Oro och magknip …

Ja, ni vet ju att jag bor i skogskanten och att jag går mina skogspromenader i stort sätt varje dag och mår såå bra av det.

Jag har under alla år vi bott här varit så glad och tacksam att den allra närmaste skogen fått vara ifred … men nu verkar det som min allra värsta oro är befogad … och det känns inte alls bra.

Jodå … jag är fullt medveten om att skogen ska skötas … nu kan jag bara hoppas att det mest är fråga om gallring, för det finns en del planteringar som behöver gallras, men en del av skogen är den allra sista spillran av  – om inte riktig gammelskog, så i alla fall hyfsat gammal med träd i olika åldrar. De allra äldsta delarna av skogen har ju redan försvunnit undan för undan … och nu kanske det allra sista försvinner. Snart kanske vi inte längre bor i kanten av skogen utan i kanten av ett hygge och det gör mig såå ledsen.

Där borta i kanten av skogen är vår stuga …

49 reaktioner till “Oro och magknip …

 1. Nä nu har dom förstört hela Glad Måndag-stämningen! Fy bubblan! Är det privatägd skog eller skogsbolag? Det ser tyvärr precis likadant ut där som det gjorde här,f örutom att dom försökte förvilla mig med remsor där det stod att det var kulturskog som skulle sparas. Bah, dom sparade ingenting utom unga björkslanor som stöp vid första storm…
  Detta var inget roligt inlägg, usch så sorgligt. Styrkekram

  Gilla

 2. Ja det är trist när de sista ”naturskogarna” försvinner. Undrar just om det är alldeles nödvändigt. Det är samma här, snart finns ingen hyfsat gammal skog kvar.

  Gilla

 3. Sen är det ju så att det ser tråkigt ut med kalhyggen, men så fint det blir på bara några år! Min fd svärfar ojade och vajade sig när det blev kalhygge nära deras sommarstuga. Men bara några år senare hade tongångarna ändrats. Men det är tråkigt att det ska behöva göras, när man tycker om det som det är!

  Gilla

 4. Så tråkigt om skogen försvinner. Sen brukar det ligga kvar en massa ris och stubbar Hade mycket skog runt byn tidigare men stormen Gudrun rensade och sen kom avverkningen. Nästan alla svampställen försvann.

  Gilla

 5. Åh, det var ju sorgligt. Ni bor väldigt vackert i skogskanten och så vill ni såklart fortsätta att bo.
  Dock är det väl en av de saker man inte kan påverka, kan tänkas.
  Kram!

  Gilla

 6. Gillar ju inte att er skog kanske försvinner. Finns ingen du kan få kontakt med där du kan be om att få behålla tillräckligt med skog, så du slipper se hygget. Här i Kårböle försvinner skog i rasande takt, det blir nya hyggen varje vecka. De som avverkar mest märker den avverkade skogen MeraSkog.
  Svante

  Gillad av 1 person

  1. Det här är en liten bit privatägd skog … och jag hoppas vi åtminstone får behålla de närmaste träden. Ska prata med grannen som äger skogen när de kommer hem från semestern.

   Gilla

 7. Nej fy men jag förstår precis vad du går igenom nu eftersom vi också bor i kanten av skogen. Vi blev också rädda när plötsligt skogen var till salu. Nu har någon köpt den och jag vet inte vem men väldigt dyrt blev det så nu är vi ännu mer oroliga, det kan inte bara vara för skogen de köpt marken vi ät rädda för att de ska sälja tomter här bakom oss. Jag som älskar min skog och utsikten mot den. Jag vill inte ha grannar där.

  Gillad av 1 person

  1. Visst blir man ledsen när skogarna försvinner! Någon risk för grannar här är det knappast, men det är inte roligt ändå.

   Gilla

 8. Usch och fy! Jag har varit med om nästan samma sak och visst blir det annorlunda. Men i mitt fall tog de inte all skog. Jag hoppas att de i alla fall sköter sig som de ska och bevarar de stigar som finns. Det finns regler om det så där kan du vara uppmärksam och klaga om de inte är försiktiga. Men jag känner din oro i magen och det drar ihop sig även i min när jag läser det här. Så himla tråkigt!
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Att de gallrar i planteringarna köper jag, men tyvärr så verkar det som att även den pyttelilla skogen med lite äldre träd också kommer att avverkas. Ska prata med grannen när de kommer hem från sin skidsemester …
   Kram

   Gillad av 1 person

 9. Efter alla mina år av skogsarbete, är min ståndpunkt helt klar. Den som inte gallrar och sköter sin skog, ska inte äga någon skog. Vi sitter i just den motsatta situationen, att vi önskar avverkning av misskött skräpskog, som tar bort all vår utsikt.
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Jag gillar inte heller misskött skog, men här är en bit välskött skog och de enda resterna av en gammal storskog som är kvar. Inte kul att bo bredvid ett hygge heller!

   Gilla

 10. Där rök den glada måndagen. Förstår att du är ledsen över skövlingen av din älskade skog. Har du funderat på att ringa kommunen/skogsförvaltningen och fråga vad som sker där. Det skulle jag göra. Dessutom hoppas jag innerligt att de inte smäller upp ett villaområde eller ännu värre några skokartonger där. Usch!

  Gillad av 1 person

  1. Skogen är privat och ägs av grannen … de är på skidresa, men när de kommer hem ska jag se om jag kan få veta lite mer. Ingen risk för för några skokartonger och inte för några andra hus heller i alla fall 🙂

   Gilla

 11. Naturskog är härlig att vandra i. Visserligen svårframkomlig, men naturen får vara som den är. Här runt Kristianstad har vi rätt så många mindre naturskogar där träd och annat får vara kvar där de fälls av vind eller ålder, om det inte är fara för olyckor. Många djur trivs i sådana skogar, inte minst fåglar.

  Gillad av 1 person

  1. Håller med dig, naturskogar är fantastiska! Vi har en del fina naturskogar/ reservat här i mina trakter också … men det är så skönt att ha skogen inpå knuten och bara kunna kliva rakt ut i den utan att behöva ta bilen. Det är den skogen jag kommer att sakna.

   Gillad av 1 person

  1. Visst … och det vet jag och det motsätter jag mig inte, men jag vill inte bli av med skogen bakom huset – skogen som skyddar från vinden från nordväst, skogen där jag vandrar varje dag, skogen där jag känner varje stig, varje sten …
   Kram

   Gilla

  1. Jag ska prata med dem när de kommer hem från sin skidsemester. Jag vill veta lite mer hur mycket som ska huggas och hur nära oss…

   Gilla

  1. Svar ja … magknip över skogen – samtidigt som jag hoppas att det bara ska gallras, men det finns en bit fin skog som jag verkligen älskar och det är den jag känner oro över … och magknip …
   Kram

   Gillad av 1 person

 12. visst är det underligt, alla dina bloggvänner blev ju också besvikna. Det ligger ju så väldans rart ert hus och
  område i skogskanten. Det var ju det som var så härligt.
  Det är mycket som är lustigt. roligt med alla påstående och dina trevliga svar. tack tack

  både lustigt, med både det ena och andra.

  Gillad av 1 person

  1. Jag sörjer skogen om den försvinner, för den var en av anledningarna till att vi flyttade hit.
   Tack Hajan!

   Gilla

 13. Det verkar som det avverkas skog överallt just nu, mer än någonsin! Visst ska skogen skötas,men inte skövlas….
  Stora skogsmaskiner som gör djupa diken och kör sönder gamla skogsvägar och stigar. Tur att det finns naturreservat och nationalparker… Ja, vi har ju även skjutfältet, som får stå ganska orört 😉
  Må så gott!
  Kram Lena

  Gillad av 1 person

 14. Skogsgallring brukar väcka känslor.
  Ibland behövs den, för att skogen ska må bra. Gamla träd bort, de som blir kvar får ljus och bättre möjligheter att leva och utvecklas.
  Men visst ska vi kunna ha så kallad orörd urskog också. Den kan bara inte finnas där folk bor och rör sig, om den har vindfällor och gamla ruttna.
  Kramar!

  Gillad av 1 person

  1. Skogsgallring har jag inget emot, men när de förstör en vacker skog med tunga skogsmaskiner så man förlorar vackra små skogsvägar och stigar, då blir jag ledsen. det gäller en liten, liten skog alldeles bakom vårt hus – all annan lite äldre skog är redan borta.

   Gilla

 15. Så trist med skogen! Förstår till fullo din oro och att du får ont i magen av att inte veta. Hoppas du kan få några svar av de som äger skogen. Klart att du har många frågor.
  Njuter av dina vackra bilder och håller tummarna att skogen får vara kvar. Vi behöver den!
  kram!

  Gillad av 1 person

  1. Man är sig själv närmast och skogen känns som en del av mig … jag hoppas en del får vara kvar i alla fall …
   Kram

   Gilla

 16. Sånt gör ont ända in i hjärtat. Nu kanske jag låter tokig men någon form av sorg blir det. Förr, då när de körde med häst eller en liten traktor känns det som de gick lite mer varsamt fram när det skulle avverkas eller gallras. Hoppas de tar det lite varsamt även med ”din” skog. Kram Maria

  Gillad av 1 person

  1. Visst känns det som de går onödigt hårt fram med skogsmaskinerna. I det här fallet var det bättre förr, men numer är det inte lönsamt … tid är pengar…
   Kram
   Kram

   Gilla

 17. ibland har radion program om skogsvård och det framgår att åsikterna går isär. Jag är så gammal att jag genom kalhuggning hunnit mista både mina svampställen, bärskogar och ridstigar. Markerna har körts sönder och allt ris fått ligga kvar och man känner inte igen sig alls. Nu rider jag inte längre så just det spelar mindre roll men det hade varit roligt att kunna vandra på de gamla stigarna som nu inte finns mer.

  Gillad av 1 person

  1. Nu vet ju inte jag hur gammal du är, men jag har också gått igenom detta med att alla mina bästa skogsmarker har försvunnit – ridvägar och svampmarker är borta för alltid … eller i alla fall i min livstid.

   Gilla

Kommentarer är stängda.