Gårdagens ”finväder” …

 … har idag övergått till gråväder med duggregn. Då jag inte har något annat att skriva om, så tänkte jag visa er några av mina svampböcker.

Den här, ”Strömboms svampbok” är min äldsta från 1882 …

 

Lönnegrens ”Nordisk svampbok” är från 1895 …

Här är ytterligare några …

 

Det här är min största … och min minsta svampbok …

Den lilla har lätt plats i fickan, medan den stora som väger nästan 2 kg får stanna hemma.

Så … sist men inte minst, boken med de vackra handmålade svamparna …

Mycket har hänt i svamparnas värld under de drygt hundra åren – många har fått byta namn och många är omvärderade ur matsynpunkt. Har ni gamla svampböcker så behåll dem gärna, men använd dem inte som kunskapskälla vad det gäller svamparnas användning. För det ändamålet rekommenderas en så ny svampbok som möjligt!

Ja, detta var ett litet smakprov  av mina svampböcker … ingen av dem har egentligen något värde, men jag gillar dem mycket och kanske kommer ni att få se fler en annan gång 🙂

40 reaktioner till “Gårdagens ”finväder” …

  1. Det var en hel del 😉
    Här ösregnande det i natt, knappt nån snö kvar. Nu visar termometern på 7 plus 🙂 Och solen försöker komma igenom molnen!

    Gillad av 2 personer

  2. Det är roligt med gamla böcker, de har en speciell atmosfär, annat papper, fina illustrationer (om det finns sådana), annat typsnitt och ofta vackra pärmar. Men haha, det är som du skriver, viktigt att ha en modern svampbok, mycket har hänt i svampvärlden!

    Gillad av 1 person

  3. Underbar gamla och nya svampböcker. Jag har en av Olle Persson och Bo Mossberg om Kantareller. Det finns fantastiska akvareller av kantareller och var de växer.

    Gillad av 1 person

  4. Ingen av dem finns i alla fall här. Så vackra de är dina böcker. Återigen blir jag påmind om att jag ska se efter vad vi har i hyllan. Kanske det blir ett litet inlägg på några av dem.
    Här är det plus 3 grader just nu, dimma, blåst (hur nu det går ihop) och kallt. (hur nu det går ihop med plusgrader)
    Men ingen svamp är på gång i alla fall. De har förstånd att hålla sig undan i det här vädret. Förutom trädtickor förstås.

    Gillad av 1 person

  5. Vilka fina böcker du har. Det måste vara väldigt roligt att titta i och läsa om hur de såg på svampar och dess användning för så längesedan. Jag förstår att du älskar dina böcker. Det hade jag också gjort.

    Gillad av 1 person

    1. Tack … ja, det är roligt att titta i dem ibland och jämföra hur man såg på svamparna förr 🙂

      Gilla

  6. Imponerande samling svampböcker. Verkligen kul att få titta på och läsa om dom. Men än dröjer det väl ett tag innan svampkorgen kommer fram!?

    Gillad av 1 person

  7. Hej, jag brukar reagera när biblan säljer ut gamla böcker o jag hittar gamla svampböcker där. Jag tycker inte de egentligen ska säljas till allmänheten just av den anledningen, folk kan tro att allt som står i dem stämmer även idag! Jag har långt ifrån så många som du, jag har däremot ett gäng svampkokböcker, då ju jag mest är intresserad av dem man avnjuter, hihi
    Snöblandat regn hos mig, men det luckrar väl upp lite i högarna. Kramen

    Gillad av 1 person

    1. Jag håller med – hoppas bibliotekspersonalen upplyser om det …
      Jag har också en del svampkokböcker – får nog göra ett eget inlägg om dem 🙂
      Kram

      Gillad av 1 person

  8. Vad roligt att få se några av dina fina svampböcker. Vilka skatter! Och vilken kunskap du sitter på. Har bara ett par svampböcker och de är ganska nya.
    Gråväder har det även varit i Stockholm idag men jag har ägnar dagen åt röntgen och läkarbsök för min kalkaxel så någon utevistelse var inte direkt planerad. Passade på igår.
    Kram och tack för titten bland dina böcker.

    Gillad av 1 person

  9. Det är så fint med gamla böcker! Kan heller inte förmå mig att slänga dom, trots att de samlar damm. Älskar dina svampböcker, de är vackra! Sedan kan jag inte låta bli att skratta åt ”många svampar är omvärderade ur matsynpunkt”. Alltså hur gör man det? Man chansar väl inte med att äta en svamp som man tror är svamp? Typ om man dör/blir sjuk är den giftig. Om man överlever är den inte det;-)

    Gillad av 2 personer

    1. Angående det här med svampars matvärde skulle jag kunna skriva en hel uppsats, men nöjer mig med att konstatera att man med tiden blivit klokare – bl.a. genom kemiska analyser av deras innehåll Man har hos vissa svampar upptäckt ämnen som inte dödar direkt, men som efter kontinuerligt användande kan orsaka cancer … andra kan orsaka allergiska reaktioner. En del svampar är dåligt beskrivna … t.o.m. felbestämda i en del gamla svampböcker.

      Gilla

    1. Tack för tipset – och tack för länken! Jag ska ta en sväng in till henne och kolla 🙂
      Ha det fint du med!

      Gilla

  10. Väldigt många böcker om svampar du har.😊 De enda svampar jag vågar plocka är kantarell och trattkantarell, de ska man inte kunna förväxla.

    Gillad av 1 person

  11. Vilka fina svampböcker! Jag har allt några riktigt gamla folkskoleböcker, som jag inte nänns att slänga, men vet inte vad jag ska med dem till.
    Du är en fantastisk svampkännare, måste vara kul.
    Godnattkram!

    Gillad av 1 person

    1. Man har ju inte hjärta att göra sig av med sina kära gamla böcker 🙂
      Jag är ingen stor svampkännare … men kan kanske lite mer än de flesta vanliga svampplockare … Tack Gerd 🙂
      Kram

      Gilla

  12. Intressant. Nog är det många svampar som omvärderats. Kommer ihåg att mamma torkade murklor, som smulades i sås. Skulle inte göra det idag.

    Gilla

Kommentarer är stängda.