Lupiner, lupiner …

… dessa ståtliga, färgglada blommor …

Vackra – javisst!

Tyvärr tar de ohämmat över där de får chansen och tränger bort våra inhemska växter som växer på ängar och i dikeskanter.

Prästkragar, violer, kärringtand och en hel massa andra har inte en chans att hävda sig mot denna invasiva växt som inte alls hör hemma här. Följden blir att insekter – t.ex. olika bin, blomflugor och fjärilar, som lever på de inhemska växterna också försvinner när de inte längre hittar sina värdväxter för sig själva och för sina larver.  Fältbiologerna har utsett 6 juni till ”Stora lupinbekämpardagen”

Nu är jag lite nyfiken – vad tycker du om lupinerna?

62 reaktioner till “Lupiner, lupiner …

 1. En så otroligt vacker bild! Lupiner är så vackra, jag beundrade dem i många år och till slut fanns de ju där, på torpet som vi köpte. Nu är de av någon mystisk anledning försvunna, så jag har svårt att förstå att de är invasiva, men jag tror ju på vad jag läser. Inte heller mors lupiner flyttade sig någonstans.

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Jag tycker också de är vackra, men de får inte ta över så som de gjort på många håll. Jag har tre lupiner på min tomt – de fanns här när vi flyttade hit för tjugo år sedan och de sprider sig inte heller, men som sagt där de trivs och tar över då är de ett elände. I England och Norge är det numer t.o.m. förbud att odla dem …

   Gillad av 1 person

 2. Hej, jag tror vi avhandlat detta med lupinerna du o jag. Jag var uppe på Älgsjökullen igår och kunde till min glädje se att det inte var något hav av lupiner längs dikeskanten. Det är ju där jag ryckt och ryckt och blivit av med alla mina aggressioner de två senaste åren. Vackra är de absolut, men till min fasa har jag sett här inne i villaområdet att lupiner tagit sig in i trädgårdarnas blomsterrabatter! Torsdagskram i värmen

  Gillad av 1 person

  1. Jodå … vi avhandlade ämnet ganska rejält när vi var hos dig … och jag såg ju hur du kämpat 🙂 Kanske kan du rycka lite lupiner hos grannen när de sover 🙂
   Kram finaste Paula – snart kanske vi kommer uppåt dina trakter inte nästa vecka, men ev. veckan därpå …

   Gillad av 1 person

 3. En underbar bild med massor av lupiner. Jag har inte märkt någon större spridning av dem härikring, men jag har ju läst att vissa platser helt invaderats. Så ska det naturligtvis inte vara. Lagom är bäst. Kram

  Gillad av 1 person

  1. Tack Gunnel – och visst är de vackra, men när man åker mil efter mil och det bara växer lupiner och inget annat då blir man fundersam. Jag tror det är värre längre norrut och den här bilden är tagen i närheten av Bollnäs …
   Kram

   Gilla

  1. Jag tycker också de är tjusiga, men det finns ett stort men … det är sorgligt att de trycker undan våra inhemska arter där de får breda ut sig alltför mycket …

   Gilla

 4. Jag har nästan fått Lupinfritt på min tomt, och ska jag slippa dem får jag klippa gräset ofta. Har för mig att det är en Alpväxt från början. Jag tycker inte de är direkt vackra längre.
  Svante

  Gillad av 1 person

 5. De som finns vid vägkanterna är jag inte förtjust i kallar dom för ogräs. Sen finns det en förädlad sort förträdgården och dom sprider sej inte och är vackra. 🌸🌼🌺

  Gillad av 1 person

  1. Jag tycker de är vackra så länge de blommar, men när man tänker på vad de kan orsaka blir jag ledsen … och jodå visst finns det moderna, förädlade lupiner som inte sprider sig, men det var just de här som gör som de vill jag tycker är lite läskiga 🙂

   Gilla

 6. En fantastiskt vacker bild Anki! Vill ju gärna tro att naturen sköter sig själv utan människans inblandning, att allt som sker har ett syfte. Men när en växt tar över så pass mycket som du beskriver att Lupinen gjort får jag mig en tankeställare.

  Gilla

 7. Jag har alltid älskat lupiner ända sedan jag var barn. Jag plockar ofta in stora buketter och sätter i vaser. Jag visste att det räknades som ogräs men inte att det var ett sådant stort problem.

  Gillad av 1 person

  1. Lyckligtvis är de inte problem överallt, men utmed vissa vägar ser det ut som på min bild – mil efter mil! Visst är de vackra, men bör inte få sprida sig hur som helst.

   Gilla

 8. Jag tycker de är enormt vackra och det konstiga är att här ser jag dem inte så ofta längre. Förmodligen för att det byggs på varenda lite naturplätt. När jag var mindre fanns de överallt. Men det är ju synd om de tar över så att andra växter försvinner. Jag tycker överhuvudtaget att man inte ser så mycket av så härliga blomsterängar som man såg när man var barn. Tyvärr.

  Gillad av 1 person

  1. Vi kan ju inte skylla allt på lupinerna … men där de tagit över blir inga vanliga ängsblommor kvar. Jag tycker också de är vackra, men som sagt – det är inte bra om de breder ut sig för mycket.

   Gilla

 9. Jag som tycker att de är så vackra ut med motorvägen. Men jag tror dig och jag lovar inte en endaste lupin i trädgården och jag har inga runt knuten att bekämpa heller.

  Gillad av 1 person

  1. Visst är de vackra – och har man dem bara under uppsikt så är det nog ingen fara – och som Minton skrev i sin kommentar – det finn förädlade former för trädgården som inte sprider sig 🙂

   Gilla

 10. Jo jag vet att det är en invasiv växt och att man på sina håll aktivt bekämpar dem – men ingen kan ta ifrån dem att de är vackra! Här är de – än så länge – inget stort problem även om man ser dem i dikeskanterna här och var. Men jag vet ju att de på sina håll fullständigt tagit över.

  Gillad av 1 person

  1. Jag tycker också de är vackra, men de får inte tillåtas ta över för mycket – och ja … jag vet att du också vet 🙂

   Gillad av 1 person

   1. Japp, jag vet. Jag var på Azorerna för ganska många år sedan. Dit hade man importerat någon gul växt (stor, större än lupinerna men lite likartat växtsätt) som mer eller mindre höll på att utplåna den inhemska växtligheten. Synd men även den var vacker…

    Gillad av 1 person

 11. Först och främst så fullkomligt älskar jag din bild. Den känns som hemma. Lupinerna gör sitt till för att bilden ska bli extra vacker men även utan dem så är det min typ av natur.
  Det är först på senare år som jag har vetat om hur dominerande lupiner är och hur skadliga de är för annan växtlighet. Jag blir väldigt kluven. En stor favorit var plötsligt skadlig och kanske borde bekämpas. En del av mig tänker att naturen säkert klarar sig utan människans påverkan men sedan inser jag att vi redan har påverkat i alla tider och kanske har vi även påverkat lupinernas möjligheter. Då kanske vi borde rätta till det. Men vad händer då och vad blir det för påverkan i följande led? Helt klart är lupinerna inte lika fantastiska i mina ögon längre men de är fortfarande vackra. Jag överlåter åt de kunniga att bestämma vad som bör göras och så litar jag på att det blir rätt.
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Bilden är tagen i närheten av Bollnäs för några år sedan … och visst är de vackra!
   Visst är det ledsamt med lupinernas negativa påverkan, för de är ju verkligen vackra när de blommar. Man blir som du skriver väldigt kluven till deras vara eller icke vara …
   Kram

   Gilla

 12. Det är en fantastiskt vacker bild och vilket djup den har. Blicken bara dras in i den.
  Jag tycker om lupiner. Vi har en hel del i naturreservatet nära mig men de sista 4 åren har de inte spridit sig. Förstår absolut att man får se till att de inte tar över.

  Gillad av 1 person

  1. Visst är de fina – och lyckligtvis finns inte detta problem överallt … inte än, men om man inte hejdar dem kanske de snart blir till problem även i sydligaste delarna av vårt land.

   Gillad av 1 person

 13. Innan jag glömmer det igen vill jag bara säga att din nya header är helt otroligt vacker. Vilken bild! Har glömt säga det sedan du la upp fotot…

  Sedan kan jag tala om för dig att jag letat lupiner hela dagen idag. Hittade inte en enda, inte ens i kolonilottorna som vi brukar passera med Roslagsbanan. Å lupiner vet jag faktiskt hur dom ser ut;-) Jag tycker de är vackra, väldigt vackra. Men jag visste inte att de påverkar resten a den naturliga floran på det sättet. Vilket intressant inlägg.

  Gillad av 1 person

  1. Tack … kul att du gillar min nya header – den bilden är jag lite stolt över faktiskt 🙂
   Konstigt att du inte hittar lupiner hos dig – här blommar de nu både här och där, men ännu inte så mycket att de är till problem.

   Gilla

 14. Lupiner var en av min pappas älsklingsblommor. Han hade flera sorter i stenpartiet. Särskilt stolt var han över de ”danska” flerfärgade.
  Ditt foto, helt UNDERBART!
  Jag har också fotat lupiner på vägen upp i Dalsland. Det gick bara inte att undvika. Men förstår att de tar överhand, blir ogräs. Tyvärr.
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Visst är de vackra … och om man håller efter dem så kan man förstås ha dem i trädgården. Dessutom finns det ju en del som är förädlade och inte sprider sig lika mycket …
   Tack – visst är de vackra!
   Kram

   Gilla

 15. Jättevacker bild …men …men det jobbiga är att de så lätt förökar sig och tar över allt. Visst är de vackra men våra sommarblommor har inte en chans när de tar över. Det fanns några Lupiner för många år sedan vid vägen utanför min tomt men jag ville inte ha in dem i trädgården. Jag drog upp dem så fort jag såg någon och nu är det många år sedan det fanns några här. Men en halvmil härifrån blommar de för fullt i vägrenen.

  Gillad av 1 person

  1. tack … visst är de vackra! Bra att hålla efter dem … tråkigt att de har tendens att breda ut sig så mycket.

   Gilla

 16. Läste BPs kommentar och jag har också missat att namna att din nya ”header” är så somrig och vacker.
  Vad gäller lupinerna har jag läst på lite och de gör ju tyvärr en hel del skada. Men vackra kan de vara och du har verkligen visat det på din bild. Men det är olyckligt att de förstör så mycket i naturen och tar över så att andra blommor och bin inte får en chans.
  I Stockholm är de inte så vanliga. Vet inte om de bekämpats eller inser att stadslivet inte är för dem.
  Kram!

  Gillad av 1 person

  1. Tack Ditte – jag känner mig nöjd med den nya headern och är glad för fotot 🙂
   Visst är de vackra, lupinerna – och lyckligtvis verkar de inte ha tagit över överallt, men måste nog hållas efter rejält där de redan gjort det. Där jag tog bilden kantade de vägarna flera mil!

   Gilla

 17. En så vacker, nästan dramatisk bild du har fångat Anki! Underbart vacker. Men visst, jag förstår att när lupinerna blir för många måste de hållas efter. Vi har själva ett rejält lupin-hav här hemma på vår gård, vackert att titta på men vi måste hålla efter dem, annars tar de över allting och det på bekostnad av insekter och annat viktigt för mångfalden. Så snart som blommorna börjar vissna klipper jag eller barnbarnen som får en liten slant för besväret bort dem. Om vi inte gjorde det så skulle det inte fungera. Vis av egen erfarenhet förstår jag att lupiner måste tas bort på många ställen. Ni har mycket mera av dem i Sverige än vad vi har här. Tillsvidare.

  Gillad av 1 person

  1. Tack Karin!
   Javisst är de vackra när de blommar, men de måste hållas efter så de inte breder ut sig alltför mycket!

   Gilla

 18. Vilka fantastiska bilder! Kul att ha hittat hit 🙂 Husbilsintresset förde mig hit. Men älskar även vackra bilder och det verkar jag kunna få se här hos dig. Lupiner älskar jag, tycker de är så ståtliga och är glad när de fyller vägdikena. När man sitter lite högre upp i husbilen så ser man så mkt skräp och trist i dikena så när de döljs av lupiner så njuter i alla fall jag.

  Gillad av 1 person

  1. Hej Anna … kul att du hittat hit 🙂 Husbilslivet är härligt – lite avis blir jag när jag kollade lite snabbt vem du är 🙂 Kommer tillbaka och läser mer inom kort!
   Lupiner är jättevackra … men de bör inte få bre ut sig som de gör på vissa ställen – inte på bekostnad av våra inhemska blommor, vilket också utarmar vår mångfald av insekter.
   Tack … kul att du gillar mina bilder 🙂
   Ha en fortsatt fin fredagskväll!

   Gilla

 19. Älskar fotot. Fjäll, lupiner, de röda asfaltsvägarna (månne det var väg 83?). Så vackert.
  Men. Jag blev varse lupinproblemet i ett nyhetsbrev där det just stod om stora lupinbekämpardagen. Jag har med flit sparat två lupiner i min trädgård, som flyttat in själva. Till glädje för mina åkerhumlor. Men nu måste jag vara mer nogräknad och se till att de inte sprider sig. Mångfald vill vi ju ha. Inte bara lupiner överallt. Tack för att du sprider budskapet, Anki!

  Gillad av 1 person

  1. Tack Gunilla … kul att du gillar fotot 🙂 Jo, men visst – det kan mycket väl vara väg 83! Bilden är tagen en bit utanför Bollnäs! 🙂
   vet du … jag har också lupiner på tomten – tre stycken – och de har inte brett ut sig under de tjugo år vi bott här 🙂

   Gilla

  1. Jag gillar också lupiner … men inte när de tar över och tränger ut våra inhemska växter …

   Gilla

 20. Jag är som många andra, delad. De är vackra men precis som så mycket annat så blir de inte vackra när de blir för många och tar över!
  Att de på så sätt dessutom tar död på vissa insekter är alarmerande.
  Bra att de tar tag i problemet!
  Just där vi bor så finns det inte många lupiner men jag har försökt fröså från köpta fröpåsar. Den sorten verkar inte sprida sig något .Men börjar de breda ut sig kommer jag att ta bort dem.
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Visst är de vackra den kort tid de blommar, men sen är de fula och när man vet vad de ställer till med så blir man ledsen …
   De förädlade sorterna ska ju inte vara lika aggressiva som de vilda, men man får nog ha koll på dem 🙂
   Kram

   Gilla

  1. Visst är de vackra, men de får inte ta över alla våra inhemska vackra blommor på vägkanterna!
   Tack 🙂

   Gilla

Kommentarer är stängda.