnas lantliv fick dig tillbaka till landet och så nära hästar förstås.

  Gillad av 1 person

  1. Även om jag är uppvuxen i stan, så har det alltid varit på landet som jag känner mig som mest hemma 🙂
   Tack så mycket! Jag älskar dessa små svampar – tycker de är såå vackra 🙂

   Gillad av 1 person

 3. Tänk vad saker ändras genom åren. Så skönt att Lasse slapp nya mediciner och det tyder på att läkaren var nöjd.
  De små skira svamparna är fantastiska nästan som små älvor.
  Ha en skön dag.

  Gillad av 1 person

  1. Visst är det så … och så ska det väl vara – saker och ting förändras – ibland blir det bättre och ibland inte så bra.
   Tack – ja, det är sköt att allt verkade bra 🙂
   Jag bara älskar dessa små svampar! 🙂
   Kram

   Gilla

 4. Helt underbara bilder på alla dessa fantastiska små svampar och en härligt nostalgisk tillbakablick på platsen där du växte upp.
  Skönt med positivt besked besked från läkaren. Min Lasse går på årliga kontroller efter sin levertransplantation och det känns alltid lika glädjande när provsvaren är som de ska.

  Gillad av 1 person

  1. Tack så mycket Anita! Jag är väldigt förtjust i dessa småsvampar 🙂
   Alltid skönt att få bra besked från doktorn 🙂 Min bloggkompis Ingrid (ibod) fick en ny lever för nio månader sen … tänk så bra att det finns möjlighet att byta ut sjuka organ och att det fungerar så bra.

   Gillad av 1 person

   1. För bara nio månader sen! Ja, visst är det fantastiskt att det fungerar så bra. Tror att väntelistan inte är som för tio år sen när min man fick sin nya lever. Han fick vänta nästan ett år och var väldigt nära att inte överleva. Det var en hemsk tid, idag är jag väldigt tacksam.

    Gillad av 1 person

 5. Så vackra bilder på svamparna! Kul med barndomskvarter där man återupplever gamla minnen. Läste ”bodde i stallet”, tänk det gjorde jag med 🙂 Det tog slut när jag var i tonåren men fick tillbaka hästlivet som ponnymamma, därefter storhäst till 2 av mina döttrar under 16 års tid. Hade då en hästgård tills för 6 år sedan. Underbar tid.

  Gillad av 1 person

  1. Tack så mycket! 🙂
   Jag var en sån där typisk hästtjej … men tyvärr blev det aldrig så att jag kunde ha en egen häst, men nu kan jag njuta av grannens härliga islandshästar 🙂
   Ser ut som du haft ett härligt liv med en egen hästgård och hästintresserade döttrar 🙂

   Gillad av 1 person

 6. Nu har du mer svamp att ta bilder på än jag, de flesta här är svarta kladdhögar. 2008 gjorde jag ett misstag, när jag besökte huset i Mälarhöjden jag växte upp i. Jag ångrar det fortfarande, för det fanns inte den minsta likhet med hur det såg ut, då jag växte upp, och fram till 2006 då mamma sålde.
  Svante

  Gillad av 1 person

   1. Jag kommer aldrig att åka till Ljungdalen, och se tillbyggnaden på det hus jag bodde i, i 7 år. det var i familjens ägo sedan 60, talet. Nu ska det vara stort, då var det 20 kvadrat.
    Svante

    Gillad av 1 person

 7. Åh, vilka vackra svampar! Minst lika vackra som vilken blomma som helst!
  Här är det rekordår med svamp i skogarna – alla sorter, men jag tittar mest efter kantareller och taggsvamp..;)
  Trevlig helg!
  Kram Lena

  Gillad av 1 person

  1. Visst är de vackra! 🙂
   Det är ju en bit mellan oss, men inte sååå långt. Tänk att det kan skilja så på svampfronten!
   Ha en fin helg du också!
   Kram

   Gilla

 8. De där små hättorna är för gulliga. Visst är det lite vemodigt när man ser hur ens älskade barndomskvarter ändrat karaktär. Hoppas du får ett fint veckoslut med fler svampar:)

  Gillad av 1 person

 9. Vad trevligt att få komma tillbaka till Norrköping. Roligt att se dina gamla kvarter men de som mycket annat har ju förändrats. Var nu ett tag sedan jag var i Norrköping. Min svärmor bodde på Enebygatan och jag har rört mig en del i stan.
  Skönt att Lasse inte behövde mer eller nya mediciner. Glädjande.
  Glädjande att du också fin se en del svampar. Alla helt nya för mig men jag vet nu att det finns ”hättor” bland svamparna . Alltid något.
  Kram och trevlig kväll

  Gillad av 1 person

  1. Så kul att du haft lite anknytning till min stad 🙂 Om det är länge sen du besökte stan så skulle du nog inte känna igen dig.. Mycket har hänt de senaste åren. De här småsvamparna är vanliga, men är man inte svampnörd så brukar man sällan missa dem. Jodå … det finns både hättor och hättingar i svamparnas värld.
   Ha en fin fredag!
   Kram

   Gilla

 10. Vi har nostalgivarning bägge två idag ser jag! Gull-Olle, är det därifrån Olle fått sitt namn?? Måste nog googla för honom har jag inte hört talas om. Du har stannat i samma trakter där du växte upp om jag förstår det rätt? Vem bodde du hos i stan om du åkte till mamma på helgerna? Pappa? Vi har inte hunnit prata såna minnen när vi träffats, men det blir väl fler chanser! regntunga kramar, Blinka vägrar gå ut…när man äntligen fått på sig tröja, mössa, jacka, paraply och stövlar då ställer hon sig i dörröppningen och klistrar fast tassarna i golvet…

  Gillad av 1 person

  1. Nostalgivarning var ordet … ska kika in till dig strax 🙂 Mina föräldrar skilde sig när jag var tre år … ingen ville ha mig så jag hamnade hos farmor och farfar som hade bageri/ konditori i det då nybyggda bostadsområdet Ljura i Norrköping, så det var där jag bodde … och jag hade det jättebra där 🙂 Lasse och jag har bott i Finspång ett par år, men annars har vi bott i Norrköpings kommun hela tiden – men utanför stan 🙂
   Haha … jag kan se Blinka framför mig … fastvuxen i dörröppningen och totalvägrar att gå ut … härliga, fina Blinka!
   Ha en fin dag!
   Kram

   Gillad av 1 person

 11. Vad kul att se där du växte upp. Jag blir så sugen på att se hur det ser ut där jag växte upp, men det är krävs lite planering om man ska dit. Man kör inte till Jokkmokk och Porjus härifrån över dagen precis. Får se om det blir av att åka dit någon gång framöver.
  Skönt att Lasse fick ”godkänt” den här gången. Det är ju alltid jobbigt att behöva ändra på medicineringen.
  Och dina svampbilder är ju helt otroliga. Vad har du för kamera och inställningar när du tar sådana bilder? De är ju hur proffsiga som helst.

  Gillad av 1 person

  1. Även om jag då och då är inne i stan, så är det sällan jag är just där, men ibland är det roligt att stanna till och minnas 🙂 Det är som sagt en bit till dina barndomstrakter! Vi stannade och handlade i Jokkmokk och passerade Porjus på vår resa norrut med husbilen förra året … väldigt fint norröver och vi åker hellre åt det hållet än söderut 🙂
   Tack så mycket! 🙂 Knappast några proffsbilder – men roligt att du tycker om mina svampbilder 🙂
   Kameran är en Canon Powershot SX50 HS, en kompaktkamera med bra zoom och bra till macrofoto … inställningarna varierar, men på objekt som är stilla använder jag ofta halvautomatiken där jag bestämmer bländaren och kamera bestämmer slutartiden. En porton tur behövs också 🙂

   Gilla

  1. Ja, det var skönt att doktorn var nöjd! Det är trevligt att se hur området där jag växte upp ser ut nuförtiden … det var ett tag sedan jag stannade till där.
   Jag gillar svamp i allmänhet, men just dessa små i synnerhet! Underbara små fotoobjekt som inte vajar för vinden 🙂 Roligt att du gillade mina små! 🙂 Tack!

   Gillad av 1 person

 12. Så härliga svampfoton!
  Härliga att återse sina barndomstrakter och att herrn ”gick igenom besiktningen” 🙂 Själv vill jag helst inte se mitt barndomshem (en gård i skogen), inte för att jag hade en taskig uppväxt på något vis men de nuvarande ägarna har verkligen låtit allt förfalla!

  Gillad av 1 person

  1. Tack så mycket! Usch då … inte roligt att återvända till barndomshemmet när det är nedgånget och eftersatt i skötseln – man vill ju helst minnas en sån plats med hur det såg ut när man bodde där själv en gång …

   Gillad av 1 person

 13. Vilken fin vandring i trakterna där du växte upp. Så fina och väl underhållna hus. Kul att de bevarats och rustats upp. Eloge till Norrköping! Här rivs så gott som alla byggnader från 1940- och 1950-talet. Dina barndomskvarter påminner mycket om Hjorthagen, en mycket speciell och vacker del av Stockholm. Den har också bevarats och rustats upp, och är idag ett väldigt attraktivt bostadsområde där ”alla” gärna vill bo.

  Det bästa med inlägget är dock nyheterna om Lasse. Så himla skönt! Hälsa och gratulera:-)

  Toppen bilder på svamparna. För några veckor sedan fanns det ett antal svampar i skogen/diket tvärsöver gatan. Men de har försvunnit. Å trots att det har regnat en hel del har jag inte sett en enda svamp på två dagar.

  Gillad av 1 person

  1. Visst är det skönt att doktorn var nöjd med Lasse och att proverna var bra – bara att hoppas att det håller i sig 🙂
   Tack … är glad att du gillar mina svampbilder! Kul att du håller lite utkik efter svamparna i din närmiljö 🙂

   Gilla

 14. Visst är det roligt att göra återbesök i sina ursprungstrakter. Jag förstår att du har många minnen därifrån och att det finns mycket glädje i minnena. Men du trivdes kanske bäst på landet redan då och vilken tur att du hade så fina möjligheter att få vara ute i naturen och i stallet.
  Jag blir också glad av alla dina bilder på de fina pyttesvamparna. Jag la aldrig riktigt märke till sådana små detaljer i naturen förut men har börjat titta efter dem mycket tack vare dig 🙂 Fascinerande med en svamp som bara behöver ett barr för att växa. Och barret är dessutom värd för en annan pyttesvamp 🙂 Naturen är märklig och fantastisk.
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Jag har alltid varit en ”lantis” i mitt hjärta och har alltid mått bäst när jag har skogen och naturen nära mig 🙂 Roligt att jag inspirerat dig att titta efter det som inte alltid syns vid första anblicken – och visst är det så – naturen är fantastisk!
   Kram

   Gillad av 1 person

 15. Så roligt med ett besök i minnenas kvarter. Jag brukar lite då och då passera huset som jag växte upp i och allt är sig likt. Dock är mjölkaffären, konditorierna och specieriaffärerna borta. Numera finns det pizzerior där i stället…

  God morgon och ha en bra fredag!

  Gilla

 16. Jag har aldrig varit i Norrköping och det ser då ut att vara en tråkig stad. Däremot svampar är helt underbara. __Dom är lika fina som de vackraste blommor men ännu mer spännande och det finns så många och så olika varnadra

  Gillad av 1 person

  1. Staden är inte så tråkig som man kan tro … de här bilderna är från ett bostadsområde från 50-talet och inte inifrån stan.

   Gilla

 17. Dagens Ljura promenerar jag i eller kring, men jag var inte här i barn- eller ungdomen. Kan ändå föreställa mig efter din beskrivning. Att du blir nöjd efter den skogsturen var inte underligt, med så många vackra bilder på svampar!

  Gillad av 1 person

 18. Hejsan Anki, när Du skrev om var Du brukade vara i >Norrköping. Fick jag lite vibbar av igenkännande. När jag började mitt Bloggarbete., många år sen då fanns en blogg som hette Tre Tanter. Underbara bloggmeddelanden.
  De bodde just i Norrköping vid denna plats Du berättade om- Tyvärr försvann De damerna. Åh vad jag saknade dem-
  Kanske någon som blev sjuk eller så. Det kom aldrig något Farväl från dem. Tack lilla Anki du är toppen. Vet Du vad min son sade idag, mamma man kan tro Du är dyslektiker,så många fel är det ibland.
  Jag ber om ursäkt,käringen har väl för bråttom.,God kväll från Hajan.

  r

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.