Åskväder …

… hade vi tidigt på morgonen igår, ja redan vid tretiden hördes åskan på avstånd och när jag gick upp vid fem var det ett konstigt ljus ute … min värld var orangefärgad!

Sen blev det nästan svart och så brakade det loss med blixt och dunder. Nu gick det inte precis över den här gången heller, men det mullrade och blixtrade runt omkring – fram och tillbaka – och så kom det en liten regnskur på ynka 4 mm. Inte mycket att hurra över, men luften blev i alla fall betydligt skönare och mer syrerik att andas 🙂

Bloggvännen Paula skrev om en nordafrikansk maträtt, shakshuka – och ja, jag blev inspirerad och nu har jag också testat den. Jag använde mig av ett recept som jag hittade på nätet, nämligen det HÄR … och det blev jättegott och jag kommer säkert att göra det fler gånger, kanske med lite variation med andra grönsaker …

Min gamla skrivare tappade livslusten för ett tag sedan och jag har inte varit i behov av någon ny över sommaren, men nu nalkas fotoutställningen på Hembygdsgården och då är det bra att kunna framkalla sina egna bilder. Jag skickade efter en från Netonnet och kunde hämta den igår när jag ändå skulle till affären för att handla 🙂

Jag klappar mig själv på axeln och känner mig duktig som alldeles själv klarade både att installera och ansluta den till routern för att kunna köra trådlöst 🙂

 

Från det ena till det andra … här är några bilder från tidig onsdagsmorgon, då ett av stona och hennes föl var framme vid vägen.

Några av de andra hästarna såg jag i hagen på andra sidan vallen …

Klicka på bilden för större format!

Här ser det ut som att det blir en ny solig dag, men nu med betydligt behagligare temperatur och skönare luft att andas 🙂

Önskar dig en fin lördag!

39 reaktioner på ”Åskväder …

 1. Vaknade 02:25, av ett litet pip, och sedan var allt svart i 45 minuter. Det gick inte att somna om, för det blåste något i hästväg, och blåser fortfarande, och är 12 grader ute 06:15. Du fick ihop en hel del fina bilder att lägga ut på bloggen, trots åskan.
  Svante

  Gillad av 1 person

  1. Pepparpeppar … inga strömavbrott här, men internetuppkopplingen trögare än vanlig och massor med avbrott … suck. +16 här just nu, vindstilla och soligt.
   Tack Svante! 🙂

   Gilla

 2. Vilket vackert ljus vädret gav dig. Synd att det inte kom mer regn men man får vara tacksam för det lilla 🙂 Kanske gjorde det lite nytta i alla fall. Dina fina hästbilder har också ett härligt morgonljus och fölet lockar verkligen fram leenden 🙂 Härligt långa och lite rangliga ben och så ljuvligt söt 😀
  Kul att man kan inspireras av varandra och testa nya recept. Det ser verkligen gott ut.
  Jättebra gjort med installationen av skrivaren. Jag vet av erfarenhet att det inte är det lättaste att fixa 🙂
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Lite läskigt ljus faktiskt … ser onaturligt ut …
   Det finns fyra föl till, men de ville inte vara med utan gick långt bort nere i en svacka …
   Tänkte på dig faktiskt när jag lagade den här rätten, för utan äggen är den ju vegansk 🙂
   Haha … visst var jag duktig – läste instruktionerna riktigt bra för en gång skull 🙂
   Tack Ingrid!
   Ha en fin lördag!
   Kram

   Gilla

   1. Jag äter det mesta men just paprika har jag lite svårt för. Det är jättetråkigt eftersom det ingår i många rätter och det ofta serveras i sallader. Jag äter paprika om jag blir bjuden men jag använder dem inte i min egen matlagning, tyvärr.
    Kram

    Gillad av 1 person

   2. Det var ju lite synd, men man kan ju inte gilla allt 🙂 Kanske kan man byta ut paprikan mot aubergine eller nåt … hm – det ska jag faktiskt testa 🙂
    Kram

    Gilla

 3. Men titta där, det receptet hade jag säkert också gillat bättre. Sambal funkar lika bra som harissa, bort med saffran. Jag är förtjust i rätter med tomater som bas, kommit mer o mer med åldern, när inte gräddsåser lockar längre… O du, vilka underbara stämningsfulla bilder på mor och barn….LÖRDAGSKRAM

  Gillad av 1 person

 4. Åh så ursöt den lilla fölungen är! Härliga foton på den lilla familjen!
  Händigt med en trådlöst uppkopplad skrivare, sån får det bli nästa gång det är dags här också. Så skönt att slippa sladdar överallt!

  Gillad av 1 person

 5. Bra gjort att installera =) Ibland går det lätt som en plätt andra gånger tar det en evighet att få till det. Fina bilder på hästarna och vilket åskoväder, här var det alldeles nära bara någon kilometer bort men bara 6mm regn blev det. Idag är det betydligt svalare ute. Igår tog jag ner paviljongtaket och halade vimpeln, annars kunde jag nog ha hämtat det hos dig i den förskräckliga blåsten.
  Jag vart också inspirerad av Paulas maträtter, men än har jag inte kommit till skott. Kanske till lunch idag. Ha en fin lördag=) Kram

  Gillad av 1 person

  1. Då var åskan närmare dig än mig … men här blåste det inte alls! Konstigt med tanke på att det inte alls är långt mellan oss.
   Visst blev man inspirerad av Paulas recept 🙂
   Tack och kram!

   Gilla

 6. Så overkligt att vakna upp till en orange värld. Min första tanke skulle nog vara: Har det hänt en naturkatastrof? Ja, det gjorde det väl nästan på flera ställen där åskvädret passerade. Mannen har en app där man kan se antal åsknedslag för tillfället. Det blev 4000 när ovädret passerade Kronobergs län. Ett par ladugårdar brann ner och det blev några nya skogsbränder.
  Kollade shakshukareceptet och det låter ju gott. Dessutom finns alla ingredienserna hemma, fast bara två sorters paprika. Ska absolut testat. Tack!
  Tror jag hade gett upp på den där installationen. Bra jobbat!
  Angående besök så är ni välkomna igen när som helst i stort sett men jag vill veta innan. Tror inte så mycket på tur när det gäller att fråga först. Det är ju så normala människor med någorlunda god social kompetens gör.
  Ha det så gott och kram
  /Anette

  Gillad av 1 person

  1. Ja det var ett läskigt ljus … vi slapp undan det värsta åskvädret, men ett stall utanför Söderköping brann efter blixtnedslag.
   Absolut ett recept värt att testa … enkelt och gott 🙂
   Jag lovar att höra av mig innan vi dyker upp om vi är i dina trakter 🙂
   Kram

   Gilla

 7. Vilken konstig färg ser lite spökligt ut. Bilderna från hagen med hästar och del lilla fölet är underbara. Natten mellan onsdag och torsdag fick vi ett kraftigt åskväder med stormbyar. Många knäckta och nedblåsta träd såg, en studsmatta vid vägkanten när ja körde till Växjö.
  Nu är det svalt och skönt.

  Gillad av 1 person

  1. Ja, det var et läskigt ljus – som med orangefärgade solglasögon …
   Visst är fölet gulligt 🙂 Tack!
   Vi klarade oss undan stormen i alla fall. Härligt med mer normala svenska temperaturer!

   Gillad av 1 person

 8. Visst blir man glad då man klarar det tekniska!
  Hästar är underbara djur.
  Och ännu om vädret, extremt varmt ute med 37 grader… alla är så glada över det regn som kommer här och där nu.
  Åskan kan i sin tur ställa till med bränder…

  Gillad av 1 person

  1. Eller hur – ibland går det bra och ibland går det inte alls 🙂
   Hästar är för alltid mina favoritdjur … är ju en gammal hästtjej 🙂
   Här är det betydligt skönare temperaturer nu – och en mycket skönare luft att andas.
   Åskan kan vara läskig med blixtnedslag som kan antända både hus och träd.

   Gilla

 9. Grattis till att klara av installationen. Bravo!
  Du tar alltid så fina bilder och nu förstår jag att du också deltar i utställningar. Så roligt.
  Jag var med i en fotosektion på jobbet där vi inför varje träff hade ett tema där vi skulle bidra med ett par bilder. Dessa visades anonymt och sedan fick vi rösta , också anonymt.
  Riktigt roligt att se bilderna och hur olika uppgiften löstes.

  Sedan lades gruppen ner och nu fotograferar jag inte lika mycket.

  Är du med i någon fotoklubb?

  Gillad av 1 person

  1. Tack så mycket! 🙂 Jag är bortskämd med att den yngste sonen fixar allt som gäller datorn, men på mitt sista jobb innan pension en så var det en del av mitt jobb att fixa sånt, så egentligen är det inget jag borde yvas över 🙂
   Angående fotoutställningen så är det inte så märkvärdigt, utan vår pyttelilla lokala fotoklubb med bara fem medlemmar brukar visa lite bilder – mycket amatörmässigt, men väldigt roligt. Vi träffas en gång i månaden och visar då vår bilder på ett givet tema, precis så som ni gjorde. Vi försöker att ge varandra feedback och tipsar om hur vi kanske kunde gjort istället. Ibland gör vi gemensamma fotoutflykter – det är kul att dela sitt intresse med någon 🙂

   Gilla

 10. Vilket tekniskt snille du verkar vara som lyckades installera skrivaren helt själv! Det hade jag aldrig fixat.
  Underbara bilder på hästarna, fölen är ljuvliga. Hoppas de inte blev skrämda av åskan. Här var det nästan kallt inatt med bara 8,9 grader och väldigt blåsigt. Det åskade en del på förmiddagen och kom ynka 2,2 mm regn också.
  När jag kollade på väderprognosen så stod det att det skulle vara snöblandat regn och 22 grader idag!!!! Hur skulle det gå till? År det ens möjligt? hahaha.

  Gillad av 1 person

  1. Haha … tekniskt snille är nog inte rätt benämning på mig, men ibland lyckas jag och då är det mer tur än skicklighet 🙂
   Hm … snöblandat regn och 22 grader varmt … någon har fått solsting 🙂
   Tack! Visst är de söta fölen 🙂

   Gilla

 11. Jättefina bilder på mor och barn. Ser ut som om det är lite dimma där i bakgrunden. Orange är inte den färgen man förväntar sig men jag har tyckt länge att vi har konstiga färger. Aldrig sett en isblå himmel förr. Det har vi också ofta. Idag fick vi ihållande regn, äntligen! Temperaturen föll till 9 grader!

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Hästar är mina favoritdjur och jag är så glad att ha dem här i hagarna 🙂 Ja, det var lite disigt på morgonen och såå skönt! Äntligen lite normalare svenskt sommarväder. men tyvärr bara småskvättar med regn … det behövs dygnsregn i flera dagar om det ska göra riktig nytta.
   Isblå himmel … hm, det tror jag inte jag sett – måste hålla utkik.

   Gillad av 1 person

 12. Stort GRATTIS till den nya skrivarkompisen! Glöm bara inte att döpa den, för med ett personligt namn håller den längre. Det är iaf min erfarenhet;-)
  Bilderna på hästarna är ljuvliga!
  Ser att du gjorde en annan variant av shakshuka än vad Paula gjorde. När jag såg hennes gryta blev jag också inspirerad, fast hennes variant var mera vintermat tyckte jag. Å du lyckades perfekt med att pochera ägget. Set ut som en glasstrut:-) Imponerande!

  Gillad av 1 person

  1. Tack BP … jag får fundera lite på namn … 🙂
   Shakshuka var lätt som en plätt och väldigt gott – mer tur än skicklighet med äggen 🙂

   Gilla

 13. Oj, då! Vilket oväder! Åska och blixtrar tycker jag inte om. Tycker det är väldigt obehagligt. Och tänk med detta oranga ljus…Riktigt läskigt. Kul med paulas ”shakshuka”. Jag år ofta den rätten när jag jonnade i Tunisien för sådär en 40 år sen, men har inte tetat att laga den hemma. Men nu ska det bli av.
  Bra gjort att installera skrivaren och få den att fungera. Och visst är det praktiskt med en trådlös. Kul med fotoutställningen.
  Hästarna är så fina och du har verkligen fått fina bilder på dem.
  Kram!

  Gillad av 1 person

  1. Ljuset var riktigt läskigt. Åskväder är lite mysigt, men otäckt när det kommer för nära och speciellt när det är torrt som fnöske i markerna.
   Jag smakade shakshuka första gången när vi var i Tunisien för en massa år sedan och jag minns att jag gillade det då, men hade ingen tanke på hur lätt det var att laga 🙂
   Tack Ditte!
   Kram

   Gilla

Kommentarer inaktiverade.