Veckans rubrik – mat …

… allätare, vegetarian eller vegan?

Ja, det är månadens första rubrik från bloggen Jordgubbarochbubbel  – en fråga som jag kan svara direkt på …  jag är allätare och äter allt utom kålsoppa med frikadeller. Gillar annars kål i alla former, men traumatiska upplevelser från första året i skolan där en person höll för näsan på mig och tvingade i mig soppan har gjort att det går bara inte! Men som sagt … annars äter jag nog allt – därmed inte sagt att jag tycker om allt, men äter det gör jag 🙂

Upptäckte nu att jag har väldigt dåligt med matbilder – glömmer alltid att fota vardagsmaten. Får kanske börja med det, då det verkar väldigt populärt.

Oftast lagar jag maten utan recept – blir på känn så att säga. Lite vanskligt för det blir ju aldrig exakt som gången innan…

mat-02

De roligaste receptböckerna är de med svamp.

Soppa äter vi ofta … och den ska självklart vara hemmagjord – en mustig grönsakssoppa, en krämig svampsoppa eller en vårgrön nässelsoppa…

Fisk äter vi minst en gång i veckan … kokt eller stekt eller en god fiskgryta…

Annars så är det nog mest hederlig gammal husmanskost … så som man vant sig under åren som gått, men med mer grönsaker och mer rotsaker än förr…

Detta bildspel kräver JavaScript.

Vill du veta mer om Veckans Rubriker så klicka på länken med samma namn i sidopanelen. Där hittar du också länkar till oss som är med och om månadens kommande rubriker.

Nästa vecka ska vi skriva om KVINNOKRAFT

 

Annonser

28 thoughts on “Veckans rubrik – mat …

  1. Men vilken fin matfilm/bildspel! Det är roligt att titta på bilder av mat, allt ser så gott och aptitligt ut. Jättefina bilder verkligen! När vår yngsta skulle opereras (Chrons) och bara fick dropp och näringsdrycker låg han i sjukhussängen och tittade på matprogram dagarna i ända och tecknade pommes frites i röda Mc Donald askar. Det ligger nog djupt i våra gener, att tilltalas av att SE mat… vi äter också mer vegetariskt/grönt än tidigare även om man inte kan tro det av mitt eget nyss publicerade inlägg 🙂 Ha en fin helg!

    Liked by 1 person

  2. Åå vad gott allt ser ut! Snart kan du göra nässelsoppa, det dröjer nog inte så länge till. Färsk fisk är ju också så gott! Men idag blir det kyckling. Men nu är det dags för 11kaffe ser jag/ känner kanske det mest! Kram

    Liked by 1 person

  3. Tack Anki! Även du är inspirerande, bara så du vet! 🙂
    Husmanskost är gott, mycket gott!
    Längtan efter nässelsoppa blev stor nu. Den ser väldigt god ut.
    Jag kan förstå känslan du har för kålsoppa med frikadeller. Att bli tvångsmatad borde
    vara straffbart, minst fängelse i ett år. Jag har sett på när en klasskamrat blev tvingad
    att äta kolasås och mannagrynsgröt. Vedervärdigt. Han spydde direkt efteråt.
    Själv gillar jag inte ankfötter. Åt en soppa med ankfötter och ankfett i Köpenhamn för flera år sedan
    ja, jag glömmer den aldrig och undviker liknande rätter om jag möter dem på på något sätt.
    Ha en fin helg!

    Liked by 1 person

  4. Bildspelet på maten var ju toppen! Så du fotar mat iaf:-) Men du har rätt – jag fotar också sällan maten vi lagar, därmot gör jag det nästan alltid när vi äter ute. Är också allätare, men måste medge att jag har betydligt fler rätter som jag inte äter;-) Å japp, vi äter också fisk en gång veckan mest stekt och som gryta/soppa. Det är ju så enkelt och tar ingen tid alls att laga.

    Liked by 1 person

  5. Jag är också en typisk allätare men några saker går ändå bort och dit hör lamm, getost, inälvsmat och oliver. Fisk blir det två gånger i veckan och vegetariskt minst två gånger. Ganska så lagom balans tycker jag.

    Trevlig lördagskväll!

    Liked by 1 person

    1. Tur att man får tycka olika 🙂
      Lördagskvällen har passerat med råge – önskar dig istället en fin söndag!

      Gilla

  6. Kul matbildspel och gräsligt skolbespisningsmatminne! Man tänkte annorlunda – och väldigt fel – på den tiden! Jag har ett liknande minne och det får nog bli mitt bidrag till veckans ämne, tror jag.

    Liked by 1 person

  7. Praktiskt att vara allätare tycker jag. Det där med kålroppan och frikadellerna var ju inte bra. Tänk att det ska finnas såna plågoandar som får en människa att undvika en viss maträtt ett helt liv. Fy. Frikadeller är ingen favorit hos mig heller trots att aldrig någon tvingat mig. Du säger att du har ont om matbilder men du lyckades ju få med ett jättefint bildspel med många frestande härliga matbilder, recept och allt dessutom. Nu är det inte utan att jag börjar bli lite nyfiken på svamp också när jag ser dina lockande svampböcker och bilder även från tidigare inlägg. Vem vet, jag kanske ger mig ut i skogen och letar svamp i höst, det skulle glädja min älskling Villo.
    Trevlig fortsatt lördag/söndag. Kram

    Liked by 1 person

  8. Allätare är jag också, men det finns en maträtt som jag absolut inte tar i min mun, den heter Flaki (komage), det är en Polsk delikatess rätt. När jag var i ca 13 års ålder tillagades den hemma, komagen beställdes av slaktaren,
    den hade vi nära i vårt samhälle (verkligen varor som var närproducerade)
    och detta skulle ligga i blöt och bytas vatten då och då, precis som när man lägger lutfisken i blöt.
    Med den lukten i min näsa efter någon vecka, så var det omöjligt att äta det sen. Jo jag provade men tror jag ulkade och höll på att spy. Fortfarande efter alla dessa år när jag känner den lukten i någon restaurang vägrar jag gå in.
    Jag har blivit ‘retad’ av släkten också, ofta skämtar de om att de ska bjuda mig på flaki, kan också betyda tarmar.
    Japp så kan det bli . . . .
    Ha de gott/ Eva

    Liked by 1 person

  9. Hej, vi har samma kokböcker i hyllan ser jag! Och visst är det trevligast att laga mat av det man själv plockat! Jag har torkad svamp i nästan allt, till o med i hundmaten som extra krydda, hihi
    Ja tänk vilka traumatiska händelser man var med om som barn, det skulle väl aldrig hända nuförtiden, man tvingar inte längre barn att äta…För mig var det nog en leversauté med senor i som var värst, där fick jag sitta vid bordet tills tallriken var tom. Att sedan innehållet omedelbart hamnade i toastolen är en annan femma…Jag skyller min övervikt delvis på att jag alltid var tvungen att äta upp, trots att jag inte själv fick ta önskad mängd mat, man är ju olika hungrig vid olika tidpunkter…suck
    Nå, mitt barn och mina barnbarn har sluppit det traumat, men det finns säkert andra…
    P.S numera älskar jag lever…
    Kram

    Gilla

    1. Vad vore livet utan svamp? Grått, trist och smaklöst 🙂 Hoppas innerligt på ett bra svampår – nästan all torkad svamp är slut i mina förråd – det trodde jag aldrig.
      Kram

      Gilla

  10. Så många goda rätter du visar. Nässelsoppan ser bara för härlig ut och den är säkert mycket god.
    Annars, jag är inte så intresserad av mat och är mycket dålig i köket med allt vad gäller matlagning. Därför tror jag att kosten här hemma är en aning ensidig. Grönsaker älskar jag och försöker att äta mycket av.
    Idag blev det kyckling med wokade grönsaker till.
    Ibland kan jag avundas alla som kan och tycker det är roligt att laga mat och jag har verkligen försökt under årens lopp att förkovra mig, men är troligtvis obildbar på det området.
    Trevlig fortsättning på helgen.
    Kram!

    Liked by 1 person

  11. Är tacksam för att du inte lägger in massor av matbilder som många envisas göra. Det räcker med alla som man får i de veckotidningar som vi prenumererar på för kryssens skull. För mig som inte är särskilt intresserad av varken mat eller matlagning är det mycket tjatigt att kommentera bilderna hos bloggvännerna när de lägger ut sina frukostar och middagar på bloggarna.
    Kram

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s