Veckans rubrik – NYFIKEN

Jag är den som har bestämt februari månads veckorubriker … och det här är min tolkning på NYFIKEN.

Ordet nyfiken kan man tolka både positivt i betydelsen vetgirig, eller negativt med betydelsen ”snokande”.

Jag väljer att tolka det i positiv mening…

Själv har jag nog alltid varit nyfiken … eller kunskapstörstande och vetgirig och då allra mest om det som finns i naturen.

Till min stora glädje så verkar Ludvig, den yngre av barnbarnen i Ugglebo ha samma inställning 🙂

nyfiken

Här var han tre år och hade såå svårt att slita sig från en liten, liten snigel.

Jag var nog lite yngre ändå när jag kunde sitta hur länge som helst och studera myror – i alla fall om jag ska tro min mor. Vid tre års ålder flyttade jag till farmor och farfar och jag minns fortfarande lyckan att få följa med ”gammelmormor”(som inte alls var gammelmormor utan gammelfarmor ) till skogen. Hon kunde mycket om naturen, framför allt om olika växter … något hon lärt sig från sin mor, min farmors mormor alltså. Hon ansågs som en ”Klok gumma” och många kom till henne för att få hjälp vid olika åkommor.

En bok i farfars bokhylla intresserade mig tidigt … och väckte min nyfikenhet – jag har den fortfarande kvar och tycker fortfarande den är spännande att titta i.

uppfinningarnas-bok-1-kopia

Det här med olika människotyper gjorde mig såå nyfiken! Det var flera sidor i samma stil…img_3700

Tror inte det skull vara ”godkänt” idag…

Det fanns flera olika uppslagsböcker i barndomshemmet …  böcker där jag kunde drömma mig bort i timmar. Det ena gav det andra … så som det brukar bli idag också, men framför datorn. Skriv ett sökord och hela världen öppnar sig – jag hamnar i ett tillstånd där jag har svårt att bryta – det ena ordet leder till ett annat som leder till något annat … i oändlighet – otroligt hur mycket det finns att lära sig.

I början på 80- talet gick jag min första svampkurs … och det var då mitt stora intresse blev svamp – och ju mer jag lärde mig, desto mer har nyfikenheten växt – och ja, ni som känner mig lite, ni vet ju att jag blivit en riktig svampnörd.

Svamp är spännande och fortsätter att göra mig nyfiken … antagligen i resten av mitt liv…

Detta bildspel kräver JavaScript.

Nästa vecka är rubriken RETRO…

Vill du veta mer om Veckans rubriker så gå in på länken med samma namn i kolumnen till höger… där finns alla rubriker och länkar till alla som är med.

Ha det gott!

Annonser

32 reaktioner på ”Veckans rubrik – NYFIKEN

 1. Barndomens nyfikenhet, ursprunget som banar väg framåt för oss. Den nyfikenheten leder oss in på nya vägar, din väg blev svamp 🙂 För oss som läser får vi vår nyfikenhet stillad och kunskap på kuppen! och bra bilder!
  En tillgång att ha en nörd i svamplandet, en del av Blogglandia 🙂
  Trevlig helg!
  Kram

  Liked by 1 person

 2. Det är ganska viktigt att vara nyfiken på detta positiva sätt. Det var roligt att läsa om din vetgirighet.
  Svamp tycker jag om att plocka, men vågar mej bara på kantarellerna.
  Du har sådana bilder, så ett mycket passande namn på din blogg.
  Ha en fin dag kramar

  Liked by 1 person

 3. Jag är jättenyfiken 😀 på det mesta, men inte på svamp. Kan bara kantareller. Bra att vara vetgirig. Frågar man inte får man inget svar, så är det.
  Fint inlägg och så gullig bild på barnbarnet.
  Kram 💙

  Liked by 1 person

 4. Hej!
  Tack för besöket på min blogg. Kika gärna in igen.
  Vilken trevlig blogg du har och många fina bilder, du är en duktig fotograf.
  Nyfiken…..jag tänker på böckerna jag läste för mina barn när de var små Nicke Nyfiken, den roliga lilla apan.
  Jag har ett barnbarn som är ett år, hon är verkligen nyfiken på allt i sin omgivning, så kul att upptäcka världen med de små 🙂
  Ha en fin dag
  Hälsningar
  Maria

  Liked by 1 person

 5. Jag tror att det viktigt att vara nyfiken – ja i den positiva bemärkelsen. Idag var jag nyfiken och öppnade dörren till de sovande Dahliorna. Sov och sov….. vissa hade minsann vaknat och satt iväg skott. Lite förtidigt tyckte jag och stängde dörren igen. Ha en härligt solig söndagseftermiddag! Kram

  Liked by 1 person

 6. Om någon kan naturen och då först och främst svamp så är det du!!! Har lärt mig hur mycket som helst om svamp bara genom att läsa din blogg. Är också nyfiken, men inte så mycket vad gäller naturen. Det temat överlåter jag till dom som kan, till dig till exempel:-)

  PS. Ny header – eller!!!? Hur snygg som helst! DS.

  Liked by 1 person

 7. Fina exempel på nyfikenhet! Och vad jag känner igen det där med gamla uppslagsböcker som man kunde sitta med i timmar som barn. Så fascinerande och även om man kanske inte alltid förstod sammanhangen fick man en aning om att det fanns spännande världar, både historiskt och inom olika vetenskaper. Det grundlade nog en fortsatt nyfikenhet hos mig.

  Liked by 1 person

 8. Tack för att du delar med dig av alla dina fina bilder! Några av svamparna har jag nog aldrig stött på. Men vilken kul bok din farfar hade i bokhyllan 🙂 Den hade jag också gillat att bläddra i!

  Liked by 1 person

 9. Hej fina bloggvän! Nog är du också bra nyfiken, o när jag läser ditt inlägg så förstår jag mycket väl var grunden till den nyfikenheten hör hemma. Jag mera flydde in i böckernas värld då verkligheten inte alltid var så tilltalande när jag var barn och jag var ganska ensam, inga syskon och kompisarna bodde längre bort. Men vet du, redan i tonåren läste jag böcker om upptäcktsresande, o min dröm var att få resa till mörkaste Afrika och hitta en gammal folkstam som ingen annan kände till…Ja resten är hisstoria, nyfikenheten kan inte sträcka sig hur långt som helst
  Kramen

  Liked by 1 person

  1. Tror vi närde samma drömmar där i vår ungdom – drömmarna om upptäcktsresor, främmande folk och alla spännande djur i djungler och på savanner… Slukade också dessa böcker i tonåren.
   Kram

   Gilla

 10. Uppslagsböcker är en aldrig sinande källa att kunna stilla sin nyfikenhet i. För att inte tala om småbarnens fantastiska vetgirighet. Trevligt läsa om hur du hade det som barn med farmor/mormor där i skogen. Börjar förstå nu att du är en hejare på svamp. Hoppas du får tillfälle i sommar att bjudas på en riklig svamp säsong.

  Ja det gott

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s