Naturen är förunderlig …

… och ibland ser man spännande saker – som den vita, tunna hinnan på eklöven bakom växthuset …

Klicka på bilderna för att få med hela bildtexten och för att se bilderna i större format.

När hundkäxen börjar blomma, då kommer dessa trevliga små insekter fram också. Randiga på ryggen och prickiga på magen – strimlus heter den, men är alltså inte alls någon lus utan en skinnbagge, släkt med bärfisarna och Södermanlands landskapsinsekt.

Blommar gör det också …

… mer blommor blir det en annan dag 🙂

40 reaktioner till “Naturen är förunderlig …

 1. Underbara foton, tänk om man hade ett förstoringsglas i sitt eget öga, så mycket mer man då kunde se och spana in! Blommorna är ju alla små konstverk i sig, men det är sällan man stoppar in näsan för en närmare titt…Ha en fin fortsättning på helgen, här har jag stått i mitt anletes svett o kokat hundmat idag, men faktiskt är det nästan svalare i köket än utomhus…Kram

  Gillad av 1 person

  1. Tack Paula! Visst finns det mycket spännande att se – inte bara vackra blommor 🙂 Jag har varit inomhus mest hela dagen – klarar inte värmen 🙂
   Ha det gott!
   Kram

   Gillad av 1 person

 2. Naturen är fantastisk i all sin prakt! Alltid spännande att undersöka sånt som är lite annorlunda – jag brukar inte heller kunna låta bli 😉

  Gillad av 1 person

 3. Den lilla larven var ju riktigt häftig. Jag har aldrig sett något liknande. Och strimlusen gillar jag också. Och alla blommor är verkligen fina. Så härliga bilder.

  Gillad av 1 person

 4. Visst är naturen fantastisk och än roligare blir det att strosa runt här bland bilderna och i naturen du visar med dig som ciceron. Så mycket du kan! Stort tack för att du delar med dig.
  UNderbara bilder!
  Kram!

  Gillad av 1 person

 5. Hinnan bakom eklövet, är det något som trädet gjort eller ett djur eller annan växt? Den lilla skalbaggen är så fin, tycker jag ven med min insektsfobi.😁 Härliga bilder på blommorna Anki!😊 Påminner mig om att jag inte fr missa när Hälsoträdgårdens blommor slår ut, speciellt rosenträdgården med över 100 olika sorters med rosor.

  Gillad av 1 person

  1. Hinnan sitter på ovansidan av löven – citerar en text ur Sveriges Radios program Odla nu från 2012: larver gör först smala, slingrande gångminor och fortsätter sedan att göra en mycket stor, silvrig blåsmina som ofta täcker hela bladet.
   Hälsoträdgårdens blommor verkar spännande – många olika rosor – härligt!
   Tack John! 🙂

   Gillad av 1 person

 6. Hmmm… Jag vet inte om jag gillar den där skinnbaggen, Är den en skadedjur eller ett nyttodjur? Gör den nytta så ska jag försöka tycka att den är vacker….

  Gillad av 1 person

  1. Nämen … gillar du inte skalbaggar! Den här randiga snyggingen är ingen skadegörare och förstör ingenting vad jag vet – däremot tror jag de smakar illa om du tänker prova, men det tänker du förmodligen inte 🙂

   Gilla

 7. Det lilla röda inskten är vacker och larven en spännande bekantskap. Vi har fått lite regn idag och en behaglig temperatur på ca 18 grader. Så skönt efter dem häftiga värmen som jag inte klarar.

  Gillad av 1 person

  1. Nu blev jag lite avundsjuk … jag vill också ha regn – och behagligare temperatur!

   Gilla

 8. Wow, vilka häftiga bilder du bjuder på. Ja, kanske är larven på ekbladet inte så häftig och jag hoppas att det inte är något som sprider sig till andra träd och växter. Jag har sett hela områden med träd i något slags insektsludd och de träden dog. Nej, nu ska jag inte skrämma dig. Det här är säkert inte något liknande. Men alla andra bilder är superhäftiga. Strimlössen är så fina och alla dina blombilder sååå vackra.
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Tackar så mycket Ingrid! Naturen är häftig och nyfikenheten är som du vet stor 🙂 De här larverna lär vara helt ofarliga för eken och det känns ju bra 🙂
   Kram

   Gilla

 9. Inte bara förunderlig utan spännande också som dina bilder visar. Spåret är riktigt konstnärligt tycker jag. Underbara bilder. Hoppas det regnar snart. Hallonbuskarna får gula blad här hos oss.

  Gillad av 1 person

  1. Naturen är spännande på många sätt och är den bästa konstnären 🙂
   Här behövs också regn nu – det är otäckt torrt och kärret som var blött har snart torkat helt igen.
   Tack! 🙂

   Gillad av 1 person

 10. Den naturliga ”brodyren” på eklövet var otroligt häftigt, nästan ett konstverk. Åsså minns jag såväl skinnbaggen. Det var ju du som ”artbestämde” den när jag la upp den på bloggen. Tror att jag la upp två olika varianter vid två olika tillfällen. På den ena bilden hade den röd/orange ränder som din, på den andra hade den blå ränder.

  Gillad av 1 person

  1. Visst är det ett häftigt mönster – naturen är bästa konstnären 🙂
   Nu minns jag att jag artbestämde den röd/svarta … och kanske den andra också … 🙂

   Gilla

 11. Ååå så får jag efter sök en dos ankibilder 🐞💝och jag njuter det blåa i headern och visst och sant inlägget här. Allt väl hos dig hoppas jag😍 Jag är på flyttfot till Arvika och Värmland och det är så härligt om än mycket bestyr.
  Stor sommarkram i alla de färger som finns😘

  Gillad av 1 person

 12. Strimlusen kom nyligen in i mitt liv via tidningen Yrfän från Sveriges entomologiska förbund. Tack för fina bilder och mer info. Och om den lilla ”ekspinnarlarven”. Tänk vad mycket coolt man kan hitta på bara några meters avstånd från sin kökstrapp. Här gläds jag åt alla skalbaggar och blomflugor som hittat till prästkragarna och åkersenapen.

  Gillad av 1 person

 13. Visst är naturen förunderlig och den bästa konstnären! Det finns så mycket att förundras över, som strimlusens vackra pyjamas, alla blommors speciella fägring och det du nu visar på ekbladen. Ett så vackert mönster larven hade ätit fram på ekbladet. Jag hittade häromåret stora samlingar av larver inspunna på häggblad, men dem tog jag bort, jag har sett häggar full med dessa. Fin blomsterbildssamling, jag gillar också nejlikroten men min är inte i blom än. Och strimlusen blir man glad av varje gång man hittar den. Dem kan man följa ett bra tag, ett slags mindfulness, antar jag. Lyckade bilder!

  Gillad av 1 person

  1. Det finns så mycket att upptäcka där ute i naturen 🙂
   Häggspinnmalen är lite läskig och kan avlöva stora träd, och ge ett spöklikt resultat om de får hålla på …
   Tack!

   Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.