Veckans rubrik – KVINNOKRAFT

Månadens andra rubrik från Matfreaket är KVINNOKRAFT.

Rubriken är mångtydig, för kvinnokraft kan visa sig på olika vis … t.ex. med kvinnor som var och en på sitt sätt blivit berömda av någon speciell anledning.

En av dem jag först kom att tänka på var Florence Nightingale …

… den berömda engelska sjuksköterskan, som även grundade en sjuksköterskeskola i London.

Känner du igen namnet Ada Lovelace … och vet du vad hon är känd för?

Jo, hon är den som anses vara den som uppfann grunden till modern dataprogrammering!

Som den fördomsfulla person jag är så trodde jag att det var en man som uppfann världens första vindrutetorkare … tänk så fel jag hade!

Det var istället  Mary Anderson  som kom på den idén och 1903 tog hon patent på världens första vindrutetorkare.

 Rosa Parks, en stark och modig kvinna, en symbol för medborgarrättsrörelsen i USA.

Hon blev världsberömd när hon 1955 vägrade att lämna sin sittplats på bussen till en vit man och för detta blev hon arresterad, dömd och fick betala böter…

En tjej som gjort djupt intryck på mig under senare år är Malala Yousafzai, född i Pakistan 1997, utsatt för mordförsök 2012 och så fick hon Nobels fredspris 2014.

Världen är full av starka kvinnor … det här var bara några exempel…

Så har vi alla andra kvinnor … helt vanliga kvinnor, mammor, hustrur, arbetskamrater …  kvinnorna med superkrafter … de som orkar ta hand om familj och barn, samtidigt som de yrkesarbetar … och som jag beundrar mycket!

Vill du se vad de andra i gruppen skriver om, så titta under sidan ”Veckans rubrik” på högersidan. Där finns alla aktuella rubriker och länkar till alla som är med…

Nästa vecka är rubriken MARS.

26 reaktioner till “Veckans rubrik – KVINNOKRAFT

  1. Vilken passande kvinnokavalkad så här kring den 8 mars! Dataprogramererskan och vindrutetorkaruppfinnaren var en nyhet, väldigt kul att veta faktiskt! Jo, nog har en fördomar allt…

    Gillad av 1 person

  2. En riktigt intressant bukett av starka kvinnor har du plockat! Alla unika på sitt sätt!
    Glatt överraskad blev jag med tanke på datorprogrammeringen och vindrutetorkaren. 🙂
    Kvinnor kan!

    Gillad av 1 person

  3. Tänk att blogglandia kan vara rena rama databasen. Kände bara två kvinnor – Florence Nightingale och Malala Yousafzai. Konstigt nog var den första kvinnan jag tänkte på när jag läste rubriken Marie Curie.
    Å jag som brukar säga att jag gillar när mina fördomar bekräftas, får mig ytterligare en tankeställare här. För jag trodde också att den första programmeraren var en man – oooooops!

    Gillad av 1 person

  4. Vilka fantastiska fruntimmer det finns och fanns, inspirerande för oss alla. Den däringa Lovelace, hennes namn påminde mig om en Linda med samma efternamn men med helt annan karriär, inom porrfilmsbranchen..tihi
    Jag säger som ovan, jag tänkte direkt på Marie Curie, också inom en genre som inte var så kvinnodominerande direkt. Nä nu är det strax dags för Mello, lagom gäspigt men det kommer ju inget annat sevärt. Några räkstjärtar ska få göra mig sällskap. Trevlig lördagkväll!

    Gillad av 1 person

  5. Wow – en fin bunt kvinnor du fått med dig, nya kunskaper om vad kvinnor kan. Jag tänker på vindruttorkaren och datorprogrammeringen. Vilket lyft!
    Florence Nigthingale är jag väl bekant med från min utbildning till undersköterska för länge sedan. Hon upptäckte vikten av att tvätta händerna, det som ofta i dag ”lanseras” som en ny upptäckt i att inte sprida smitta.
    Jag gillade ditt inlägg!
    Kram

    Gillad av 1 person

  6. Visst är det helt underbart med våren! Fast idag söndag var det inte lika skönt som igår men våren är definitivt här om en lite kylslagen emellanåt.
    Kram

    Gillad av 1 person

  7. Fantastiskt vad många ”klyftiga” och framgångsrika kvinnor vi kan stoltsera med när man tittar tillbaka i historien. Några av dem du räknar upp pratade de även om på TV nyhetsmorgon och jag blev alldeles förvånad av vissa. T ex vindrutetorkarens uppfinnare för att inte tala om Ada som dataprogrammerarens moder. Kul är det förvisso och jag blir stolt över vårt släkte. Nu ska jag se vad jag kan få ihop i ämnet men publicerar nog inte förrän i morgon fm.
    Skön söndagskväller till dig. Kram

    Gillad av 1 person

Kommentarer är stängda.