Små röda skålar …

… som visar sig så här strax efter snösmältningen är scharlakansskål och nu var det dags att åka till en av lokalerna där den alltid brukar finnas.

Såg hjortar på två olika platser under den korta färden till ”mina” vårskålar …

Parkerade och följde den gamla igenväxta vägen …

Blev lite förskräckt när jag såg den uppbökade marken där vildsvinen varit i farten.

Det finns en del orörd mark kvar, men … de röda skålarna brukar finnas just där vildsvinen jobbat som mest, men … den som söker, den finner brukar man säga – och ja, i det här fallet så stämde det 🙂

Om du vill så kan du läsa om denna lilla skönhet på min svampsida … där finns några nytagna bilder + några gamla …

Hemma igen gjorde jag en liten vårplantering att ha vid trappan 🙂

Har lite annat för mig under dagen, men återkommer framåt kvällen med skyltar … 🙂

 

39 tankar om “Små röda skålar …

 1. Sådana växter har jag utanför köksfönstret när snön tinat bort. Nu är det dryga metern snö där, så jag får vänta på dem ett tag. Snööverhänget på taket rasade inatt, utan att skada något, annat än nattsömnen, för husägaren. Det är fortfarande -4,8 grader, sol, och nästan vindstilla 08:21.
  Svante

  Gillad av 1 person

 2. Ett vårtecken så gott som något. Det ser ut som om snön har försvunnit nästan helt hos er. Själv kikade jag till ”min” blåsippsbacke igår och konstaterade att de sipporna får jag vänta på, där var nog 30-50 cm snö kvar…

  Gillad av 1 person

 3. Så idylliskt, om man bortser ifrån vidsvinens härjningar. Minns för några år sedan då sk experter sa att de inte skulle föröka sig upp mot mina trakter för det var för kallt för dem, men pyttsan, visst finns de även i min kommun, dock inte här i byn….ännu! Hjort är för mig exotiska eftersom vi inte har några här o de är större än rådjuren. Och svampen, jo, jag har kanske sett dem, i alla fall några i samma härliga färg. Men minns inte om det var på våren… Idén jag fick av dig var förstås att titta inuti böcker…ler
  Ha nu en fin söndag, jag packar vidare jag/Kram

  Gillad av 1 person

 4. Vilka fina Charlakansskålar. SLU vill gärna att man rapporterar när man ser dem och gärna skickar in en liten del för det finns två sorter och de artbestämmer den i mikroskop. Än så länge har de bara upptäckt den ena sorten i Sverige.

  Gillad av 1 person

  • Tack! 🙂
   De är rapporterade till Artportalen och jag hörde uppropet på Naturmorgon och har haft kontakt med M. Jeppson på SMF – ska skicka ett par ex. till honom nästa vecka. Scharlakansskålar från denna lokal är mikroskoperade redan på 90-talet och bestämda till S. austriaca … får se om Mikael har samma åsikt 🙂

   Gillad av 1 person

 5. Dessa små hattar är verkligen riktiga skönheter, dessutom är de ju orange också:-) Bilderna på sin svampblogg är helt fantastiska.
  Har du träffat på ett vildsvin irl under dina promenader någon gång? Min man har gjort det faktiskt och han blev vettskrämd. Han klättrade faktiskt upp i ett träd och väntade tills ”odjuret” hade gett sig av.

  Gillad av 1 person

  • Tack BP 🙂 Nej, tack och lov … jag har aldrig träffat på vildsvin på riktigt, men vi har dem här i min ”hemmaskog”. Har sett spår efter dem bara 50 m från huset.
   Jag hade nog gjort som din man!

   Gilla

 6. Vildsvinen är inte roliga och dom förstör trädgårdar och åkrar här. De röda skålarna har jag inte sett men nu när skogsvägarna är snö fria är det dags för promenader.

  Gillad av 1 person

Kommentarer inaktiverade.