Fjärilsboom!

Senaste dagarna har antalet flygande fjärilar mångdubblats – och flest är det av denna, den ståtliga silverstreckade pärlemorfjärilen.

Andra som fladdrar runt i stort antal är …

… och så en massa olika gräsfjärilar som jag inte lyckats artbestämma.

Mitt bästa smultronställe …

… är ett minne blott – inte ens plantorna verkar ha överlevt torkan.

På ett ställe i diket längs vägen mot samhället finns en plats där det alltid finns vatten – även på vintern …

Ganska lite vatten just nu, men det sipprar fram lite friskt kallt vatten hela tiden 🙂

Undrar hur länge …

64 reaktioner på ”Fjärilsboom!

 1. Härliga bilder!😊 Jag har bara lyckats fota en fjäril på hela sommaren, en kålfjäril. Har knappt sett några andra förutom påfågelfjäril men den ville inte sätta sig så jag kunde fota den.

  Gillad av 3 personer

 2. Det var mycket Fjäril, Bromsar, Mygg, och Sländor i farten ända fram till sena eftermiddagen, då blev det tomt på alla insekter utom Myggen. Min ena Röda Vinbärsbuske växlade färg från grön till gul under dagen.
  Svante

  Gillad av 1 person

 3. Wow vilka fjärilsfoton! Himla bra fångat!
  Synd på smultronen, nu är det bra torrt i markerna och inte en regngnutta i sikte när jag konsulterar väderappen. Nu behövs det verkligen rejäla mängder för att det ska göra någon nytta. Men, som jag skrivit förut, det kommer nog när jag får semester 🙂 och faktum är att jag inte misstycker det minsta, för nu behövs det verkligen!

  Gillad av 4 personer

  1. Tack! Ibland lyckas man medan de äter 🙂
   SMHI påstår att det ska bli regn här på lördag! Hm … det tror jag inte förrän jag ser det! Hela 2 mm påstår de – och det är som en droppe i havet!

   Gillad av 2 personer

 4. Inga fjärilar och inget som blommar. Torkan har tagit det mesta och buskarna har höst färger. Försöker vattna men det räcker inte när solen bränner hela dagen.

  Gillad av 2 personer

  1. Torkan verkar vara ännu värre hos dig, men snart är det likadant här … känns meningslöst att vattna.

   Gilla

   1. Ja det har inte regnat sedan april. Maj-idag har vi fått ca 10 mm regn och bönderna har fått 1 skörd och det blir inte flera. De brukar få 3 så nu är det långa köer till slakterierna p.g.a. nödslakt. Såg på TV i går om en grisbonde som inte hade mat till sina grisar. Fanns inga slakttider så hon gav bort halva sin besättning ca sextio st. Det känns väldigt otäckt.
    Jag vattnar endast några rosor som jag planterat i år och några nävor. Resten får vara.
    Ha en bra dag

    Gilla

   2. Vi har under samma tid fått ca. 20 mm, så alltså dubbelt upp som hos dig. Jag vattnar liksom du bara vissa plantor och några krukor … resten får vara här också … Väldigt oroande läge nu.
    Ha en bra dag du också!

    Gilla

 5. Vilken vacker fjäril, den har jag aldrig sett.
  Vackra bilder, regn är så välkommet, tycker nog dom flesta just nu.
  Det är så himla torrt i markerna, det har varit en stor skogsbrand inte alltför långt bort. Otäckt.
  Ha det bra kram från mej
  ❤️

  Gillad av 1 person

  1. Ja, den är fin! Den är vanlig och finns nog hos dig också 🙂
   Otäckt med skogsbränder … läskigt när de kommer nära!
   Kram

   Gilla

  1. Visst är det! Tyvärr torkar och vissnar blommorna bort i en allt raskare takt och snart finns ingen mat åt varken fjärilar eller andra insekter.

   Gilla

 6. Så jättefina fjärilar. Du kan verkligen konsten att fånga dem på bild. Men vad synd på plantorna. De ser lika vissna ut som det mesta just nu. Jag försöker hålla liv i mina tomatplantor men vet inte hur länge till det ska gå. Det blir inte särskilt många tomater ändå som det ser ut just nu. Blommorna torkar bort hur man än gör. Så trist detta.

  Gillad av 2 personer

  1. Tack! Det är nu de två sista dagarna bara, tidigare har det varit ganska glest. Tyvärr är snart alla blommor vissna och då finns inget för dem att äta. Bara oregano kvar + ogräs i det som ska vara gräsmatta och fackelblomster vid dammkanten. Jobbig tid nu i naturen.

   Gillad av 1 person

 7. Jag sa till maken i eftermiddags att det har varit ovanligt gott om fjärilar de senaste dagarna – men mina vill inte samarbeta som dina =) Men det är mysigt när de fladdrar omkring runt om en, från blomma till blomma. Nu har räddningstjänsten dragit ut så mycket brandbilar de har här….. tåget har startat en gräsbrand ca 1 mil härifrån och den sprider sig fort…300m redan. Hu, hoppas att de får bukt med det. Det blåser ju inte så mycket nu ikväll. Och lite vatten från ovan vore ju inte så dumt. En bra vattenorder där i diket hos dig, men fy så ledsamt med smultronen. Kram

  Gillad av 2 personer

  1. Ja, visst är det härligt med fjärilarna 🙂
   Otäckt med branden vid spåret – tur de fick så snabbt stopp på den! Regn är det som står överst på önskelistan!
   Kram

   Gilla

 8. De fina fjärilsbilderna blir man glad av men lite av den glädjen försvinner när bilden på ditt smultronställe ser ut som den gör. Jättetrist! Jag hoppas att både vattnet i diket och alla växter mår lite bättre när regnet kommer om några dagar. Men tyvärr ser det ut att vara för sent för dina smultron 😦 Vi kan i alla fall glädja oss åt alla fjärilar, för de är verkligen många 😀
  Kram

  Gillad av 1 person

 9. Det var då verkligen en fjärilsboom! Och som vanligt var mästerfotografen framme med kameran och tog fantastiska bilder:-) Pärlemorfjärilen är mycket vacker, men jag undrar varför den heter så, för pärlemor ser väl inte ut så eller?!
  Visst är det torrt och synd att blommor och andra växter har fått stryka med. Det syns som sagt även här i dikeskanterna där vilda blommor brukar frodas, men inte i år. Undrar såklart hur floran ”klarar sig” i länder som har sådant väder år efter år. Här är det ju extremt ovanligt.

  Gillad av 1 person

  1. Tack BP! Namnet kommer från att vingarnas baksidor skimrar lite som pärlemor.
   Länder där långvarig torka och stark sol hör till livet har en helt annan flora med växter som är anpassade för det … växterna här är anpassade efter normalt svenskt klimat.

   Gilla

  1. tack Gerd! Torkan påverkar säkert och det är först de två senaste dagarna jag har sett så många fjärilar.
   Kram

   Gilla

 10. Vackra bilder och så fina fjärlilar. Nu har jag lärt mig nätfjäril som du visade oss tidigare och citronfjäril kan jag. Men jag får nu träna på ”pärlemofjäril”.
  Jag är så imponerad av allt du kan och vet och är glad för att du delar med dig- Stort tack!
  Kram!
  PS Hoppas fortfarande på att su ska hålla någon kurs…Jag är redan anmäld.

  Gillad av 2 personer

  1. Tusen tack Ditte! Jag tror du kan mer än du säger … men är glad att du gillar mina bilder 🙂 Om jag ska ha en kurs så vet jag att du är med i alla fall 🙂
   Kram

   Gilla

 11. Underbara fjärilsbilder! Massor här också! Speciellt i lavendeln, där även humlorna håller till!
  Härlig sommar, men nu behöver vi verkligen lite regn!
  Kram

  Gillad av 2 personer

  1. Tack Lena! Ja, nu är det verkligen hemskt torrt och ordentligt med regn är efterlängtat!
   Kram

   Gilla

 12. Här är det inte så hemskt torrt Vi har lovat en bonde att han ska få slå våra åkrar. Vi brukar bara ta ner dom med slaghack för att slippa slyn som växer upp. Glada är vi att höet kommer till användning. Iår är det mycket prästkragar mjölkört och älgört på ängarna mer än någonsin Smultron och jordgubbar är söta och goda men jag vet inte hur det blir med hjortron och blåbär. Kanske har det varit för torrt. Jag ska ut och spana någon dag men som du vet är jag pensionär och då har man så brått och mycket att stöka med. Nu har befolkningen öka från 2 personer till säkert 20 stycken och fler kommer till helgen. Nu är det fart och fläkt i paradiset Fisksjön och ljust ute fast det är sent på kvällen

  Gillad av 2 personer

  1. Så bra att ni kan låta någon ta hand om det ni inte behöver själva!
   Jag förstår att du är glad nu, när det är mer folk kring Fisksjön! Härligt!

   Gilla

 13. Vi har tyvärr inte haft så mycket fjärilsbesök i år. Många av mina perenner har vissnat totalt. Normalt sett klarar de torkan bra, men årets obefintliga regn har tagit musten ur det mesta. Kram.

  Gillad av 2 personer

  1. Trist … och det hjälper tyvärr inte att vattna. Det är jobbigt för nästan alla just nu.
   Kram

   Gilla

 14. Rapsfjäril. Luktgräsfjäril. TACK! De finns här också men jag har gått bet på att artbestämma. Alla är för lika varandra – kålfjärilar, vitvingar, sjuttioelva olika sorters gräsfjärilar…. Suck. Men som vanligt lär jag mig genom din blogg. Återigen tack.
  Pärlemorfjärilar har vi gott om också. Men jag låter det vara osagt vilken sort…. 🙂

  Gillad av 2 personer

  1. De är inte alltid lätta att artbestämma och jag kan bara några! Man måste ofta se både över och undersida, då det är på undersidan man lättast ser skillnaderna. Luktgräsfjärilen saknar all annan teckning än vingfläckarna och rapsfjärilen har mörkpudrade vingribbor. Pärlemorfjärilar är knepiga, men just den silverstreckade kan jag – den har ljusa band på ljusgrön botten på undersidan av den bakre vingen och den är störst! 🙂

   Gilla

 15. Jättefina fjärilsbilder! Ja det är verkligen högsäsong för fjärilar nu. Massor av olika arter att se. Vi hade turen att få se en hedpärlemorfjäril nyligen. Den är rödlistad. Väldigt lik skogspärlemorfjärilen, men denna var enligt experterna en hedpärlemorfjäril. Ska göra ett inlägg om den någongång.

  Gillad av 2 personer

   1. Ja det finns många arter och de liknar varandra väldigt mycket. Det är undersidorna som skiljer dem åt, men även där är de lika. Jag fick fråga experter för att kunna artbestämma hedpärlemorfjärilen.

    Gillad av 1 person

 16. Ja, nu är det verkligen många fjärilar i farten, så härligt att se! Den silverstreckade gillar jag mycket att umgås med, har en på glasverandan sen ett tag. Mycket ståtlig och vacker är den, lite som ett husdjur. Får se om den är kvar när vi kommer tillbaka till torpet, måste göra mellanlandningar i stan. Torkan är påfrestande, vi fick inget regn ens när det var utlovat. Vackra fjärilsbilder!

  Gillad av 2 personer

  1. Trevligt med alla fjärilar 🙂 Hoppas du får lite regn också – vi fick ju lite, men nu är det lika torrt igen!
   Tack så mycket!

   Gilla

Kommentarer inaktiverade.