Veckans rubrik – vecka 51

Veckans rubrik är KRIS …

Medias allt större intresse och tätare information om vad vi bör tänka på om det uppstår en oväntad krissituation i samhället gav mig tanken till denna rubrik.

Tidigare har det rekommenderats att alla bör ha en beredskap för att klara sig i 72 timmar, alltså tre dygn, men nu i veckan presenterade Försvarsberedningen en rapport där de anser att man som privatperson bör kunna klara sig en hel vecka på egen hand. Det här har satt igång mina tankar.

En del saker känns väldigt självklara, som att ha ett tämligen välfyllt skafferi med konserver, pasta, ris och olika torkade gryn och bönor … och knäckebröd! Stearinljus och värmeljus, ficklampa och extrabatterier känns också som det är bra att ha, men sen då?

Jo, något att laga maten på … och för att få lite värme om det är kallt – någon slags fritidskök, kanske ett litet gasolkök … och så vatten – en stor vattendunk är bra att ha.

En ”vevradio” som inte behöver någon strömförsörjning är bra att ha – veva igång den för att lyssna på nyheter och annan samhällsinformation.

Sen är det ju viktigt att fundera på vad just den egna familjen behöver för att klara av minst en vecka när ingenting fungerar som vanligt. Receptbelagda mediciner … bra att ha koll på.

Kontanter förstås! Själv har jag sällan några ”riktiga” pengar på mig, så det är absolut något för mig att tänka på, för när strömförsörjningen inte fungerar då kan man varken ta ut några pengar i bankautomaten eller handla på sina kort!

 

Jag började googla på ämnet … och hittade massor med intressant – bl. a. om s.k. preppare, människor som verkligen tar detta på allvar. Kanske är jag inte beredda att bli en ”äkta” preppare, men bl. a. på den här sidan finns en hel del som är bra att veta om man inte vet hur man ska börja.

Vill du veta mer om Veckans rubrik så läs HÄR.

Nästa rubrik är UPPLYST – det är min sista rubrik för den här gången … och årets sista!

 

32 reaktioner till “Veckans rubrik – vecka 51

 1. Spännande tema!
  Jo jag såg rapporten jag också. Något en inte tänker på så ofta. Jag tror att vi som bor på landet har lite lättare att ”preppa” för vi måste ändå vara lite förberedda på elavbrott och annat (även utan riktiga kriser). Vi har till och med ett litet dieseldrivet elverk ståendes i garaget (en rest sen sonens tävlingsdagar). Men inte kommer man i närheten av de riktiga ”prepparna” inte 😉

  Gillad av 1 person

  1. Vi har vedeldad spis, men blir det långvarigt elavbrott får vi bekymmer med vattnet. Ca 20 liter vatten kan vi få ihop om pumpen stannar, men sen får vi gå till grannen som har en brunn med en gammal hederlig handpump 🙂

   Gillad av 1 person

   1. Ni får leva på grannens vatten då 😉
    Vi kan ju använda elverket och få upp vatten men får lite större problem med värmen. Det lilla elverket räcker knappast till att driva både panna och vattenpump. Men vi får väl alternera 😉

    Gillad av 1 person

 2. Ja tänk så själklar kris du presenterar, en som är mer eller mindre framför näsan på en o som jag ändå inte kom att tänka på! Men var skaffar man en vevradio, det har jag inte sett ens på loppis, o på vår loppis har jag ändå sett det mesta. Något kök har jag inte, jag får nog leva på skorpor och vatten, för vatten det har jag en stor dunk som står kvar sedan ifjol då vi hade problem med vattenförsörjningen. Den är plomberad o torde duga. Ja jisses, lite skrämmande ändå att få sig tillsagt att vara beredd. Det här landet har inte varit berett….på mycket mycket länge. Och jag hoppas sannerligen att det fortsätter så. Godaste Julen bästaste vännen!

  Gillad av 1 person

  1. Världen känns osäker, så nog bör man tänka till lite …
   Vevradio hittar du om du googlar!
   God Jul till dig med min härliga vän!
   Kram ♥

   Gilla

 3. Jag tror som Anneri att på landsbygden är man bättre förberedd. Vi hade också ett dieseldrivet elverk, kamin, gasolkök och diverse annat som är bra vid en kris. Den bästa beredskapen var nog ändå husvagnen där både värme och matlagningsmöjligheter fanns. Nu är det sämre med beredskapen. Mat finns det men inget elaggregat eller gasolkök. Min syster har en braskamin i sin källare så vi skulle väl få bo där för värmens skull och kanske leva på grillad korv 😉
  Även vi har pratat en del om vad vi borde göra och skaffa. Nu gäller det bara att verkligen göra verklighet av det också. Men vi är ju tyvärr lite naiva och tror att det aldrig drabbar oss.
  Bra ämne som får igång tankeverksamheten och ett väldigt fint julkort på slutet 😀
  En riktigt god jul till dig också !
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Tror det är bra att fundera över saken – läget i världen känns lite osäkert, men man minns också hur långt strömavbrott en del fick efter stormen Gudrun … vi var strömlösa i tre dygn och över vår väg låg nedblåsta träd så vi tog oss ingenstans, men en del var helt isolerade i en vecka eller längre.
   Kram

   Gilla

 4. Inser att vi nog inte riktigt har den beredskapen alls här hemma. Skulle det bli en kris så blir det med andra ord skarpt läge…

  Kram och trevlig lillejulafton!

  Gillad av 1 person

 5. Vi stadsbor skulle få stora problem utan tvekan. Jag är uppvuxen på landsbygden och vet förstås att där brukar det finnas helt andra resurser. I mitt föräldrahem finns två stora kakelugnar som värmer mycket bra, jag har ju inget sådant. Jag ska köpa en dunk för att ha vatten i, den får stå i källarförrådet, bör bytas innehåll var tredje månad… lät det som i något program jag hörde. Ja, det gäller att tänka till, ingen kul tanke dock. Vi alla som alltid bott i Sverige och som lever nu har inte upplevt krig. De allra äldsta har förstås varit med om ransonering och dylikt. Ja, t.o.m jag har varit ransonering av bensin…. men det var en baggis för mig

  Kloka tankar som skrivits i både inlägg och kommentarer. Önskar dig en riktigt GOD JUL!

  Gillad av 1 person

  1. Bara att hoppas att inget sådant händer … varken långa elavbrott eller ofred ….
   Jag minns också bensinransoneringen – nu känner jag mig ännu äldre än för bara en stund sedan 🙂
   GOD JUL till dig också!

   Gilla

 6. Mycket intressant om vad man behövar ha hemma för att klara sig i ett krisläge. Jag ser med en gång att jag fattas en hel del. Jag önskar er en riktigt God Jul!

  Gillad av 1 person

 7. Läste också rapporten och inspekterade skafferiet. Måste nog bli betydligt bättre på att hantera en eventuell krissituation. Det gäller speciellt fritidskök, som vi inte ens äger ett. Där har ju ni som har husbil en fördel.
  Efter ett strömavbrott för ett år sedan har vi i alla fall bunkrat upp med batterier och rejäla ficklampor.
  Ett väldigt genomtänkt inlägg till kris!

  Gillad av 2 personer

 8. Ja, det är väldigt intressant då man reflekterar kring ordet kris.
  Då vi hade tre timmar elavbrott var det många som sa att det är bra att bo på landet där det finns öppna spisar, kakelugnar och sånt. Visst kan man ha sånt i våningshus också, men jag tror man klarar sig på landet längre utan el.
  Men den kris det talas om att man ska kunna bemöta i Sverige handlar ju om mycket mer än bara elavbrott.
  Och sådant kan det nog vara bra för var och en att förbereda sig på.
  God jul!

  Gillad av 1 person

 9. Kontanter har jag alltid haft hemma och ofta anvönder jag dem även när jag handlar till vardags. Vid större inköp blir det ju kort. Eftersom jag är uppvuxen med en pappa som varit med om mycket vad gäller ”krissituationer” och en mamma som upplevde andra världskriget i Norge så är jag lite född in i dessa tankar om att vara beredd. En pannlampa är också bra att ha , liksom förstås gott om batterier. Frystorkad mat är smidigt, även om det inte alltid smakar så gott.
  Och att i det skyddade Sverige tänka tanken på att en rejäl krissituation kan uppstå tror jag är viktigt..
  Tack för dina goda kristankar.
  Kram!

  Gilla

 10. Välfunnet kristema! Jag har egentligen aldrig kommit över den där känslan av att man är illa ute om man inte har potatis i källaren så att det räcker hela vintern. Och äppelmos, lingonsylt och vinteräpplen. Inkokta päron och äpplen. Saltsill. Ko, höns och gris. Egen brunn och så vedspis förstås. Så hade min farmor och farfar och det var nog det som klarade dem igenom riktiga krisår.

  Stugan har jag kvar, så det är bara kon, grisen och hönsen som fattas…

  Gilla

Kommentarer är stängda.