Veckans rubrik – snällhet

Karin på Åland har satt årets första rubriker … januaris tredje rubrik är SNÄLLHET.

För mig betyder det att vara snäll, vänlig, godmodig  – att utan att kräva något i gengäld ställa upp för någon annan … att vara en bra vän.

En del inte värderar inte ordet snäll som jag, utan jämställer det med dum, vilket för mig är motsats till snäll.

Kor anses snälla … och lite dumma, vilket inte alls är fallet – ja, att de är dumma alltså, för det är de inte.

Snällhet – dumhet  eller dumsnäll  … komplicerat detta.

”Den som är stark måste också vara snäll” – från början Astrid Lindgrens ord om Pippi Långstrump och visst visar hon en stor dos snällhet när hon ger vännerna presenter och till och med  ger tjuvarna Dunder-Karlsson och Blom varsin guldpeng.

Bild hittad i SVT:s Öppna arkiv

  Senare blev det även ett citat av Bamse, väldens starkaste björn. Han är verkligen snällheten själv i mina ögon … snäll mot sina vänner, men sträng mot busarna 🙂

HÄR kan du läsa mer om denna utmaning …

Nästa vecka är rubriken PLUS och MINUS.

 

30 reaktioner till “Veckans rubrik – snällhet

 1. Härlig tolkning! Kor SER snälla ut, jag är inte alldeles säker på att de alltid är det 😉
  Men i stort tolkar jag nog snäll på samma sätt som dig tror jag. Att vara snäll är inte att vara dum och att vara dumsnäll är att vara alldeles för snäll 🙂

  Gillad av 1 person

 2. Du minns nog att jag avskyr ordet snäll *ler*
  Någon ska prata gott om en person vid en begravning … hon var då i alla fall snäll?!?! Levt ett helt liv och så kommer bara dessa banala ord?!?! Säg vad som helst utan att ta med ordet snäll 🙂 Exempel: ” Hon var en medkännande människa osv.”
  Fin kobild!
  /kram

  Gillad av 1 person

  1. Jodå … alla ord kan användas fel och få en tokig betydelse. Jag förstår precis hur du menar, men jag tycker ändå det är ett bra ord, för motsatsen till snäll är dum och det är inte det minsta bra 🙂
   Kram

   Gillad av 1 person

 3. Godmorgon, jag har svårt för ordet snäll, även om det i min värld betyder god. Men nog vill jag ändå vara snäll…motsatsen är ju inte så kul! Fint tolkat, älskar kossor/kram

  Gillad av 1 person

 4. Håller med paulamerion om ordet snäll. Har varit snäll och hjälpsam i många år men blivit utnyttjad av många s.k vänner. Tycker bättre om medkännande eller omtänksam.
  Gillar Bamse.

  Gillad av 1 person

 5. Fyra bohemiska bröder, (Tubbarpepojkarna) som bodde tillsammans med sin mor, sa till mig på väg till skolan, i början av 60- helt: ”Varför ska man ha kor, först leta efter dem en timma i skogen, sedan mjölka dem och när det är klart, sparkar de ut mjölken”.
  Kram

  Gillad av 1 person

 6. Suverän tolkning av ordet ”snäll”. Blev dock aningen överraskad när jag såg att det inte bara var jag som tolkar ordet som ”dum”. Minton sätter pricken på i:et med kommentaren. Använder aldrig ordet utan säger alltid” omtänksamt” i stället.
  Vad gäller kor har jag då ingen erfarenhet, men jag tror dig;-)
  Hursomhelst är din tolkning toppen:-)

  Gillad av 1 person

 7. Underbart fin tolkning av ordet snäll. EN av mina arbetskamrater brukar säga ”Vi måste vara snälla mot varandra” och det har hon så rätt i. Att vara snäll är för mig en mening med det här livet. Lästa boken Konsten att vara snäll av Stefan Einhorn för ett tag sedan. Tack för ett fint inlägg.

  Gillad av 1 person

 8. Jag som är uppvuxen på en liten bondgård tror att kor är ett väldigt snällt släkte, faktiskt. Om de inte blir psykiskt sjuka. Ingen av våra kor visade tecken på att bråka med någon människa, springa och vara glad vid ”kosläppet” om våren, visst, men det fanns ingen ilska i det. Tror det gäller för kor generellt! 🙂

  Önskar dig en trevlig helg!

  Gillad av 1 person

 9. Det är inte lätt att vara god, eller att vara snäll.Ibland hjälper inte det, ibland bliver det mesta taget på fel sätt.
  Om vi bara kunde vara riktigt hyggliga mot varandra skulle mycket vara hjälpt.
  Att vasra en riktigt God Vän, är ju ett fint och bra betyg.
  Vi försöker så gott det går. Trevlig vecka önskar jag nu, med många goda och snälla kamrater-

  Gillad av 1 person

 10. Tack för ett toppeninlägg och dina tankar om ordet ”snäll”. Kah tycker du fick med så bra både från Bamse och Pippi. Jag tänkte även här på Nalle Puh. ‘
  Läste ocks för ett tag sedan boken ”Kosten att vara snäll” av Stefan Einhorn och jag tyckte om den. Alla ord kan ju användas på olika sätt och snäll har ju många betydelser. Men dum-snäll ska man nog undvika att vara.
  Bildenn på korna är verkligen fin. Och visst ser de snälla ut.
  Kram!

  Gillad av 1 person

 11. Ordet ”snäll” har precis samma innebörd för mig som för dig. Jag har stött på det i betydelsen dum men kan inte riktigt förstå det. Kanske en rest från dömande och dumma ord om personer med förståndshandikapp, för de är ju i alla fall snälla. Hemskt att säga så men det har förekommit.
  Kor kan nog vara både dumma och snälla, individer som alla levande varelser 🙂
  Kram

  Gillad av 1 person

 12. Om alla människor vore snälla, skulle världen se annorlunda ut! Gillar kor, även om inte alla är snälla… Kor och katter är faktiskt mina favoritdjur. Snälla, vackra, smarta och går sin egen väg…
  Kram

  Gillad av 1 person

 13. Kloka ord!

  Snällhet börjar uppvärderas tror (och hoppas) jag, eftersom alltmer forskning tyder på att vi mår bra, rent fysiskt, av att vara snälla och av att möta snällhet. Det är lite som med sömn. Det har ju setts som lite töntigt att behöva sova mycket (och att vara snäll). Nu seglar båda upp i toppositioner som supernyttiga och hälsobringande!

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.