Veckans rubrik – DJUR

Vårens sista … och likaså Birgittas sista rubrik för den här gången är DJUR…

De har alltid funnits i min närhet, på ett eller annat sätt, men så länge som jag bodde hemma så fick jag bara ha undulater. Tur då att jag hade kort väg till Ridhuset där det förutom hästar fanns både hundar och katter.

Under hela min uppväxt tillbringade jag alla skollov på landet tillsammans med alla de olika djur som fortfarande fanns på i stort sätt alla gårdar på den tiden…

Mest av allt önskade jag mig en häst, men det visste jag att det skulle jag aldrig få – därefter önskade jag mig en hund och en katt – vilket var lika omöjliga drömmar som hästen.

Min första katt var en svart hittekatt från fängelset i Norrköping och min första egna hund köpte jag för min första lön. Det var en underbar boxer, som tillsammans med katten följde mig in i vuxenlivet … och som följde med in i Lasses och mitt gemensamma liv med familj och barn.

Det har berättats för mig att jag redan som två/ treåring kunde sitta som förtrollad vid en myrstig och betrakta myrornas arbete med att bära hem byggmaterial och mat till stacken.

Till min glädje skönjer jag samma intresse hos mellanbarnbarnet Ludvig, som också gärna studerar de små i naturen 🙂

Många av bilderna är tagna under tillfällen som varit speciella på ett eller annat sätt och som sitter kvar i mitt hjärta och hjärna trots att det gått många år – som den här lilla fladdermusen som jag hittade i diskhon en tidig sommarmorgon. Trodde först det bara var ett vått löv, men såg sen att det var en fladdermus…

… eller dagen då jag fick hjälpa den här kalven till världen.

Ni som följt mig några år har sett min lilla film tidigare – om ni har ljudet på så hör ni fåglarnas kvitter i bakgrunden.

Barn och djur hör ihop…

Bilderna går som vanligt att klicka upp i större storlek…

Djur i vår närhet…

… en liten del av dem vi ofta ser på och bredvid vår väg och på eller intill vår tomt.

Hästarna också förstås – inte mina, utan grannens…

På gården finns ett tjugotal islandshästar i olika åldrar … det här är bara några av dem…

Och så för er som inte sett dem förut … här är sköldpaddsungarna som kom till oss på hösten 2007 … tänk att det snart gått tio år!

Av 4 ägg blev det två kläckta ungar – pyttesmå. Paddington och Rutan heter de och bor numer hos äldste sonen med familj, där även deras pappa Torsten och ytterligare två sköldpaddor bor…

Fler hundar och katter … samt en hel massa andra djur har funnits i vårt hem, men för att inte det här ska bli till en hel roman så måste jag sluta nu … vilket inte är helt lätt då minnena bara kommer fram fler och fler ju längre jag sitter här…

Det här är som sagt vårens sista inlägg på ”Veckans rubrik”, som nu gör ett uppehåll över sommaren och återkommer i augusti.

Om du vill se vad de andra deltagarna skriver om, så finns det HÄR.

Tack Birgitta för kluriga rubriker i April!

26 reaktioner till “Veckans rubrik – DJUR

 1. Man blir alldeles lycklig över detta inlägg. Tänk att få vara ett djur och bo hos er – då vet man att man har det bra! Vilka små sköldpaddor och coola namn på dem.
  Ingen nattfrost här heller, men lite snö som yr i luften. Ha en fin lördag! Kram

  Gillad av 1 person

 2. Det måste ha varit enormt roligt att få vara med om en kalvfödsel. Dina bilder på djuren som två och två är ute och går är fantastiska. Jag har sagt det tidigare…du är en modig kvinna. Att plockka fram kameran och fotografera en fladdermus i diskhon är något som jag aldrig i hela mitt liv skulle ens fundera på att göra. Hoppas ni får en trevlig och varm långhelg.

  Gillad av 1 person

 3. Djur är härliga! Jag har alltid haft djur jag också. Är sedan november djurlös för första gången i livet tror jag. En ganska märklig känsla men det kändes som om det var dags för en liten paus. Är inte så orolig för att den blir långvarig 😉
  Härliga kort, djur väcker många minnen!

  Gillad av 1 person

  1. Tack … visst är det härligt med djur 🙂
   Just nu har vi bara katten Sixten som valde oss till sin familj 2009 när vi var tvungna att ta bort vår sista hund…

   Gillad av 1 person

 4. Så intressant att läsa detta inlägg om ditt djurintresse. Jag känner igen mig själv i mycket. Visserligen har jag inte haft som önskan att ha häst men hund och katt och det dröjde länge innan jag kunde förverkliga drömmen. Jag är ju född på en bondgård där det fanns en massa djur. Allt ifrån hästar till höns.
  Härliga bilder som du bjuder på också. Bilden med Ludvig, helt underbar.
  Fladdermusen, det verkar så otroligt att den skulle ligga där, i diskhon. Fin film också., Jag har själv varit med då små djur har kommit till världen. Allt ifrån kalvar till kattungar.
  Ha en trevlig helg.
  Kram!

  Gillad av 1 person

  1. Underbart att fått växa upp på landet!
   Ha en trevlig helg du också!
   Tack …och tack detsamma!
   Kram.

   Gilla

 5. Vilket härligt inlägg och fantastiska bilder! Vad vore livet utan djur! Som liten fick jag ha undulater och fiskar men som tonåring fick jag en katt. Hund ville inte mina föräldrar ha men det löste Husse och jag. Nu har vi bara Miss e kvar men jag går lite i valptankar så vi får väl se…

  Kram och trevlig helg!

  Gillad av 1 person

  1. Ja, vad vore livet utan djur 🙂
   Valptankar … ååhhh … ännu mer avundsvärt än Nespresson!
   Tack … och detsamma!

   Gilla

 6. God förmiddag! Tack för denna fina läsning med tillhörande vackra bilder. Att djur ligger dig varmt om hjärtat förstår jag. Och så fina minnen du har med dig.
  Djur har jag aldrig haft själv, men jag är delvis uppvuxen på landet på en gård och där fanns kor, höns, en arbetshäst och katter. Ridit har jag gjort och både som tonåring och som ”gammal” men nu är dte några år sedan. Idag får jag nöja mig med att vara ”mattemor” åt dotterns labrador och Curre tar jag gärna hand om.
  Njöt av att de din film om kalvningen och minns att jag också varit med om detta under uppväxten.
  Maken är uppvuxen i den åländska skärgården på ett jordbruk och har under sin uppväxt varit omgiven av djur, så djurvänner är vi.
  Önskar dig en fin helg.
  Kram!

  Gillad av 1 person

 7. Du är verkligen en djur- och naturmänniska! Ditt inlägg är verkligen ett bevis på din kärlek för alla slags djur:-)
  Det roligaste är att du också hade sköldpaddor med. Är uppväxt med just sköldpaddor, bästa djuren som finns enligt mig. De skäller inte, bajsar knappast, sköter sig själva och tappar ingen päls heller;-)

  Gillad av 1 person

 8. Tack Anki för den fina berättelsen med bilder från din barndom och din vuxentid, det är alltid intressant att få blicka tillbaka, visst undrar man vart tiden tagit vägen . . . .
  Djur och barn hör verkligen ihop, ett liv utan dem vore nog trist. En nyfödd kalv hör liksom våren till även med en massa fågelsång. Jag är galen i djur, skulle kunna tänka mig många olika sorter men man måste både hinna och orka ta hand om dem, nu får vi snart pröva på hund och katt livet.
  Tack för Ludde hälsning.
  Trevlig långhelg,kram/ Eva

  Gillad av 1 person

 9. Så härlig syn att se dessa fina tulpantjuvarna…
  Visst är det tråkigt att de äter upp blommorna. När vi bodde i Sverige så hade vi många besök av rådjur och älgar i vår trädgård. Det kunde lätt ses från deras hovar. //Trevlig Valborg

  Gilla

 10. Men ooooh, suckar och suktar, vilket fint inlägg o jag känner som du, hur ska man kunna fatta sig kort i detta ämne som står en så nära hjärtat! Sköldpaddorna, hur hamnade de hos er, ett för mig helt främmande djur, skulle inte ha en susning om hur man sköter en sådan liten krabat. En sommar för många år sedan var systersonen hos mig på sommaren ett par veckor, och han var livrädd för allt! Träd, skog, insekter, ja allt, det var rent omöjligt att få honom med honom från gårdsplanen, han bara tvärvägrade. Snacka om asfaltsblomma. Det kommer att bli tomt när rubrikerna tar paus, vad ska jag ägna mig åt nu då? Hoppas verkligen att gruppen kommer igång i höst igen, jag tycker så många bloggare helt lägger ner. Om det är intressebrist, tidsbrist, eller att man helt enkelt blir lat o hellre väljer fb och twitter o instagram, inte vet jag, men sorgligt tycker jag att det är. Jag gillar fb, men allt annat har jag bannlyst, då blir man ju sittande hela dagarna framför skärmen.
  Ha en fin första maj, jag hoppade både brasa o fyrverkerier ikväll/kram

  Gilla

 11. Så underbart med så många djur i närheten och inte blev du rädd då du träffade på fladdermusen! Så fint att få se den lilla kalvens första steg.
  Trevlig sommar!
  Hälsningar
  Birgitta

  Gillad av 1 person

 12. Åh vilket härligt inlägg om alla djuren, de små sköldpaddorna är ju helt bedårande! Och vad roligt att du ser det här intresset gå i arv vidare till barnbarnen! Att se djur födas är minnesrikt, åtminstone om man inte är med om det alltför ofta. Minns fortfande när vi hade får en kort period under min barndom och att få se lammungar komma till världen! Och så är det nog, varje djur får en särskild plats i ens hjärta…

  Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.