Spännande bok …

… ja, enligt mig då alltså 🙂

Nu är jag förstås medveten om att de flesta av mina kära bloggvänner har helt andra bokfavoriter 🙂

Jag är ju lite ”nördig” och kanske lite insnöad, men just kryptogamer, som svampar och lavar tycker jag är väldigt spännande.

Svamp har varit mitt stora intresse ända sedan 80- talet, medan intresset för lavar är ganska nytt och här har jag massor att lära.

Den här boken är skriven av Linnea Helmersson och utgiven på Fältbiologernas förlag. Den är så trevligt utformad med både fina foton och härliga teckningar … och jag gillar den mycket!

Den tar inte upp så jättemånga arter, men beskriver de vanligaste i olika miljöer och  med det kommer man i alla fall en bit på väg att öka sina kunskaper.

Några av mina egna bilder på lavar …

Även mossor är spännande, men jag får kanske fördjupa mig i en sak i taget …  🙂

I alla fall är jag jätteglad att jag köpte denna bok som kommer att ge mig nya insikter i naturens hemligheter.

Annonser

40 reaktioner på ”Spännande bok …

   1. Skulle tro det 😉 Men härligt att ha något som intresserar en, det var ett tag sedan sist jag hade lust att fördjupa mig i något. men, det kommer igen… den lusten kommer alltid igen 🙂

    Liked by 1 person

 1. Jag kanske inte delar ditt stora intresse för lavar men jag gillar svamp och lär mig gärna mer 🙂 Nu fick jag lära mig att lavar också är svampar, i alla fall till stor del och det var en ny och intressant lärdom 🙂 Jag tittar gärna på allt fint i naturen och uppskattar skönheten i det och om något namn skulle fastna så är det inte så dumt. Jättekul att du har hittat en bok som ger dig sådana känslor 😀 Så mycket du har att se fram emot när du kan gå ut och leta efter det du nyss har lärt dig.
  Kram

  Liked by 1 person

 2. En vacker bok att bläddra i och njuta av bilder och teckningar, absolut! Men jag skulle nog inte läsa i den. Visserligen gillar jag naturens under, men att den passar dig, förstår jag mer än väl! 😀
  Önskar dig en fin lördag! Kram

  Liked by 1 person

 3. Oh vilken spännande bok. Har lärt mej massor sedan jag började blogga. Insekter och spindlar som jag tyckte var äckliga gillar jag nu. Har köpt en bok om dessa underbara kryp. Din bok hamnar säkert i bokhyllan. Älskar naturen och allt som lever och växer där.

  Liked by 1 person

 4. Hej nördis! Det är därför det vore så spännande att få gå måång låånga skogspromenader med dig, för du kan så mycket, som en uppslagsbok hela du. Jag är tyvärr mera sån som kan lite om mycket o har inte funnit något ämne som intresserar tillräckligt för att nörda ner mig…det skulle jag gärna vilja ha! Men kanske kommer det något ämne jag bara plötsligt blir heltänd på, det är väl lite som med förälskelse…plötsligt händer det! Trevliga lässtunder önskar jag dig och lördagskram

  Liked by 1 person

  1. Jag vet ju att du kan mycket om det som finns i naturen du också, så var inte så blygsam 🙂
   Är övertygad om att boken kommer att ge mig många aha …!
   Kram på dig kompis!

   Gilla

 5. Först och främst fick jag googla ordet ”kryptogam”. Nu vet jag vad det betyder också;-) Boken är ju som klippt och skuren för dig. Har en känsla av att den kommer att vara väl tummad om några år. Njut av all nyvunnen kunskap!

  Liked by 1 person

 6. Jag tycker ju om att lära mig ”nya saker” och tackar för tipset om boken. Är öppet öfr det mesta. Vacker attt bläddra i och jag är säker på att jag kommer att lära mig en hel del. Är ju inte så bra på det här med lavar och svampar. Men en vacker bok kan hjälpa mig en hel del. Och jag hade nog inte sett den själv i hyllan. Eller inte tittat efter den. Men nu så…
  Kram och trevlig kväll.

  Liked by 1 person

 7. Jag ska tipsa min Uffe om det här inlägget. Det är hans område på alla punkter.
  Självklart så har jag också ett visst intresse av detsamma, man blir ju präglad, om inte annat. fin bok!

  Gilla

 8. Vilken perfekt bok för dig!:-)
  Själv tycker jag att många svampar är lite läskiga. Men den läskigaste svampen kan ändå många gånger se fantastisk ut när du fotograferar dem!
  Lavar och mossor däremot älskar jag! Det är så fascinerande hur känslig lavarna är för luftens kvalité. Hos oss växer det massor med lav och det gör mig så glad!
  Ha en fortsatt trevlig helg!
  Kram / Maria

  Gilla

 9. En bok som passar dig perfekt. För mig hade det mest varit en spännande bok med många sorters svampar jag aldrig ens hört talas om. Du förklarar lättfattligt med dina bilder, så jag nöjer mig med din ”bloggbok”. Kram

  Liked by 1 person

 10. Tycker det är riktigt spännande med dessa kryptogamer! Kan inte så mycket om dem, men tycker de är så vackra. Älskar att vara i skogen, så det blir väl något att ägna sig åt när jag blir pensionär…..
  Kram!

  Liked by 1 person

 11. Haha, jag tillhör väl den skara bland bloggvännerna som faktiskt delar din uppfattning om att detta är en väldigt bra bok! 😀 Tack för tipset! Jag har bara en tunn gammal bok om mossor och lavar som är väl föråldrad vid det här laget…..

  Liked by 1 person

  1. Tänkte väl att du skulle uppskatta boken 🙂 Jag hade en gammal trist kryptogamflora – är jätteglad för denna 🙂 Planerat är att inhandla en mer omfattande lavflora, men det får vänta tills jag ”blir stadd vid kassa” 🙂

   Gilla

   1. Jag hade ett presentkort som hjälpte till, annars hade jag nog väntat med att köpa den. Kollade Bokbörsen, där jag brukar handla ganska mycket, men som sagt, där var den ännu dyrare …
    Kram

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.