En härlig dag …

… som vi började med en långpromenad – först till den nu tomma hagen … och sedan till skogen  🙂

Vi gick jag runt till alla mina bästa lokaler för kantareller och rödgul trumpetsvamp, men där var det lika tomt som förut, men jag hittade några andra svampar som inte fanns där för två dagar sedan, så än finns det hopp! Ja, om det nu inte blir för hård frost alltså. Kantarellerna är inte så noga, men jag skulle gärna ha lite rödgula trumpeter!

På en rönnlåga i hagen hittade jag några lavar … färggranna och fina – och eftersom lavarna tillhör svampriket så gillar jag ju dem också förstås 🙂

Det här är brosklav och mångfruktig vägglav …

Det runda, som ser ut som grunda skålar eller fat är lavens fruktkroppar, apothecier.

Här är vi hemma igen – så här ser det ut om man kommer genom skogen till oss.

Dagens långpromenad tog drygt två timmar och sen sov Olle gott 🙂

Ett par kortare promenader till under under dagen och nu har husse hämtat honom, men i morgon kommer han igen!

47 reaktioner till “En härlig dag …

 1. Vilken härlig dag! Maken och jag tog tåget till Hässleholm, strax innan stationen stannade tåget, stod ett tåg på spåret, strömlöst på hela stationen. Långt om länge skulle vi köras tillbaka till stationen innan där buss skulle utgå. Vi räknade ut att då hann vi inte våra ärenden, så vi satt kvar hela vägen hem… Snopet!

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det var en fin dag … nu ligger han här i soffan igen och väntar på att vi ska gå ut 🙂
   så tråkigt med tågproblem! Hur gick det med vinet till Yngstas svärmor?

   Gilla

 2. Texterna ligger lite lustig och oläsliga över bilderna, men kanske det bara ser ut så hos mig, via min bläddrare?
  Hur som helst, fina bilder igen en gång – och naturen är vacker nu, inte plågas vi av hetta heller 🙂

  Gilla

 3. Vilken härlig promenad. Och Olle utstrålar sådan livsglädje som alltid. Fantastiska bilder på svamp och lava! Gullhorn har jag aldrig varken sett eller hört talas om, så vacker den är. Den ser ut som en liten eld mitt i skogen.
  Och vilket ställe ni har!!!! Helt underbart, blir riktigt avundsjuk faktiskt, jag skulle gärna bo ute på landet, men man kan ju inte få allt man önskar. Så jag får vara nöjd med min lilla trädgård åtminstone. Det är ju inte alla förundrat att ha det ens. Ha en fortsatt bra kväll.

  Gillad av 1 person

  1. Det blev en fin skogspromenad … och nu ska vi strax göra en ny! 🙂
   Vi bor bra här! Huset är gammalt och lite slitet, men vi trivs med närheten till naturen. Så klart är du glad åt din trädgård … för som sagt – det är inte alla förunnat det heller.
   Ha en fin tisdag!

   Gilla

 4. Olle verkar vara mer i luften än på marken – eller så är det just då du passar på att föreviga honom!
  I Salatrakten finns det gott om rödgula trumpeter sägs det, chefen hade varit ute i helgen och hittat massor. Det finns med andra ord hopp 🙂

  Gillad av 1 person

 5. Visste väl att Olle skulle vakna till liv. Å medan du gick en promenad så sprang han ju troligen åtminstone en halvmara. Japp, å då får man sova efteråt igen;-)
  Dessa lavar är ju fantastiskt vackra. Vilka underbara färger! Återigen – de är så fina att de borde vara ätliga. För visst är det konstigt att tämligen ”fula” svampar är de godaste medan vackra exemplar är giftiga…
  En härlig promenad har ni gjort i alla fall:-)

  Gillad av 1 person

 6. Ja, nu var Olle sig lik som han brukar se ut på dina bilder 🙂 Men det är klart att han måste vila mellan energiomgångarna. Tänk om man kunde ta tillvara den energin och värma upp huset med 🙂
  Vackra bilder och lavarna är så fina när man kommer nära. Jag har i stort sett slutat titta efter svamp men nu blev jag sugen på att se om jag kan hitta några fler stolta fjällskivlingar.
  Kul att känna igen sig i bilderna hemifrån dig 😀
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Haha … ja, full fart och sen en stunds vila … sen full fart igen!
   Tack! Jag gillar ju att krypa nära dessa vackra lavar och eftersom det inte finns så mycket annat så, ja, vad gör man? Det var kul att se ett par nyuppkomna svampkroppar – de ingav lite hopp i alla fall 🙂
   Kände detsamma när jag såg bilderna hos dig – trevligt med igenkännande. 🙂
   Kram

   Gilla

 7. hÄR VILLMAN VERKLIGEN STANNA TILL ETT TASG Dina fina bilder bland populära inlägg, är ju toppem , Du ‘r ju så duktig och sorterar in dina bilder, så man bliver lite avundsjuk . Du kan detta lilla gumman. Så stolt Du måste känna DigDu har ju verkligen sinne för detta, kameran bra bilder, Olle som finns, Grattis Annika en fullträff.

  Gillad av 1 person

 8. Nej, det menar du inte. Var Olle trött redan efter 2 timmar 😉 ha..ha… Du fick en glad måndag. Olle, svampar och fina bilder. Vad kan man begära mera? Lav på så nära håll är alltid fascinerande.

  Gillad av 1 person

  1. Jodå, en stund i alla fall 🙂 En bra måndag blev det – och nu blir det nog en lika bra tisdag, för Olle är här idag också 🙂
   Tack! Visst är lavarna fina när man kommer nära 🙂

   Gillad av 1 person

  1. Ja, vi trivs här i kanten av skogen 🙂
   Olle är här 2-3 dagar i veckan och han är verkligen ett fint sällskap! 🙂
   Kram

   Gilla

 9. Vilken idyll du bor i! Här växer inte fjällskivlingar, har iaf aldrig hittat några, jo en gång, när vi semestratde på Öland! Jag bär inte svampkorg med mig så ofta, men alltid en påse i väskan samt svampkniv, om och ifall att. Jag går ju inte så långt så svampen håller sig fin den korta biten hem. Här har nog frosten tagit livet av svampen, bara trattisarna brukar klara sig tills snön kommer…vet att väninnan en gång kom farande med trattisar på nyårsafton!
  Kram från pörtet

  Gillad av 1 person

  1. Visst är det en idyll 🙂 Stolt fjällskivling är rapporterad från Dalarna, men är nog inte så vanlig hos dig. Jag har ibland färsk svamp i svampstuvningen på julbordet … och här kan man hitta trattisar i januari om det inte är snö … så hoppet lever 🙂
   Kram

   Gillad av 1 person

 10. Åh så fint ni bor! Tänk att få komma genom skogen och hem direkt till tomten.
  Jag stötte på ett par i Tyresta igår, som hade hittat några få rödgula trumpeter. Det verkar vara ont om dem även hos oss. Hoppas du hittar några.

  Gillad av 1 person

 11. Oh, så vackra de är, lavskålarna. Serien på dem är bara sååå vacker! Får verkligen lust att skynda mig ut i naturen för att hitta och titta. Och så en sprittande glad Olle, sånt smittar! Så fint ni bor, påminner lite om vårt torp där vi ska parkera oss några veckor snart medan det renoveras i stan.

  Gillad av 1 person

  1. Jag tycker det är så kul att komma nära dessa vackra små skålar … en del med vackra färger – kul om jag lyckas inspirera! 🙂
   Ja, här bor vi bra 🙂

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.