Bild

På orkidéspaning …

I torsdags åkte jag till ett av mina favoritställen – Glans kalkbrott. Har inte varit där sedan blåsipporna blommade – missade tätörten i år, men det kommer förhoppningsvis fler år 🙂

Parkerade på reservatet parkering …

… och tog stigen upp till kalkbrottet …

… och så in till kalkbrottet …

Ingången …

Tänkte att det skulle vara ganska lagom tid för orkidéerna som brukar blomma där… och visst fanns de!

Undrar varför?

Varför måste vissa kladda, kluddra eller rista på alla möjliga och omöjliga ställen?

Gick sedan vandringsleden runt men det tar vi en annan gång…

Skyltarna kommer framåt kvällen 🙂

15 reaktioner till “På orkidéspaning …

 1. Undrar också varför orkidéer trivs just i ett kalkbrott. Är dessutom förvånad över att de klarar vårt klimat utomhus. Väldigt konstigt faktiskt. Men vackra är dom. Borde kanske anlägga ett minikalkbrott här hemma, då de få orkidéer vi haft inte ens överlevt i en vecka;-)

  Gillad av 1 person

  1. Det här är vilda nordiska arter som är gjorda för vårt klimat 🙂 De trivs i kalkhaltig mark och då är ett gammalt kalkbrott perfekt 🙂

   Gilla

 2. Är det så att orkidèer trivs i kalkhaltig mark? I så fall förstår jag varför det var så gott om vissa arter runt Storsjön.
  Fina bilder! Jag undrar som du varför en del personer måste förstöra. Går man ut i naturen så borde själva naturupplevelsen vara målet.

  Gillad av 1 person

 3. Jag är så förtjust i orkidéer men är dålig på att hitta och känna igen dem ute i naturen, Har nästan bara olika orkideér hemma som krukväxter, de enda som överlever när vi är borta och bara får sporadiskt med vatten.
  I skärgården hittade vi då och då nattviol som doftar ljuvligt men det är nog den enda jag känner igen och så Adam och Eva.
  Tänk att få gå här ed dig i kalkbrottet och leta orkidéer. Men önska får man ju…
  Jätefina bilder och jag försöker lära mig.
  Kram!

  Gillad av 1 person

Kommentarsfältet är stängt.