Vinterpromenad … och liten fågel i nöd…

Söndagen bjöd på ett riktigt härligt vinterväder … runt 6 minusgrader, blå himmel och en strålande sol – alldeles perfekt för en promenad 🙂

Vi hörde en duns mot fönstret och Lasse tittade ut och såg en stackars liten fågel som kraschlandat i snön på soffan under fönstret. Jag fick på mig stövlarna och skyndade ut … och där låg en liten trädkrypare, till synes livlös med slutna ögon och utsträckta vingar.

Jag tog den i handen och då öppnade den ögonen, men det såg ut som att det snurrade rejält. Den fick följa med in en stund och snart kände jag att den kunde gripa ordentligt med klorna och såg att den tittade sig omkring. Nu såg den lite piggare ut så jag gick ut och placerade den på tallens grova bark …

Lämnade den där och hoppas på det bästa … gick tillbaka efter en stund och den var försvunnen … hoppas och tror att den kvicknade till så mycket att den klarar sig.

44 reaktioner till “Vinterpromenad … och liten fågel i nöd…

 1. Härliga bilder från din vinterpromenad. Måste vara helt underbart att bo som ni, mitt i naturen. Den lilla fågeln fick säkert ny energi och kvicknade till efter din omtänksamma handling.

  Gillad av 1 person

  1. Tack Anita! Jag älskar den här naturen med det småbrutna landskapet … skogen hagarna och åkrarna … men tyvärr minskar skogarna i alldeles för snabb takt.
   Det känns bra när man kan hjälpa någon 🙂

   Gillad av 1 person

 2. Vilken fin bildkavalkad från din vandring igår. Duktigt att du ger dig ut i den kylan! Ser att det inte bara var en Big Brother som höll koll på dig utan fler. Måste kännas tryggt:-)
  Trädklättraren fick jag googla. Har aldrig hört namnet förut utan trodde att det var en vanlig sparv, men såg att den fågeln faktiskt heter trädklättrare. Gud vad man lär sig! Gulligt av dig att rädda den, men den borde ju hålla sig till att klättra i träd inte att flyga och krascha in i fönsterrutor;-) H*n fick säkert en lättare hjärnskakning och en bula;-) Men den klarar sig säkert.

  Gillad av 1 person

 3. Härliga vinterfoton! Motljusbilden är fantastiskt vacker!
  Den lilla trädkryparen klarade sig nog, den ser ut att ha piggnat till. Fantastiskt vad de tål egentligen, men det går ju förvisso inte bra för alla. Denna hade tur som fick lite hjälp på traven 😉

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Jag tror kylan är värst, ja om inte smällen är alltför hård alltså. De brukar kvickna till efter en stund i värmen och det känns skönt när de klarar sig 🙂

   Gillad av 1 person

 4. Den ser riktigt pigg ut trots hjärnskakningen, så jag tror nog att din lilla trädkrypare klarade sig bra. Det hände med en domherre hos oss för några veckor sedan. Den tog dock längre tid på sig att piggna i men efter ett par timmar så flög den igen. Jag har lärt mig att om fågeln håller huvudet neråt eller sträcker halsen långt bak så är det riktigt illa men så länge den kan röra huvudet i sidled så går det för det mesta bra. Jag tog också in domherren en stund innan jag lade den på en matta på trappan där den hade översikt över sin fru vid matbordet. Hon väntade snällt medan han frisknade till. Så skönt det är när man ser att allt går som det ska.
  Tack för fint inlägg Anki, dina bilder är så fina!

  Gillad av 1 person

  1. Det händer ju då och då att någon krake kraschar in i ett fönster. Har under årens lopp tagit hand om många som nog kanske frusit ihjäl annars.
   Tack Karin!

   Gilla

 5. Oj, vilken tur att lilla fågeln hittade en god samarit! Självklart har den repat sig och flugit iväg. Så vackert det är under morgontimmarna, de jag sover bort, fortfarande. Min dotter skrev idag på messanger: Mamma, vad gjorde du uppe klockan två inatt, det står att du var inloggad då! Haha, avslöjad!!!
  Kramen

  Gillad av 1 person

 6. Småfåglarna brukar också flyga i vårt altanfönster. Ibland kan de ligga kvar upp till 30 minuter om inte mer. Några dör *tår* Vi har massor av snö och nu är det jättekallt. Har fått rapporter att rådjuren dör och vi har inte lika många som er. De har svårt i all denna djupa snö och sedan kylan på det (30-32 grader). I morgon ska vi få massor av snö igen. Fina bilder/ kram

  Gilla

 7. Ett sådant hjältedåd i vardagen ❤ Hoppas fågeln kvicknade till.
  Kanske den kommer och knackar på en dag 🙂
  Vi hade -18 i morse, alldeles för kallt om du frågar mig – nu vid 14-tiden -13.
  Plus har lovats till helgen, gärna för mig!

  Gillad av 1 person

 8. Vilken fin promenad du tog oss med på! Och så mycket att s elängs vägen.
  Vilken tur att Lasse hörde fågeln och att du kunde ta in den för återhämtning. Håller tummarna för att den piggnade på sig ordentligt.
  Kram!

  Gillad av 1 person

 9. Så dramatiskt! Jag håller tummarna för att den lilla trädkryparen klarade sig.
  En sådan vill jag gärna ska komma till min matning – du kan inte skicka upp en till mig som du tydligen gjorde med koltrastarna? 😉
  Och så dessa dovhjortar…..! Haha! 😀
  (dem behöver du inte skicka upp…)

  Gillad av 1 person

 10. Vilken hjälte du är som räddade livet på trädkryparen ❤ Det är alltid tråkigt när fåglar flyger hårt mot fönsterrutorna och skadar sig. Det gick säkert bra den här gången 😀
  Jag ser att jag har missat kanske den finaste perioden den här vintern. Vilken tur att jag då kan titta in hos dig och se hur det var. Härligt!
  Kram

  Gillad av 1 person

 11. Hoppas Trädkryparen klarade sig. Oftast dör de nästan på en gång för de bryter nacken när de flyger in i ett fönster. Men har de tur får de bara en liten hjärnskakning, och då behöver de lite värme och mörker så kvicknar de snart till igen. Som din gjorde. Vi har skogen speglar in i rumsfönstren och då och då flyger någon fågel in i fönstret. Jag har satt upp siluetter på falkar men de lär sig att de inte är riktiga. Nya fåglar skräms kanske. Härligt att ni tog in den en stund.

  Gillad av 1 person

  1. Den klarade sig … och det här händer tyvärr ibland. Har med åren lärt mig att om man går ut och tittar till olycksfåglarna på direkten … och inte döden varit ögonblicklig, så brukar de klara sig med en stunds värme och vila 🙂

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.