Veckans rubrik – vecka 47

Olgakatts tredje rubrik är

”Eko och/ eller närproducerat?”

Här är jag lite kluven, för vad är bäst … ekologiska produkter som åkt många mil eller närproducerade som inte är ekologiska, men som inte har åkt ”landet runt” ? Allra bäst är förstås om det är både närproducerat och ekologiskt!

Köper jag vår närproducerade mjölk från gårdar som ligger ganska nära – ja då har den åkt många mil till mejeriet och tillbaka – runt 40 mil. Den är ekologisk och det är ju bra, men så många mil i transport, det känns inte bra. Alternativet är Arlas eller någon av de andra stora, typ ICA, Coop eller Willys ekologiska – men hur många mil den mjölken har åkt, det törs jag knappt tänka på.

Köper bara svensk frukt om det är möjligt. Nu är det ju lite begränsande eftersom det varken finns bananer eller citrusfrukter som är svenskodlade.

Bananer lär vara bland de mest besprutade frukterna med stora konsekvenser för dem som arbetar på bananodlingarna, så därför köper jag bara ekologiska – för arbetarnas skull, för min egen skull och för miljöns skull och de är i regel bara några kronor dyrare än de ”vanliga”. Samma sak gäller kaffet – ekologiskt förstås 🙂

Vårt hushåll är ingen storkonsument på honung, men den jag köper är lokalt producerad hos Matts i Vånga, bara 4 km bort.

Naturligtvis har han modernare bikupor än den här från ”förr i tiden”

Nötkött köper jag i stort sett aldrig, men fläskkött köper jag – inte ekologiskt men alltid svenskt… kyckling köper jag ofta och alltid närproducerat från uppfödare i länet, men inte ekologiskt … chark köper jag från charkuterister i Norrköping och Linköping, inte heller ekologiskt, men svenskt och närproducerat.

Potatis och rotfrukter köper jag närodlade från Kvillinge utanför Norrköping … så summa summarum – jag gör så gott jag kan efter mina förutsättningar … och  även om jag helst bara skulle handla ekologiskt OCH närproducerat så går det inte …

De här grisarna såg vi för ett par år sedan … visst ser det härligt ut!

Nästa vecka är rubriken ”Kultur – vad väljer du?”

Om du är nyfiken på den här utmaningen så kan du läsa mer HÄR! 

31 reaktioner till “Veckans rubrik – vecka 47

 1. Hej, ja visst är transporterna ett dilemma! Det värsta jag läst var när dom berättade hur danskarna gjorde med grisarna. Först åkte dom evinnerligt långt bort i transportbilar för att slaktas, sen åkte dom till andra sidan jorden för att processas och sen återvände de hem till Danmark för att bli färdiga produkter och hamna i butikerna. Vad hjälper det då konsumenten att det står ursprung Danmark på förpackningen!!!!! Den lilla människan gör så gott hon kan. Men nötkött, köper du ingen färs heller? Annars blir det inte mycket nöt här heller, bara om jag varit hos slaktarn så jag handla en stor bit med ben att koka. Ha en fin lördag, väntar ivrigt på att skidåkningen ska börja. Det har ramlat ner lite vitt puder under natten, känns genast lite ljusare, Hälsa gubben o kram till er

  Gillad av 1 person

  1. Jag förstår inte varför det ens säljs danskt kött i affärerna – det borde vara förbjudet!
   Jovisst köper jag färs, men oftast mager fläskfärs eftersom den som regel är billigare 🙂
   Ha en bra dag!
   Kram

   Gilla

 2. Visst vill man göra vad man kan. Jag försöker också köpa närproducerat och/eller ekologiskt när det är möjligt. Bland annat köper jag nötkött av ett par bara någon kilometer härifrån, kravmärkt från djur som jag faktiskt med egna ögon kan se att de har det bra. Men det går ju inte riktigt att få till allt – man kan bara göra så gott man kan.

  Gillad av 1 person

   1. Fast det svider ibland att äta köttet när jag gosat med någon highland cattle kalv, sötare finns ju liksom inte. Och ja, jag vet. Det är inte den jag äter men ändå…

    Gillad av 1 person

 3. Det är inte så lätt det där med eko- och närproducerat.
  Som journalist ska man helst i Svenskfinland använda lokalt producerat, eftersom närproducerat är direkt översatt från finskans lähituotettu … nå, men i alla fall tycker jag att lokalt producerat säger mer än närproducerat, för man ska ju räkna med vägen varan transporterats och det lokala är lokalt, t.ex. från grannen som är bonde eller någon som kokat sylt själv osv.
  Kram och ha en skön lördag!

  Gillad av 1 person

 4. Jag är väldigt kluven i denna fråga, det har skrivits en del på sistone att det ekologiska inte är så bra. Jag tror det är mycket fusk överlag!

  Gilla

 5. Jag har också funderat mycket på detta och vill nog göra mer än jag gör. Innan jag flyttade gick jag med i gruppen ”min farm” där man i förväg beställer produkter från bönder i närområdet. Allt möjligt från grönsaker till kött, ägg och ost. Dessa varor levererades till en plats i Östersund på bestämda datum. Jag prenumererade t ex på ekologiska ägg. Som ensam går det åt så små mängder så jag nöjer mig med att försöka ha lite koll på det jag köper i affär. Bara svenskt fläskkött och ekologiska ägg och självklart ekologiska bananer. Men jag är också osäker på att ekologiskt alltid är bäst och är inte jättenoga med detta. Jag vill inte köpa kött från djurbarn men det är en annan fråga. Kalv och lamm går bort för mig. Jag blir lycklig av att se kalvar som får gå med sina mammor 🙂
  Kram

  Gillad av 1 person

  1. Kalv och lamm blir det inte här heller. Ägg köper jag i mån av tillgång av min granne – garanterat ekologiska och absolut ”närodlat” 🙂
   Kram

   Gilla

 6. Finns det ekologiskt att välja då köper jag det. Men jag väljer lokalproducerat främst, eftersom jag även vill gynna bygden och lantbrukarna där jag bor. När det gäller kött har vi det väldigt bra, eftersom mina föräldrar jagar, så vi får det mesta i köttväg från dem. Då vet man att djuren inte tagits från sin mamma för tidigt, att de inte behöver uppleva stress på transporter och slakthus och inte heller någon jagande hund som stressar dem, allt går snabbt och de hinner inte märka vad som sker. Jag har köpt kyckling, men får halsbränna av den. I vår ICA-butik var det bara jag som handlade REKO kyckling, så sådan kyckling tar de bara in på somrarna när sommargästerna kommer och handlar (jag har frågat). Nu köper jag ekologisk kyckling från bönder i Roslagen, och känner inte av någon halsbränna. Man undrar vad de sprutar in i kycklingarna egentligen..? Grönsaker tänker jag att vi skall odla själva eftersom det går åt så mycket, vi har mark att odla på och det skulle verkligen bli både ekologiskt och lokalproducerat. Dessutom har vi en fungerande jordkällare. Vi får se hur det går med planerna nästa vår, kanske kanske 🙂

  Gillad av 1 person

 7. Vi köper i stort sett allt vi äter hos den lokala ICA och hos Picard (fransk kedja som endast säljer djupfrysta varor till väldigt fördelaktiga priser), som har världens godaste grönsaksblandningar utan tillsatser.
  Bönder har vi inga i stor-Stockholm. Eller jo, om jag kör minst åtta mil till närmaste bonde som säljer bara griskött, som vi sällan äter. Alltså köps kött hos ICA och då väljer jag faktiskt bort svenskt kött, då det smakar precis ingenting jämfört med importer från bland annat Nya Zealand (lamm), kalventrecôte (Holland/Frankrike) och flanksteak (USA).
  Grönsaker däremot finns som närodlade varianter, även om jag inte kan påstå att gotländska palsternackor är lokalodlade direkt, men ändå… Så där gäller Picard.
  Under sommaren är ett alternativ att åka till invandrartäta stadsdelar som Tensta och Rinkeby Där är grönsakerna garanterat odlade på kolonilotter i närheten och betydligt billigare än i affären. Dessutom finns där mycket mera att välja på som dessutom är sååååååå mycket godare i smaken.
  Ja, man gör så gott man kan…

  Gillad av 1 person

 8. Joo när jag gick själv och handlade, höll jag mig till ekologiska , men nu skriver hag en nota och beställer. Det är från Coop. i dag skrattade min son och jag, jag köper alltid en 6 pack Looka, det som kom i fredags var 6 st 2 liters Loka,
  De fick ju inte plats i kylen nästan 50 cm höga. Min son fick med sig hem ett par stycken. En gång ringde och frågade hur lång tuben med Calles kaviar skulle vara. Det är ”skitnoga” med allt. sådant man inte tänker på, när man går och plockar varorna. Köper alltid ekologiska Bananer, . . Det är inte lätt ibland att vara ekonomisk, men försäker allt
  vad jag kan. Trevlig Söndag ram Hajan

  Gilla

 9. Tack för ett intressant inlägg! Ja, du har ofta det…Men vad vet vi om det ekologiska? Har ingen aning om kaffet är ekologiskt, bananer eller annat som vi importerar. Och som du så fint beskriver hurlångt har våra närodlade produkter rest innan de når jus oss.
  Vad gäller nötkött handlar vi det på Åland och från djur som haft det bra och ofta gått ute. Likaså om vi äter kyckling. Och griskött vill jag inte äta det om inte grisarna haft det bra. Och så är inte alltid fallet. Inte heller lätt att ha koll på. Precis som BP skriver finns det närproducerade produkter i Stockholmsområdet i Tensta, Hjulsta och Rinkeby och vi tar gärna turer dit.
  Men om jag inte vet om något är ekologiskt är jag tveksam.

  Kram och trevlig kväll.

  Gilla

 10. Jag är så dålig på vad som är bäst. Jag går efter priset och sedan att jag kollar någorlunda på hur frukterna ser ut.
  Äpplena i skålen ser ju hur goda som helst, blev verkligen suktad nu, så fina och väldigt fin bild.

  Gillad av 1 person

  1. Det är svårt att veta vad som är bäst … man gör så gott man kan bara tycker jag. Tack – garanterat svenska obesprutade äpplen 🙂

   Gillad av 1 person

 11. Ser inget stängsel kring grisarna?!?! Men antar att det finns då stora vägen är så nära?
  Kravodlat och närodlat … vad finns i skyn från Ruhrområden med mera?
  Ren mat är det bästa oavsett vad som faller ned från skyn.
  Läste att mycket av gifter finns i potatis som besprutas och jag som gillar potatis så.
  Helst skulle man vara en bonde som förr i tiden. Inte köpa något alls utan göra allt själv.
  Inga tillsatser, gifter och kemikalier i kläder, mat, hårschampo, toalettpapper med mera.
  Detta är stora frågor att tänka på!!!!!
  Försöker att stödja min bönder så långt det bara går men priset styr också.
  /kram

  Gilla

 12. Här mitt i Sverige, (Kårböle alltså). Här finns ingen butik alls inte ens automatmacken fick vara kvar. Det finns ett Värdshus, som heter Pilgrimen, (det finns bättre mathak på väg upp mot fjällen). Ska jag handla finns det 3 ICA butiker inom 4 mil enkel resa, ingen av dem har något vidare sortiment att välja från. Nästan alla varor har väldigt kort hållbarhetsdatum, varor packade för en månad sedan, med 4-5 dagar bäst före datum i diskarna. Jag som är ensamstående pensionär får lov att åka ofta till dessa butiker. Något bättre är det i Ljusdal, och Sveg, dit är det 5,6 mil enkel. Sveg är tyvärr uteslutet p.g.a. priserna hos både ICA, och COOP. Ljusdal har LIDL, COOP, och ICA, priserna är inte hemska, men jämför man med affärer i Stockholm är de höga, även här får man se upp med bäst före datum. Jag bryr mig inte om, om varorna är bra för miljön, däremot ska kött, och fläsk vara Svenskt. Det som jag gör för miljön är att jag försöker köra så lite, som möjligt.
  Svante

  Gillad av 1 person

  1. Oj … då har du en bit att åka! Jag har bara sju km till affären och den har hyfsade priser 🙂 Bra så att vi gör vad vi kan för miljön 🙂

   Gillad av 1 person

   1. Bara åtgärderna för Miljön är dyra för vanliga inkomsttagare är det bra åtgärder. De som fattar besluten behöver aldrig drabbas, då de kan höja sina egna inkomster i takt med kostnadsökningarna de skapar.
    Svante

    Gillad av 1 person

   2. Hm … anar en aning ironi här, men jag håller med dig. Våra folkvalda tror att alla bor i Stockholm med omnejd och kan åka tunnelbana eller pendeltåg. De ser nog till att sko sig själva först som vanligt.

    Gilla

 13. Visst är det svårt få ihop närodlat och ekologiskt. Här på ön finns inte mycket ekologiskt, men det här kommit lite mer än vad som fanns förra året, så det är åt rätt håll. Det mesta importeras hit, så transporter blir det oavsett. Bara de goda ekologiska kanariska bananerna som finns nära liksom förstås grönsaker.

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.