Veckans rubrik – MARS

Även denna vecka är det Matfreaket som är rubriksättare och den här gången har hon gett oss rubriken MARS … mycket passande så här i månaden med samma namn.

Krigsguden Mars … bild från Wikipedia

Ordet mars kan ge lite olika associationer … som den antika guden Mars – romarrikets krigsgud, som har givit namn både till månaden och till planeten med samma namn.

Mars, den första vårmånaden … ja i alla fall i min del av vårt avlånga land. Snön (om det nu funnits någon) är borta, sjöisarna går upp…

… och de första vårblommorna visar sig. (klicka på bilderna om du vill se dem i större format)

 

I Bondepraktikan kan man bl.a. läsa detta:

I Mars månad skall man sig ofta tvätta och bada,
och är godt att bruka söt drick, som mjöd och annat sådant,
men vakta dig väl för kall drick“

 

 

 

Så till sist … planeten Mars, den fjärde planeten från solen … kallas ibland ”Den röda planeten” p.g.a. sin röda färg.

Bilden hittad på Illustrerad Vetenskaps sida.

På Mars finns berget Olympus Mons och det är med sin imponerande höjd på 22 km solsystemets högsta berg … 22000 m – det är högt det!

Mer om Veckans rubrik hittar du HÄR, där du även hittar länkarna till övriga deltagare.

Nästa vecka är rubriken Blommande blommor/ gröna växter och då blir det nog ännu mer blommor 🙂

30 reaktioner till “Veckans rubrik – MARS

  1. Så sant så! Vi har haft samma tankebanor och delar på bilden av guden Mars 🙂
    Också jag hade sparat bilder på planeten och banan den tar, men så blev det två katter istället.
    Alla vårblommor får dock vänta för min del, här har vi snödroppar och julros som blommar. De andra kommer
    senare i år. Men det är vanligt att krokus och liknande blommar för fullt i mars. I år är de senare än vanligt.
    Nu får jag glädjas åt dina vårblommor och senare åt mina.
    Bondepraktikan är rolig att läsa och stämmer också till en viss del, men allt har förstås förändrats under årens lopp.
    Ha det gott!

    Gillad av 1 person

  2. En härlig tolkning av ordet ”mars” hos dig. Här trillar det ena vårtecknet efter det andra in även om det fortfarande är ganska så kyligt.

    Önskar dig en härlig lördag!

    Kram

    Gillad av 1 person

  3. Men titta, där är han igen, den populära guden! Och en massa fina vårblommor, såna som hör april månad till om man bor på mina breddgrader. Förr om åren brukade vi åka iväg på en minisemester lite neråt i landet under våren bara för att få njuta lite tidigare när tålamodet tröt. Nu känns det segt hos mig, temperaturen är inte tillräckligt varm för att påverka snömängden ett dugg. Men, sen plötsligt händer det, mars lämnar vintern bakom sig och visar vårens ankomst.
    Kramiz

    Gillad av 1 person

  4. Tänk så mycket man kan förknippa Mars med. Här fastnar jag dock mest för ditt fantastiska collage på vårblommorna. Otroligt läckert och så proffsigt! Kul med ”tekniken” också – jag menar du har ju gjort ”bollar” av blommorna, men när man klickar på bollarna kommer originalbilden upp ”som vanligt”. Otroligt! Är oerhört impad över din bildbehandling och hur snabbt du har bemästrat WordPress. (Ja, jag vet att jag har sagt det förut, men det tål ju att upprepas hur många gånger som helst.)

    Gillad av 1 person

    1. Kul när det fungerar som det är tänkt, men det är inte jag som är duktig … det är WP som fixar det när jag ber om det 🙂

      Gilla

  5. Mars är mångtydigt visar du verkligen på i ditt bildrika inlägg! Vilka härligt vårliga bilder att inspireras av i väntan på att våren ska ta över ”på riktigt” även här i Dalarna! Ha en fin söndag!

    Gillad av 1 person

  6. Oh så har du ju en vän – Herr Nilssons Fru som föddes den allra första dagen i denna fina månad. Bara det 🙂
    Fina bilder – mars är verkligen en underbar månad, vår! fåglarna kvittrar glatt, solen värmen (när den är framme som idag) ja mars är bra.
    Kramiz

    PS jag har inte redigt fått kläm på hur kommentarerna hamnar i din blogg, för vanligen är det efter inlägget men hos dig före, så den här kommentarern hamnade också i ditt tidigare inlägg 🙂 sorry DS

    Gillad av 1 person

    1. Det är OK … har aldrig funderat på hur det ser ut, men man måste klicka på ”kommentarer” i början där inläggsrubriken finns… lite knäppt, men inget jag kan påverka (tror jag)
      Kram

      Gilla

  7. Träffande helt perfekt inlägg över ämnet. Skrattade gott åt saxningen från Bondepraktikan ”skall man sig ofta tvätta och bada…” hihi. Fanns en hel del i Bondepraktikan förstår jag för dåtidens bönder. Kul du tog upp det. Och tänk så mycket fina blommor vi har att se fram emot.
    Själv har jag gått och grunnat lite på att ta mig an planeten mars precis som du men jag grunnar nog ett tag till. Varit bortrest sen i torsdags så jag är igen lite på efterkälken. Men nåt kommer det under morgondagen!
    Kram och finfin söndagskväll till dig!

    Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.