Veckans rubrik – ansvar

Karins sista januarirubrik är ANSVAR – ännu ett ord som kan tolkas ur olika vinklar …

Eget ansvar … kollektivt ansvar … juridiskt ansvar … ekonomiskt ansvar – ja det finns många olika slags ansvar.

På mitt ansvar ligger t.ex. att se till att det finns mat i kylskåpet, att vi har rena kläder att ta på oss, att fixa räkningarna via internetbanken, att skotta snö om det behövs … och ta in ved när inte Lasse kan ta sig till vedboden med rullatorn … alltså när jag inte tagit mitt ansvar och skottat!

I övrigt kan jag nog säga att vi har ett gemensamt ansvar i det mesta här hemma – jag tänder i spisen i köket på morgonen och Lasse eldar i rörspisen (”fattigmans kakelugn”) morgon och eftermiddag under vintern.

Vi har delat ansvar för hushållssysslorna … utom matlagningen, för tyvärr får jag väl säga att det är jag som bär ansvaret för det, i alla fall till 90% …  det borde vi kunna dela mer lika för Lasse kan laga mat och gjorde det varje dag när jag fortfarande jobbade och han var hemma efter sin whiplashskada.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Nu tänker jag ta eget ansvar och låter detta inlägg i Veckans rubrik bli mitt sista på ett tag. Jag tar en paus från just denna utmaning … kanske återkommer jag längre fram, om/ när inspirationen återkommer.

Tack så länge till er som är med och stort Tack till Karin för januaris kluriga rubriker. 🙂

Februaris rubriker ges av Olgakatt och de ser ut så här:

vecka 6  – makt

vecka 7 – klipp

vecka 8  – tecken

vecka 9 – syskon

Vill du veta mer om denna utmaning så kan du läsa HÄR.

 

22 reaktioner till “Veckans rubrik – ansvar

 1. Så klokt av dig att ta ansvar och våga välja bort. Det gör jag också numera, efter en höst med deltidssjukskrivning pga stress. Räknar dock med att fortsätta få ta del av dina många underbara foton i andra inlägg! 🙂

  Gilla

 2. Så fint du fick ihop era gemensamma ansvarsområden. Här är det ju väldigt enkelt: jag är min egen chef med allt vad det innebär av för- och nackdelar. . Idag har mitt nya hyreskontrakt kommit…
  Kram

  Gillad av 1 person

 3. Per automatik blir det oftast en ansvarsfördelning när man lever tillsammans med någon.Jag tycker inte det behöver vara millimeterrättvisa så länge båda är nöjda. Här hemma är Husse ganska så aktiv när det gäller matlagningen och inte helt ovanligt så är det han som grillar. Stryker gör Husse och bilen är hans område medan jag sköter inköpen. Städningen delar vi oftast på även om vi tar lätt på den numera 😉

  Kram och trevlig fredagskväll!

  Gilla

 4. Ja, det finns många olika ansvarsområden och du har nämnt en stor del av dem. Som du skriver så kan ansvar även vara att välja att avstå från att göra något, för sin egen skull. Det kanske är det svåraste. Både när det gäller brist på lust eller för att kroppen behöver en paus. Vanor är svåra att bryta. Därför tycker jag att det är starkt gjort att ta ansvar för att bryta vanan med veckans rubrik 🙂 Jag skulle ha svårt för att skriva om något som andra har kommit på idén till så jag har beundrat er som vecka efter vecka har fortsatt med det. Jag hoppas att lusten att blogga fritt i alla fall finns kvar 🙂
  Kram

  Gillad av 1 person

 5. Fina tankar om ansvar. Och att dela på sitt sätt tror jag på. Ansvar är ju så mycket. Ibland handlar det också om att välja bort ansvar. Ibland blir det för mycket…Men jag är i stort en ansvarstagande person.
  Jag har nog alltid tagit ansvar både för mig själv och andra och redan när jag var liten tog jag ett stort ansvar.Nä rjag växte upp och bodde hemma blev det frihet under ansvar och det tror jag att jag uppfylllde.
  Här delar vi på ansvaret men utan tydliga gränser och jag är trygg och nöjd med det. Och vi hjälps åt. (Båda är pensionärer så tiden har vi. Och vi är tämligen pigga.)
  Jag är så förtjust i dina bilder och är glad för att du så generöst delar med dig.
  Kram och natti.

  Gillad av 1 person

  1. Vi är i den generationen när man fick lära sig att ta ansvar ganska tidigt och det sitter nog i 🙂
   Tack för dina snälla ord!
   Ha en bra dag!
   Kram

   Gilla

 6. Jamen, läste lite snabbt och kopplade helt fel med ”sista inlägget”. Tack och lov att det ”bara gällde ”Veckans rubrik” och inte hela bloggen.

  Ja du,vad gäller att ta ansvar för hemmasysslor när den ena parten är funktionshindrad är verkligen inte lätt. Då får den andra parten helt enkelt ta över. Hur var det då ”i nöd och i lust”…

  Det roliga/konstiga är att min man lagade nästan all mat när vi fortfarande jobbade. Sedan var det min tur att diska. Nu har det uppenbarligen blivit min tur, och min man diskar… Att räkningarna blir betalda faller också på min lott, ett ansvar jag haft sedan vi flyttade ihop 1981. Min man är liksom inte bra på det om man säger så. Å det är ju som så att man ska ”fördela” sysslorna rätt, det vill säga man ska göra det som man är bra på och inte vara politiskt korrekt och dela ”rakt av”.

  PS. Förstår att Lasse låter dig ta ansvar för maten. Svårt att matcha liksom;-) Å på tal om mat: vad hände med din kompis Totte? NI som alltid träffades en gång i månaden och turades om med att välja restaurang? DS.

  Gillad av 1 person

  1. Delat ansvar efter var och ens förmåga tror jag funkar bäst 🙂
   Totte och Lasse har fortfarande kontakt, men våra lunchträffar har liksom frusit inne p.g.a. sjukdom – dels Lasses, dels Tottes och så Tottes syster … livets gång … allt blir inte som man tänkt.

   Gilla

Kommentarer är stängda.