Lite blandat …

… från den gångna helgen …

Kärt besök av äldste sonen och yngsta barnbarnet gläder förstås alltid en farmors hjärta …

Min fantastiska rosbuske som blommar från midsommar tills frosten kommer – tyvärr är namnet bortglömt, men vad gör väl det 🙂

Finaste rosorna som blommar hela sommaren och hösten 🙂

Anisisopen blommar som bäst nu och är verkligen en riktig favorit bland många insekter … fjärilar, humlor, blomflugor och en del andra verkar älska den 🙂

Det mesta har blommat över … och en del har väckts av regnet och börjat om – som timjan och basilika –  och i gårdsgruset blommar den lilla grusnejlikan … så späd och så söt. Jag hade den i en sommarplantering för flera år sedan och nu dyker det upp några plantor i gruset varje år – och den får gärna växa där för mig 🙂

Nyponen mognar nu …

… och snart ska jag plocka lite för att sylta – jag är ju inte så huslig numer, men syltade nypon det vill jag ha 🙂

På svampfronten finns ju inte mycket …  men en del som platsar i den s.k. ”Pytteklubben” – alltså små, små svampar som är alldeles för jobbiga att artbestämma 🙂 Sen fanns en svamp, som egentligen inte alls är en svamp! Den heter vargmjölk och är en myxomycet. Myxomyceterna är slemsvampar och hamnade tidigare ofta i svampböckerna, men nu vet man att de varken är svampar, djur eller växter … utan en helt egen organism …

Det var allt för nu … svampabstinensen känns lite besvärande, men hoppet lever! 🙂

44 reaktioner till “Lite blandat …

  1. Syltade nypon har jag aldrig hört talas om eller ätit. Själv tänkte jag torka och mala dem. Svamp ska vi leta efter i slutet på veckan och då hoppas jag det finns, nu med allt regn som kommit. Barnbarnsbesök är ju alltid välkommet.

    Gillad av 1 person

    1. Syltade nypon är sött och gott (om man gillar det, förstås) till ”söndagssteken” 🙂 Jag tycker det är gott och använder ungefär samma recept som till syltade tomater.
      Ja, nu lever hoppet om en hyfsad svamphöst 🙂

      Gilla

  2. Syltade nypon det var något nytt för mig, vad har du det till och går det bra med vilka nypon som helst?? Såg en liten buske någonstans som var helt översållad. Söta Charlie, växer så att det knakar tror jag. Ha en fin kväll!

    Gillad av 1 person

    1. Syltade nypon – som syltade tomater ungefär – jag använder ungefär samma recept – och jag äter dem till ”söndagssteken” – alltså kött med sås 🙂 Alla nypon går nog att använda, men ju större, desto lättare att dela och ta ur ”klipulvret” 🙂
      Ha en fin tisdag!
      Kram

      Gilla

  3. Det var väldigt många fina bilder på en gång. Jag stannade till lite extra vid den fina bilden på far och son och blev nästan lite rörd 🙂 Tänka att det finns så mycket som fortfarande blommar. Jag tror att jag har glömt att titta efter det nu när det bara är svamp i hjärnan 😉 Vilken bra rosenbuske som blommar hela sommaren och en bit in på hösten. Vargmjölk var en kul liten ny bekantskap. Förstår inte riktigt hur den har fått det namnet men det finns säkert en bra anledning 😀 Bilden på nyponet med de regnvåta trådarna är verkligen vacker!
    Kram

    Gillad av 1 person

    1. Tack så mycket! 🙂 Inte så mycket blommor, men en del har som sagt fått lite ny livsglädje 🙂
      Varför den heter vargmjölk vet jag inte, men är nog något gammalt skrock 🙂
      Kram

      Gilla

  4. Vilket fint besök ni fick så jag förstår att det var uppskattat. Syltade nypon var något helt nytt för mig så det är allmänbildande att läsa bloggar 😀

    Kram och god kväll!

    Gillad av 1 person

    1. Haha … visst är det lärorikt att läsa bloggar 🙂 syltade nypon – ungefär som syltade tomater 🙂
      Önskar dig en fin dag!
      Kram

      Gilla

  5. Så fina bilder och en underbar bild på nypon med spindelväv. Det är härligt med buskar och blommor som lockar till sig många insekter, fjärilar m.m.
    Och så har man lärt sig något nytt igen. Om vargmjölk. Toppen!

    Gillad av 1 person

  6. Syltade nypon? Aldrig hört om och det var jag inte ensam om av kommentarerna att döma. Man lär sig alltid något nytt här hos dig (flera saker idag bara 🙂 ). Härliga foton som vanligt, nyponet med spindelväven är fantastiskt!

    Gillad av 1 person

    1. Tack så mycket! Man lär så länge man lever sägs det och visst är det kul med nya kunskaper 🙂 Syltade nypon verkar inte vara så vanligt, görs och äts ungefär som syltade tomater 🙂

      Gillad av 1 person

  7. Trots att det fortfarande växer en massa blommor/kryddor hos dig lär du nog inte kommer du nog inte bli av med svampabstinensen i år, om det inte börjar regna rejält vill säga. Såg att Paula hjälpte dig en aning där. Jag försökte också – att bli av med abstinensen alltså;-)
    Å du den där anisisopen… Visste inte att den hette så, men kommer väl ihåg att jag trodde det var en lavendel, när jag väl rörde blomman. Det borde jag såklart inte ha gjort. Det tog mig en hel kväll med pincett att bli av med alla taggar. Men blomman ÄR vacker:-)

    Gillad av 1 person

  8. Tack för vackra bilder! Så mycket du kan om allt som växer och du delar generöst med dig av din kunskap- Funderar på hur jag ska minnas namnet anisisop. Blir svårt och sen komma ihåg hur den ser ut. Förstår att du glädjer dig åt både Charlies och hans pappas besök.
    Håller tummarna för att svamparna ska dyka upp.
    Kram!

    Gillad av 1 person

  9. RÖDLUS! TACK! Äntligen! Den har gäckat mig att artbestämma. Hittar massor av dem i mina smultronplantor. 🙂
    Och här har anisisopen nästan blommat över, alldeles för tidigt, men den kämpar förhoppningsvis på ett tag till. Däremot har hallonen börjat blomma igen… Galet väder denna sommar.

    Gillad av 1 person

  10. Syltade nypon var något nytt för mig. Tänkte torka till hästarna. Många fina bilder! Och mysigt med barnbarn! Jag drömde igår natt att hela skogen var full med svamp. Måste ut och leta även om det inte var någon sanndröm….

    Gillad av 1 person

    1. Tack! Ja, visst är det mysigt med barnbarn 🙂
      Syltade nypon är lite pillrigt att göra, men gott blir det 🙂
      Hoppas det trots allt var en sanndröm!

      Gilla

  11. Hej! Tur du har kärt besök i människoform när svamparna uteblir. Inga nya fynd här, jag försöker blund o hålla mig till asfalterade vägar. För jag måste vara förnuftig. Jag kan omöjligt göra av med all svamp jag plockar. Nu har jag frågat alla mina väninnor här om de vill ha KarlJohan men tänk att INGEN VILL . Antingen äter dom bara champinjoner på burk, eller gula kantareller, eller så anser dom inte svamp vara människoföda. Håller alla tummar nu för att svamparna härifrån begriper att emigrera till dina trakter eller åtminstone skicka lite släktingar som kan poppa upp där runt din fina stuga. Kramen

    Gillad av 1 person

    1. Konstigt att ingen vill ha! Jag vet hur svårt det är att låta bli att plocka när det finns, så jag förstår precis hur du har det 🙂 Jag hade lyckan att hitta åtminstone lite svamp igår, ca 2½ mil hemifrån … inlägg kommer på bloggen 🙂
      Ha det gott finaste Paula!
      Kram

      Gillad av 1 person

  12. Även jag fick besök av vår minsta, höstpojken, och han sken upp när han fick syn på mormor. Kanske har han undrat vart vi tog vägen eftersom de var många veckor med oss på torpet tidigare. Det är speciellt med de små, men ack vad fort de växer. En av de äldre har ändrat röst i sommar, låter som en man – men han är ju bara tolv.

    Jättefina bilder på kryp och växter, särskilt den vackra rosen, rödlusen och nyponen med vackerdaggig spindelväv.

    Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.